Analiști ING Bank: CURSUL ar putea atinge 5 LEI/EURO până la sfârșitul anului

Analiști ING Bank: CURSUL ar putea atinge 5 LEI/EURO până la sfârșitul anului
Publicat: 07/08/2012, 13:28
Actualizat: 21/03/2019, 07:38

Analiștii ING Bank și-au modificat în sens negativ estimările privind evoluția leului, anticipând un curs de 4,85 lei pe euro pentru sfârșitul acestui an, și nu exclud atingerea temporară a pragului de 5 lei pe euro, pe fondul tensiunilor politice și crizei din zona euro, informează Mediafax.

Anterior, în luna iunie, analiștii băncii estimau că leul avea să încheie anul la un curs de 4,6 pentru un euro.

„Iminentele alegeri generale și o administrație care a pierdut sprijin semnificativ au pregătit terenul pentru creșterea tensiunilor de pe scena politică, dar, după cum o arată piețele financiare, evenimentele recente au depășit serios majoritatea așteptărilor. O serie continuă să scandaluri politice sugerează că regulile din România sunt fluide și că agendele politice nu țin cont de cele economice”, notează analistul ING Vlad Muscalu într-un raport transmis marți.

Situația de pe piața valutară și cea a obligațiunilor de stat sugerează că sentimentul investitorilor variază între incertitudine ridicată și temeri că perspectivele țării „se întunecă rapid”, toate acestea în timp ce Europa trece printr-o dezintermediere în sectorul bancar, potrivit analizei ING.

„Scenariile de proiecție care extraploează în mod liniar evoluțiile recente pot anticipa cu ușurință o criză a balanței de plăți pe termen lung, pe măsură ce tensiunile de pe piețele financiare se revarsă în economia reală, iar turbulențele din cele două zone încep să se alimenteze reciproc. Atribuirea unei probabilități cât de reduse unui scenariu atât de tragic ar putea limita serios apetitul pentru active românești”, avertizează analiștii băncii.

ING precizează că acesta nu este scenariul cel mai probabil, însă nu există semnale că tensiunile politice vor lua sfârșit prea curând, din moment ce majoritatea „întrebărilor politice importante” – cum vor arăta viitorul parlament și viitorul guvern, care va fi viitoarea strategie economică – nu vor primi răspuns până în primul trimestru al anului viitor.

În plus, banca centrală pare „tot mai flexibilă” în privința tolerării mișcărilor pe piața valutară, se arată în raport.

„Guvernatorul BNR a declarat recent că vede spațiu de manevră pentru apărarea leului, dar a precizat că acest spațiu ar trebui utilizat în mod înțelept, deoarece, în perioade tensionate, cursul de schimb flotant trebuie să-și joace rolul”, notează analiștii ING.

Mai mult, banca anticipează că presiunile de pe piețele financiare s-ar putea accentua odată cu apariția datelor economice pentru ultima perioadă.

„Este foarte probabil ca activitatea economică să fi fost afectată vizibil de evenimentele din ultimele luni, iar când aceste efecte vor deveni vizibile în rapoarte economice, presiunile de pe piețele financiare s-ar putea accentua, oferind o avanpremieră a spiralei de efecte negative. Piața pare vulnerabilă față de un astfel de șoc”, consideră ING.

Rata de referință anunțată luni de Banca Națională a României (BNR) pentru euro a coborât cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, după ce vineri a atins un nou maxim istoric, de 4,6481 lei/euro.

Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% pe ansamblu lacestui an, de la un nivel de 4,3197 lei/euro. Leul s-a depreciat însă accentuat de la începutul lunii iulie, cu până la 4,4%, din cauza tensiunilor politice.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat luni că deprecierea leului din ultima perioada a fost „rezonabilă” dacă sunt avute în vedere tensiunile politice interne, dar scăderea depășește fundamentele economice, chiar dacă România are un deficit de cont curent destul de înalt, care trebuie finanțat.

ING vede cursul de schimb la 4,9 lei pe euro la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, respectiv 4,8 lei pe euro la jumătatea anului 2013.

Pe de altă parte, analiștii BCR estimează, într-un raport recent, că leul va încheia acest an la 4,6 lei pe euro, ca urmare a perioadei de instabilitate politică și presiunilor externe, dar va reveni în urcare în prima parte a anului viitor și va finaliza semestrul întâi la 4,47 lei pe euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...