Apple și Amazon au vrut să investească în Brașov. Cele două mari probleme care au stricat planurile marilor companii

Apple și Amazon au vrut să investească în Brașov. Cele două mari probleme care au stricat planurile marilor companii
Publicat: 19/07/2017, 09:40
Actualizat: 25/03/2019, 20:30

În ultimii patru ani, industria IT din Brașov a crescut cu 130 de firme, ajungând la 550 de companii cu o cifră totală de afaceri de 630 de milioane lei, un profit de 75 de milioane lei și aproximativ 5.000 de angajați, conform datelor deținute de Clusterul pentru Inovare și Tehnologie ALT Brașov.

Președintele Clusterului ALT, Ionuț Țața, a declarat corespondentului MEDIAFAX că dacă Bucureștiul polarizează peste 50% din industrie din punct de vedere al numărului de angajați și al numărului de firme, Clujul aproximativ 10% după aceleași criterii, iar Timișoara aproximativ 5%, Brașovul și Iașiul și-au împărțit în mod constant poziția a patra în ultimii ani, după cum a declarat.

„Dinamica de creștere a industriei pare a fi în aceste orașe mai mare decât în Brașov, preponderent datorită creșterii mai rapide a capitalului uman specializat disponibil în București, Cluj, Timișoara și Iași. Astfel, fără intervenții pentru a debloca această frână, ponderea Brașovului în industria națională de IT poate scădea sub 3%, industria locală ajungând pe poziția a cincea, sau dacă Craiova va continua și ea să crească, va cădea chiar pe șase”, a explicat Țața.

Se pare că în calea continuării dezvoltării acestei industrii stă de fapt lipsa resursei umane bine pregătite. Florin Rebic, directorul general al companiei care administrează Coresi Business Park, cel mai modern și căutat ansamblu de birouri din Brașov de către angajatorii din domeniul IT, a declarat pentriu corespondentul MEDIAFAX că în ultimii ani nu a reușit să atragă clienți mari din afara Brașovului, ci doar relocări, de genul iQuest sau Tata Technologies.

„Sunt clienți care vin din afară, dar renunță atunci când văd că nu ar avea de unde să angajeze 2 – 3.000 de oameni”, explică Rebic.

De exemplu, Amazon a luat în discuții și Brașovul pentru a înființa un centru de servicii de 1.500 – 2.000 de oameni, dar cum nu a găsit personal s-a dus la Iași și a închiriat deodată un spațiu de 12.000 de metri pătrați.

„Sunt două lucruri care trag în jos Brașovul în acest moment. Unul este infrastructura, pentru că sunt firme care trebuie să bifeze că au un aeroport, iar dacă nu avem aeroport nu vin. Infrastructura – fie că e vorba de aeroport, fie că e vorba de autostradă – a avut un mare rol în faptul că anumiți investitori nu au venit în Brașov – a fost cazul Apple, dar și alți clienți importanți. O a doua ar fi scăderea calității Universității Transilvania. Feed-back-ul pe care îl avem de la toți angajatorii este că universitatea este în cădere – a devenit una regională, nu mai este națională. Toți spun același lucru, Brașovul nu mai este ce era. Înainte Brașovul atrăgea oameni din toată țara. Acum mai atrage doar din județele limitrofe, în timp ce elevii foarte buni nu prea rămân în Brașov – majoritatea merg dincolo, în București sau în Cluj-Napoca. Acesta e feed-back-ul nostru de la angajatori sau e la firmele de resurse umane”, a completat Rebic.

Criza de personal va determina angajatorii din industria IT să crească și valoarea salariilor, în conformitate cu un studiu realizat de de furnizorul de servicii de consultanță în resurse umane AIMS International România. În acest moment, salariul mediu lunar la firmele de software development din vestul țării este de 6.689 de lei brut, dublu față de salariul mediu pe economie.

„Deși creșterile salariale s-au plafonat la nivelul anilor trecuți, companiile participante la studiu estimează că vor crește anul acesta valoarea salariilor cu o cifră medie de 8,43%”, a precizat Șerban Mrejeriu, consultant în cadrul AIMS International România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?