Analișii Erste au calculat fondurile suplimentare pe care le vor avea la dispoziție bancherii ca urmare a deciziilor BNR. La ce vor fi folosiți banii

Analișii Erste au calculat fondurile suplimentare pe care le vor avea la dispoziție bancherii ca urmare a deciziilor BNR. La ce vor fi folosiți banii
Publicat: 04/11/2014, 20:08
Actualizat: 11/11/2014, 15:06

„Rezervele minime obligatorii ale băncilor ar putea fi reduse din nou în 2015 și 2016 atât pentru lei, cât și pentru valută, în vederea susținerii creditării în monedă locală și a dezintermedierii financiare ordonate pe partea de valută”, se arată într-o notă a Erste.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis marți să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variație de la 2,75 la 2,5 puncte, precum și ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei a fost menținută la 10%.

Odată cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, decizie anticipată de analiștii financiar-bancari, BNR a hotărât și îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.

Potrivit Erste, decizia BNR nu a fost o surpriză, fiind anticipată prin declarațiile premierului Victor Ponta de săptămâna în urmă.

Reducerea dobânzii va avea probabil un impact minim asupra dobânzilor interbancare, acestea fiind în continuare volatile. În prezent, dobânzile interbancare pentru maturități foarte scurte sunt cu 1,5-2 puncte procentuale sub dobânda de politică monetară.

„Îngustarea coridorului de dobânzi ar putea să favorizeze o ancorare mai bună a dobânzilor interbancare, dar aceasta se va realiza numai în situația unei gestionări mai ferme a lichidității. Altfel, lichiditatea abundentă injectată în piață de către Ministerul de Finanțe în noiembrie și decembrie ar putea menține dobânzile pe termen scurt mult sub dobânda de politică monetară. Episoadele de variație puternică a dobânzilor pe termen scurt ar trebui evitate în viitor, potrivit Erste.

În opinia băncii austriece, o nouă reducere a dobânzii cheie în primul trimestru al anului viitor ar depinde de stabilitatea cursului valutar și de nivelul scăzut al inflației.

BNR a redus marți și prognoza privind inflația în acest an, de la 2,2% la 1,5% și de la 3% la 2,2% în 2015, repoziționarea traiectoriei având ca resorturi principale persistența deficitului de cerere, consolidarea pe un palier mai scăzut a anticipațiilor privind inflația și evoluția economică din Europa.

În urma reducerii dobânzii de politică monetară de către BNR și a celor mai recente evoluții interne și internaționale, Erste a pus sub revizuire estimările referitoare la randamentele în lei ale României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete