Avertisment dur al Consiliului Fiscal: Dacă România nu atrage fonduri europene, leul se prăbușește, iar economia ar putea reintra în recesiune

Avertisment dur al Consiliului Fiscal: Dacă România nu atrage fonduri europene, leul se prăbușește, iar economia ar putea reintra în recesiune
Publicat: 29/10/2012, 14:35
Actualizat: 20/03/2019, 16:56

În următorii doi ani România va avea de plătit 13 miliarde de euro pentru finanțarea datoriei publice, creșterea absorbției de fonduri europene fiind crucială pentru a evita noi presiuni asupra cursului, dar și pentru a împiedica o nouă intrare în recesiune, a avertizat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, prezent la conferința „Finanțarea economiei naționale”, găzduită de Banca Națională a României (BNR).

„În 2013-2014 România va avea vârful de plată a datoriei publice. România ar trebui să plătească în următorii doi ani o sumă de 13 miliarde de euro. Rezerva valutară ar putea scădea destul de repede în lipsa atragerii de noi finanțări sau în lipsa atragerii unor fonduri europene”, a declarat Dumitru.

La sfârșitul lunii septembrie, rata de absorbție a fondurilor europene, respectiv plățile efective făcute de Comisia Europeană (CE) către beneficiarii români, a fost de 9,7%, mai exact 1,8 miliarde de euro. În ceea ce privește rezervele valutare ale BNR, acestea au crescut în luna septembrie la 32,4 miliarde de euro, de la 30,9 miliarde de euro la sfârșitul lunii august, potrivit Mediafax.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: „Vor fi noi presiuni pe cursul valutar și am putea ajunge din nou în recesiune, Doamne ferește”

„Creșterea absorbției fondurilor europene este crucială în acest context. În caz contrar ne va fi imposibil să finanțăm deficitul. Vor fi noi presiuni pe cursul valutar și am putea ajunge din nou în recesiune, Doamne ferește. România are nevoie să atragă anual 25 de miliarde de euro pentru a finanța datoria publică și deficitul de cont curent”, a mai avertizat președintele Consiliului Fiscal.

România trebuie să returneze Fondului Monetar Internațional 1,9 miliarde de euro în următorii doi, în baza acordului de finanțare încheiat în aprilie 2009, potrivit datelor MFP.

Totodată, statul riscă să piardă banii alocați pentru trei programe operaționale în urma unor nereguli sesizate de CE în cadrul unui audit care a vizat activitatea autorităților de management în perioada 2009-2011. CE a informat autoritățile române la sfârșitul săptămânii trecute că a decis să presuspende plățile pentru cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fonduri structurale, respectiv „Transport”, „Regional” și „Creșterea competitivității”. România are la dispoziție două luni pentru remedierea deficiențelor constatate de Comisie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre cea mai bună metodă de a „regla cursul”

Limitarea licitațiilor săptămânale repo derulate de BNR este o metodă mai rapidă și mai eficace de acțiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb, a declarat la Varșovia, în urmă cu două săptămâni, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

BNR a plafonat pentru a patra săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operațiuni repo, la 4 miliarde lei (876 milioane de euro), după ce în ultimele trei săptămâni a coborât pragul de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei.

Prin licitațiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale și preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?