Alimente. Producătorii de carne de porc anunță scumpiri de 25% la consumator. Ce argumente au procesatorii când spun că prețul crește nejustificat

Alimente. Producătorii de carne de porc anunță scumpiri de 25% la consumator. Ce argumente au procesatorii când spun că prețul crește nejustificat
Publicat: 14/06/2021, 12:59
Actualizat: 14/06/2021, 13:00

În timp ce crescătorii de porci anunță majorări de prețuri la carnea de porc de până la 25% la consumator, din cauza scumpirii furajelor, procesatorii susțin că prețul nu va crește cu mai mult de 5%, pentru că altfel se va reduce semnificativ cererea, aflată pe un trend descendent oricum. 

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a anunțat, săptămâna trecută, o creștere cu minimum 25% a prețurilor la carnea de porc, determinată de prețurile mari din acest an la furaje (cu 25% mai  ridicate în 2021 față de 2020),  din cauza secetei din 2020.

Marele paradox pentru țara noastră este că deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plătește la nivel european. Și aceasta în condițiile în care undeva la 70% din consum, potrivit datelor din piață,  este asigurat din import la prețuri de „dumping” nu de puține ori.

Procesatorii susțin, însă, că nu putem vorbi de o majorare a prețurilor mai mare de 5%, pentru că vânzările s-ar reduce. Estimările privind o producție bună de cereale, în acest an, ar trebui să țină prețurile pe loc, susține Sorin Minea, preşedintele Federației Romalimenta.

„Sper într-o scădere a preţurilor cerealelor, pentru că, cel puţin în România, pentru 2021 se aşteaptă o producţie bună. Preţurile uleiului, pâini şi zahărului au crescut din cauza preţurilor record la cereale, dar se aşteaptă o plafonare. Preţul cărnii de porc nu va creşte sau, dacă o va face, va fi de 3-4%, nu vor fi creşteri exponenţiale, pentru că ar micşora consumul. Anul acesta, industria alimentară nu-şi va reveni, ci o va face abia în doi ani”, a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Minea, fondatorul producătorului de preparate din carne Angst.

Scade consumul

În contextul unui an dificil cum a fost  2020, România a înregistrat o scădere a importurilor de carne de porc de circa 50.000 tone, ceea ce s-a văzut imediat în micșorarea consumului, susține preşedintele Secţiei de Zootehnie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Ilie Van.

Astfel, dacă în urmă cu trei ani,  țara noastră importa 332.000 de tone de carne de porc, anul trecut, volumul s-a micșorat până la 280.000 de tone de carne, potrivit datelor ASAS. În același timp, s-a redus și consumul de la 732.000 de tone, în 2019, până la 675.000, adică fix cu ce nu s-a importat, de vină fiind și creşterea cu 25% a preţului la import, a mai arătat Ilie Van.

Dacă ținem cont de faptul că piața chineză cere tot mai multă carne de porc, iar  producția la nivel mondial nu este pe un trend crescător, –  anul trecut, de exemplu, producţia de carne a fost estimată în scădere faţă de 2019 şi 2018,  până la circa 333 de milioane de tone de carne, – piața cărnii de porc se anunță tot mai complicată.  Excepția ar putea constitui carnea de pasăre, singurul sector care a raportat creștere.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Oraşele cu cele mai bune licee. Clujul dispare din top 10
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un asteroid de dimensiunea Marii Piramide din Giza va zbura pe lângă Pământ. Când va...
Alexandru Papadopol cerșește împăcarea cu Ioana Ginghină! Ce reacție a avut actrița când l-a văzut...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
ULTIMA ORĂ! Vladimir Putin, amenințare directă: 'Suntem capabili de a da lovitura letală'
Larisa Iordache, transportată de urgenţă la spital. Ce s-a întâmplat cu gimnasta la Jocurile Olimpice
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Descoperire ŞOC la graniţa România: Autorităţile, în ALERTĂ MAXIMĂ. Este BREAKING NEWS
S-a anunțat SFÂRȘITUL LUMII! În cât timp estimează oamenii de știință că se va întâmpla...
Dezastru termic în România. Vor fi cele mai ridicate temperaturi. Vor fi nopți de foc
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...