Astra: Lichiditatea și solvabilitatea companiei vor fi de peste două ori nivelul minim din lege

Astra: Lichiditatea și solvabilitatea companiei vor fi de peste două ori nivelul minim din lege
Indicatorii privind lichiditate și solvabilitatea Astra Asigurări vor fi de peste două ori nivelul minim prevăzut de legislație, după prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013, potrivit companiei.
Publicat: 09/02/2014, 18:33
Actualizat: 01/08/2014, 11:32

Indicatorii privind lichiditate și solvabilitatea Astra Asigurări vor fi de peste două ori nivelul minim prevăzut de legislație, după prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013, potrivit companiei.

„După prezentarea rezultatelor financiare consolidate la 31 decembrie 2013, principalii indicatori estimativi vor fi: coeficient lichiditate asigurări generale: 2,13 (față de 1,00 minimul legal); active admise asigurări generale: 1,27 miliarde de lei; coeficient marjă solvabilitate asigurări generale: 2,42 (față de 1,00 minimul legal)”, se arată într-un comunicat al Astra Asigurări remis MEDIAFAX.

De asemenea, se arată în comunicat, Astra Asigurări va avea un capital social de 436,9 milioane de lei.

„În funcție de dezvoltarea companiei la nivel intern și internațional, acționarii companiei își exprimă disponibilitatea totală de a susține activitatea cu majorări de capital pentru consolidarea și extinderea business-ului”, se mai spune în comunicat.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului și Bursa de Valori București, asigurătorul are un capital social de 192,7 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA – 72,68% și Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%.

Ambele companii sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Totodată, compania a decis să-și auditeze rezultatele financiare consolidate cu una dintre cele mai mari patru firme de servicii profesionale din lume.

Potrivit datelor companiei transmise Bursei de Valori București, rezultatele financiare ale societății pentru anul 2012 au fost auditate de Societatea de Contabilitate, Expertiză și Consultanță Contabilă – SOCECC SRL București.

În comunicat se mai menționează că Astra a cumpărat, la finalele anului 2013, subsidiara din România a grupului francez AXA.

„Această tranzacție a fost aprobata de Consiliul Concurenței prin Decizia 56/23.12.2013. În prezent, Astra Asigurări așteaptă aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară din România”, se mai spune în comunicat.

ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituției, pe baza căruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de MEDIAFAX, privind situația financiară a Astra Asigurări, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei.

ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuințe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.

De asemenea, se menționează că societatea avea la sfârșitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate și nelichidate, adică neplătite. Potrivit autorității de supraveghere, Astra a transferat „defectuos” cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată și printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re – Insulele Cayman și piața CSI). În același timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări „non-tradiționale”, fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea” situațiilor financiare și a indicatorilor financiari.

Cu doar câteva zile înainte de înființarea ASF, în aprilie 2013, fosta instituție de supraveghere, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a cerut companiei Astra să implementeze până la finele anului trecut un plan de măsuri, pe care societatea nu l-ar fi dus la îndeplinire, potrivit unor surse din ASF.

Raportul ASF amintește că Astra Asigurări este cel mai mare asigurător din piață, iar falimentul ar pune în pericol chiar societăți de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumeră Aeroportul Henri Coandă, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timișoara și Constanța, Romaero, Autoritatea Aeronautică Română, flota Poștei Române, flota maritimă a Group Grimaldi.

ASF mai menționează că în primele nouă luni din 2013 Astra Asigurări a cedat în reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizată cu asigurătorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.

Un alt element notat în raport îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte și Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding Srl.

La finele anului trecut, Astra a pierdut în primă instanță un proces cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, care a solicitat executarea unei polițe emise în favoarea Romstrade, aflată în insolvență, pentru realizarea unui tronson de autostradă. Instanța a obligat Astra să plătească aproape 100 de milioane de lei, iar CNADNR a pus sechestru pe conturile companiei de asigurări. Procesul este în faza de apel la Curtea de Apel București.

Raportul ASF nu indică acest litigiu, ceea ce sugerează că în cazul în care Astra pierde irevocabil la Curtea de Apel București va trebui să constituie rezerve suplimentare pentru sumele respective.

La solicitarea agenției MEDIAFAX, CNADNR nu a oferit detalii privind litigiul cu Astra Asigurări.

La constituirea tabelului preliminar al creanțelor la Romstrade, elaborat de Casa de Insolvență Transilvania, CNADNR a solicitat 1,3 miliarde lei (circa 290 milioane euro), sumă din care 1,08 miliarde de lei au fost acceptate sub condiție.

Având în vedere relația contractuală între Romstrade și Astra este posibil ca CNADNR să ceară executarea și a altor polițe pentru a-și acoperi pierderile.

Premierul Victor Ponta a mers, joi seară, la sediul Băncii Naționale a României, unde a avut o discuție cu reprezentanții BNR, inclusiv cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), ministrul Finanțelor Daniel Chițoiu și ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în zona financiar-bancară, surse guvernamentale precizând că unul dintre subiecte a fost situația Astra Asigurări, cea mai mare societate de asigurări din piață.

Ponta a discutat și despre acest subiect, premierul opinând că din punct de vedere legal cei care au cunoștință de fapte care prezintă indicii de infracțiune au obligația să sesizeze Parchetul, au relatat surse prezente la discuție.

Vineri, televiziunea RTV, deținută de Sebastian Ghiță, a relatat că ASF și Banca Națională cer sesizarea DNA pentru nereguli descoperite la societatea de asigurări Astra, care riscă intrarea în faliment.

Potrivit RTV, Astra a plătit parțial daune sau a respins nejustificat dosare, o altă problemă majoră descoperită de ASF fiind reasigurarea polițelor către o firmă fantomă din insulele Cayman.

În urma acestei știri tv, ASF a transmis, vineri, un comunicat în care precizează că își rezervă dreptul să nu disemineze public informații referitoare la controalele în derulare, menționând în același timp că nu a sesizat DNA.

„Mass-media și publicul au acces la rezultatele controalelor, în condițiile legii și ale normelor ASF, atunci când acestea sunt finalizate. Procesul de control include printre alte etape: controlul efectiv, redactarea raportului de control, înștiințarea societăților de asigurare în privința raportului de control, măsurile propuse de echipa de control, dezbaterea raportului de control și a măsurilor propuse de către forul de conducere al ASF (Consiliul ASF), luarea hotărârilor de către Consiliul ASF, transpunerea hotărârilor în decizii ale Consiliului ASF, înștiințarea societăților de asigurare în privința deciziilor luate, diseminarea, în condițiile legii, a deciziilor luate de către Consiliul ASF”, se arată în comunicatul ASF.

ASF a mai precizat că nu comunică rezultatele controalelor decât în momentul în care întregul proces al actului de control este finalizat, iar comunicările către public în privința deciziilor cu efecte de amploare asupra pieței supravegheate sunt transmise numai după ce au fost aduse la cunoștința celor sancționați (societăți de asigurare sau persoane din conducerea societăților de asigurare).

„ASF infirmă informațiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit cărora, împreună cu BNR, ar fi sesizat DNA în legătură cu societatea ASTRA și solicită mass-media să trateze cu responsabilitate subiectele care țin de piața financiară. ASF își rezervă dreptul de a sesiza instituțiile statului în privința unor aspecte care fac obiectul activității altor instituții, simultan cu luarea unor decizii, dar astfel de aspecte nu sunt comunicate de către ASF având în vedere tocmai sensibilitatea piețelor financiare non-bancare”, se mai spune în comunicatul instituției.

Autoritatea apreciază că afirmații de genul ”sute de mii de români sunt în pericol să rămână fără RCA” sau ”sute de mii de români nu vor fi despăgubiți în cazul unor accidente”, publicate vineri de Romania TV, „sunt mincinoase și lipsite de responsabilitate”.

„ASF precizează că toate polițele RCA emise de societățile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii până la momentul expirării”, se spune în încheierea comunicatului.

BNR nu a dorit să comenteze pe această temă. „BNR nu comentează deciziile care intervin în relațiile cu alte instituții”, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.

Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că există doar controale de rutină derulate de ASF la compania de asigurări și că se așteaptă ca ASF și BNR să dezmintă informația privind sesizarea DNA.

„Asta este o aiureală. Nu, nu, nu, este al Romania TV, nu știu de ce au scos-o. Stați puțin, asteptați, să vedeți că ASF-ul trebuie să dezmintă, și BNR trebuie să dezmintă, pentru că nu pot sta cu chestia asta. Așteptați. Și noi așteptăm”, a spus Adamescu.

Omul de afaceri a precizat că, dacă va fi nevoie, compania Astra va transmite un comunicat de presă.

„Eu nu știu de unde au scos nebunia asta. L-am sunat pe Sebi (Sebastian Ghiță -n.r.). El este în străinătate. Asta este. Nu este nimic adevărat. Așteptați să vedem ce spune ASF-ul. Ei trebuie să ia poziția asta. Este o distrugere a pieței de asigurări, este incredibil, este o nebunie”, a spus Adamescu.

În ceea ce privește controlul derulat de ASF la Astra Asigurări, Adamescu a afirmat că au fost vizate deficiențe în activitate, dar care se regăsesc continuu la toți asigurătorii și la sfârșit se face un plan de măsuri.

Întrebat dacă societatea de asigurări a respectat planul de măsuri solicitat de CSA în aprilie anul trecut, Adamescu a afirmat că măsurile au fost cu siguranță puse în aplicare, fiind vorba de „zeci de puncte, nimicuri, chestii de asigurare”.

Ulterior, Adamescu a arătat că nu poate menționa niciuna din principalele măsuri pe care trebuia să le îndeplinească Astra până la finele anului trecut, întrucât el este doar acționar, nu și manager al companiei de asigurări.

„Sigur, sigur, au fost puse în aplicare (…) Nu pot să vă spun. Eu sunt președintele Consiliului … Eu nu sunt manager acolo, nu știu, eu știu puțin mai bine ca dumneavoastră, eu sunt acționarul, eu am acțiunile firmei, eu nu lucrez în firma aia (…) Când ești președintele Consiliului de Supraveghere nu lucrezi în firmă, te vezi o dată la două luni și vezi ce-i acolo”, a continuat Adamescu.

Proprietarul Astra a insistat că trebuie așteptată poziția Autorității pentru Supraveghere Financiară, pentru că cel mai probabil este „un foc de paie, stilul balcanic”.

„Domnule, eu vreau numai să vă spun să fiți foarte atent cu chestia asta, verificați această bombă a ăstora, vedeți ce zice ASF-ul pentru că este o aberație. Eu ce vreau să vă spun este că este cea mai mare asigurare (companie de asigurare – n.r.) și are 4,6 milioane de asigurați”, a încheiat Adamescu.

Cu câteva ore înainte de întâlnirea de joi seară de la BNR cu Victor Ponta și cu conducerea ASF, guvernatorul Mugur Isărescu declarase că este necesară o cooperare formalizată cât mai repede din punct de vedere legal între instituțiile de supraveghere din domeniul financiar-bancar, iar principala problemă o va reprezenta riscul reputațional, care poate genera panică în întreg sistemul financiar.

„Există riscul reputațional. Când ne vom vedea în cadrul legal, în acest comitet de risc sistemic, una dintre probleme este riscul reputațional, pentru că în astfel de momente tensionate, pentru publicul larg, că e piață de capital, că e fond, că e bancă, noi am trăit asta în 2000 (…) panica se poate răspândi foarte repede”, a spus Isărescu, întrebat cum vede că se resimte în sistemul financiar situația de la casa de brokeraj Harinvest, în care este implicată și divizia de brokeraj a unei bănci.

După ce MEDIAFAX a publicat știrea că ASF suspectează că Astra Asigurări a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, ASF a transmis, vineri noaptea, un comunicat prin care anunța că documentele interne ale instituției rezultate din activitatea de supraveghere sunt strict pentru uzul ASF și al instituțiilor cu care cooperează instituțional, iar sesizarea de către alte instituții a organelor de cercetare face obiectul activității și eventualei comunicări ale acelor instituții.

„Documentele interne ale ASF rezultate din activitatea de supraveghere a sectorului asigurări sunt strict pentru uzul ASF și al instituțiilor cu care Autoritatea cooperează instituțional. Ele nu sunt publice, fiind comunicate doar deciziile care sunt luate inclusiv pe baza unor astfel de documente”, precizează Autoritatea de Supraveghere Financiară într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit ASF, nu există până în acest moment un document precum cel pe care Mediafax îl citează care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat de către Consiliul ASF – organismul decizional al Autorității de Supraveghere Financiară.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară, în comunicările sale, transmite doar deciziile luate de către ASF. Sesizarea de către alte instituții ale statului a organelor de cercetare face obiectul activității și eventualei comunicări ale acelor instituții, în condițiile legii”, se mai spune în comunicatul ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară transmite industriei asigurărilor și asiguraților că tratează cu toată seriozitatea și cu „maximă responsabilitate” elementele care reies din procesul de supraveghere a societăților de asigurare.

„În cazul apariției unor disfuncționalități pentru o societate de asigurare, ASF are toate pârghiile legale pentru ca efectele asupra asiguraților să fie limitate. De aceea, așa cum am transmis și în comunicatul din dimineața zilei de 7 februarie, afirmații de genul «sute de mii de români riscă să rămână fară RCA» sunt neadevarate și lipsite de responsabilitate. ASF precizează că toate polițele RCA emise de către societățile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii până la momentul expirării”, se mai arată în comunicat ASF.

Astra Asigurări a fost înființată în anul 1991 și este cel mai mare asigurător român după nivelul primelor subscrise în 2012, care au atins 1,13 miliarde de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”