Anchetă marca BBC: Cum a reușit un miliardar român să plătească taxe de doar 35 de lire, deși deține un imperiu. Reacția afaceristului

Anchetă marca BBC: Cum a reușit un miliardar român să plătească taxe de doar 35 de lire, deși deține un imperiu. Reacția afaceristului
Publicat: 05/06/2019, 13:22

Frank Timiș l-ar fi angajat cu 25 de mii de dolari pe lună pe fratele președintelui la una din companiile sale, relatează BBC.

Omul de afaceri român stă într-un penthouse pentru care plătește pe lună 14.000 de lire sterline și ia masa în cele mai bune restaurante din Londra. Totuși, el a plătit în anul 2017 taxe în valoare de numai 35,20 lire sterline, după ce a afirmat că nu avea niciun venit, în ciuda faptului că deține un imperiu de afaceri.

Avocații îl apără pe Timiș și spun că acesta și-a respectat în totalitate toate obligațiile fiscale.

Potrivit documentelor obținute de jurnaliștii britanici, în 2017, omul de afaceri român a încasat prin afacerile sale circa 670.000 de lire sterline.

Majoritatea acestor venituri erau plăți numite distribuții, care ar fi trebuit să fie impozabile, dar cu puțin timp înainte de a-și prezenta declarația fiscală, Frank Timiș a transformat aceste plăți în „împrumuturi netaxabile”. Publicația britanică mai arată că au fost fabricate ante antedatate, care au făcut împrumuturile să pară legale.

John Christiansen, de la o organizație independentă din domeniul taxelor internaționale, spune că afaceristul ocolește legea. „Totul arată că este o manevră pentru a fenta plata taxelor. Și, dacă este așa și par să existe dovezi că aceasta este o fraudă fiscală, ea ar trebui investigată”, spune Christiansen.

De asemenea, documentele obținute de jurnaliști sugerează că Timiș nu a plătit niciun impozit pe venit în Marea Britanie nici în anul 2016.

„Domnul Timiș și-a respectat pe deplin toate obligațiile fiscale și a primit asistență juridică în toate etapele pentru a se asigura că a făcut acest lucru”, spun avocații românului.

Omul de afaceri român nu a stat niciodată departe de controverse, având două condamnări pentru trafic de heroină în anii 1990 și implicarea într-o serie de proiecte miniere din Africa ce au eșuat.

Frank Timis are două companii miniere listate pe bursa din Londra. Una dintre acestea, Regal Petroleum, a primit cea mai mare amendă de pe bursă, în 2009, după ce și-a înșelat investitorii. Compania le-a spus investitorilor că se așteaptă să găsească petrol în Grecia, chiar dacă știa că regiunea în cauză era uscată.

„Acuzațiile sunt false în întregime. Nu există niciun fel de încălcare a legii în legătură cu concesiunile de petrol și gaze din perimetrele Saint-Louis Offshore Profond și Caya Offshore Profond.

Realitatea în legătură cu această investiție – care a fost premiată de președintele Wade ( n.r. Abdoulaye Wade, fostul președinte al Senegalului) este că a fost o investiție speculativă de mare risc, care a generat costuri substanțiale și obligații de investiții. În timp ce proiectul era premiat, nu s-au descoperit niciun fel de hidrocarburi și exista o posibilitatea foarte mare nici să nu se descopere.

Suntem mândri de munca noastră și respingem din nou toate aceste acuzații nefondate”, susțin avocații omului de afaceri.

Foto: Captură

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului