ALEGERI LOCALE 2012. Cine a câștigat cele mai valoroase primării și consilii județene din țară. HARTA partidelor care controlează cele mai mari bugete locale

Publicat: 18/06/2012, 10:09
Actualizat: 18/06/2012, 10:09

Social-democrații au câștigat 20 de municipii reședință de județ, liberarii 12, iar democrat-liberalii opt.

Rezultatele finale ale alegerilor locale arată că noilor edili PSD li s-au încredințat bugete locale în valoare de peste 1,2 miliarde de euro, în timp ce proaspăt aleșii primari PNL și-au adjudecat bugete locale cu o valoare totală de 755,1 milioane de euro.

Pe de altă parte, „marele înfrânt” al scrutinului de la sfârșitul săptămânii trecute, Partidul Democrat Liberal, a reușit să câștige municipiul căruia i-a fost alocat anul cel mai mare buget, Cluj-Napoca. PDL și-a adjudecat alte șapte primării din orașele reședință de județ, a căror bugete însumează circa 635,1 milioane de euro.

Reprezentanții UDMR au câștigat mandate la primăriile din Sfântu Gheorghe și din Miercurea Ciuc, bugetul total al acestora fiind de 40,7 milioane de euro, cu cinci milioane de euro mai puțin decât cel al Primăriei Deva, singura adjudecată de Partidul Conservator.

Analiza privind sumele ce urmează a fi administrate de către reprezentanții principalelor partide din România se referă strict la bugetele locale ale municipiilor reședintă de județ, plus cel al Capitalei și ale celor șase sectoare, nu și la bugetele primăriilor din comunele, orașele și municipiile adjudecate de formațiunile politice menționate.

Bugetele prezentate sunt cele făcute publice de către primării și CJ-uri, cu excepția celor ale județelor Timiș și Bistrița-Năsăud care au fost preluate din presa locală. Mai exact, este vorba despre bugetele locale pentru 2012, bugete adoptate la începutul anului.

Click pe imagine pentru a mări

PSD a obținut cele mai multe mandate de președinte CJ

În ceea ce privește bugetele județene, respectiv banii administrați de Consiliile Județene (CJ), social-democrații și-au adjudecat 22 de fotolii de președinte CJ, județe a căror bugete însumează peste 1,1 miliarde de euro.

Al doilea cel mai bine clasat partid, PNL, a obținut 13 mandate, în timp ce PDL și-a adjudecat două șefii de consilii județene, la Arad și în Alba, județe a căror buget pentru anul acesta este de circa 65, respectiv 66 de milioane de euro.

Cel mai „valoros” Consiliu Județean, cel din Constanța, a fost câștigat de PSD care și-a adjudecat și cel mai sărac CJ, respectiv Bacău, unde bugetul alocat pentru anul în curs este de numai 6,5 milioane de euro, de 18 ori mai puțin decât cel din Constanța, reiese din datele centralizate de gândul.

Pe lângă administrarea acestor bugete, aleșii locali au fost mandatați cu asigurarea unui nivel de trai mai bun prin crearea de noi locuri de muncă, micșorarea șomajului și majorarea salariilor.

În acest sens, cea mai dificilă misiune o vor avea primarii și șefii CJ din județele Vaslui, unde rata șomajului este prognozată să depășească 10% în acest an, din Giurgiu, unde anul acesta numărul mediu de salariați estimat este de 32.000 de persoane, cel mai scăzut nivel din țară și din Covasna, unde salariul mediu net de anul acesta va fi de numai 300 de euro (1.290 de lei), potrivit celor mai recente date ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNP).

Click pe imagine pentru a mări

Cine decide la nivel local unde se duc banii publici

În România, conform legii, autoritățile administrației publice locale sunt de două tipuri: autorități deliberative (consiliile locale din comune, orașe, municipii, sectoarele Bucureștiului și Consiliul General al Municipiului București), respectiv autorități care decid modul în care vor fi cheltuiți banii publici și autorități executive (primarii din comune, orașe, municipii, primarii celor șase sectoare din București și primarul general al Capitalei), cele care cheltuiesc banii, conform obiectivelor stabilite și aprobate în bugetul local.

Practic, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale sunt primarii unităților administrativ-teritoriale, primarul general al municipiului București, primarii sectoarelor municipiului București și președinții consiliilor județene.

Bugetul local al întregului județ reprezintă totalitatea bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor precum și bugetul propriu al județului, administrat de Consiliul Județean.

În cazul Capitalei, bugetul local pe ansamblu îl reprezintă bugetul propriu al Municipiului București și cele ale sectoarelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere