Angajații Regiei Autonome pentru Activități Nucleare primesc prime de Paște de 1.000 de lei, deși unitatea are datorii de 800 de milioane de lei și se află în reorganizare

Angajații Regiei Autonome pentru Activități Nucleare primesc prime de Paște de 1.000 de lei, deși unitatea are datorii de 800 de milioane de lei și se află în reorganizare
Publicat: 15/04/2013, 15:04
Actualizat: 10/02/2016, 04:25

Cei 3.600 de angajați ai Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), unitate care are datorii la bugetul de stat și furnizori de peste 800 de milioane de lei și care se află în proces de reorganizare, vor primi prime de Paște de câte 1.000 de lei, conform contractului colectiv de muncă.

Directorul general al RAAN, Marius Preda, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că fiecare angajat primește, conform contractului colectiv de muncă, o primă de Paște în valoare de 1.000 de lei.

„Facem tot posibilul să plătim aceste prime până în Paște, până în data de 5 mai. Dacă nu, le vom achita imediat după Paște”, a precizat Preda.

Liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, a explicat, luni, că în contractul colectiv de muncă este prevăzut ca primele de Paște să fie achitate în luna în care are loc această sărbătoare, neexistând cadrul legal pentru ca ele să fie plătite în luna aprilie, în condițiile în care Paștele este în 5 mai.

RAAN are 3600 de angajați, pe platformele Romag Termo, Romag Prod, RAAN Exevutiv, dar și la Sucursala Cercetări Nucleare (SCN) Pitești și Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (SITON) București.

În prezent, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare se află într-o procedură de reorganizare.

Proiectul de reorganizare prevede ca, în prima etapă, cele două institute ale RAAN, Sucursala Cercetări Nucleare (SCN) Pitești și Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (SITON) București, să fie comasate într-o regie separată de cercetare și proiectare.

În a doua etapă de reorganizare, sucursala Romag Termo ar urma să treacă în plată către Complexul Energetic Oltenia, iar în cea de-a treia etapă Romag Prod ar urma să își restrângă activitatea. Astfel, din cele două linii tehnologice care produc apă grea, una ar urma să producă în continuare apă grea, în timp ce a doua linie ar urma să intre în conservare, fapt ce ar duce la disponibilizarea unor angajați de la Romag Prod.

Memorandumul pentru reorganizarea RAAN trebuie aprobat de Guvern, reorganizarea urmând să se facă în baza unui act normativ.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 28 martie, că Regia Autonomă pentru Activități Nucleare este „una dintre cele mai dificile probleme moștenite din trecut”, susținând că în prezent „grija” autorităților sunt angajații, care însă nu vor putea fi menținuți toți.

„Problema RAAN este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai importante și mai dificile probleme moștenite din trecut. Dacă s-ar fi luat măsuri de pregătire și de restructurare încă din 2009, 2010, 2011, ar fi fost mai ușor. Acum trebuie să avem grijă de oameni. Sigur n-o să se poată să rămână toți acolo, trebuie să vedem până la sfârșitul anului dacă reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă mai reprezintă un proiect viabil. Noi le-am scos, dar nu vin investitori, este vorba de câteva miliarde de euro. Va fi o problemă pe care trebuie să o gestionăm, dar sunt foare supărat pe cei care în 2009, 2010, 2011 și 2012 n-au spus exact ce trebuie, că putem să facem și alte investiții, puteam să facem o reorganizare care să salveze cât mai multe locuri de muncă. Acum a lăsat boala să se accentueze și trebuie să gestionăm noi”, afirma Victor Ponta.

La rândul său, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, a declarat, recent, că, după ce a analizat situația, și-a dat seama că la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare s-a făcut „un jaf de proporții”, acuzând conducerea regiei de „lipsă totală de management”.

„Un jaf de proporții cum nu mi-am putut imagina. O lipsă totală de management, un management mediocru, un management care nu a dorit să pună această companie pe criterii de eficiență”, afirma Constantin Niță.

Ministrul delegat pentru Energie și-a argumentat declarația cu privire la managementul defectuos de la RAAN prin faptul că structura de conducere, care are peste 200 de angajați, menține contracte păguboase.

Regia Autonomă pentru Activități Nucleare are datorii de peste 800 de milioane de lei către bugetul de stat și furnizorii de servicii, furnizorii de cărbune, dar și la utilități.

RAAN produce apă grea pentru producția electricității în reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog