• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

BACĂU. Băcăuanii sunt printre cei mai „cinstiți” locuitori din România. Pe ce loc s-a clasat județul în topul regiunilor cu cel mai ridicat nivel de trai din țară

Băcăuanii sunt printre cei mai cinstiți locuitori din România, rata criminalității din județ fiind de două ori mai mică decât media națională, respectiv a patra cea mai scăzută din țară.

Băcăuanii sunt printre cei mai „cinstiți” locuitori din România, rata criminalității din județ fiind de două ori mai mică decât media națională, respectiv a patra cea mai scăzută din țară. Pe de altă parte însă, locuitorii din Bacău trăiesc, în medie, cu un an mai puțin decât românii din alte regiuni, județul având una dintre cele mai mici speranțe de viață din țară.

Județul Bacău s-a clasat pe locul 23 în topul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pe baza unor punctaje acordate în funcție de șapte indicatori socio-economici relevanți.

Mai exact, s-a luat în considerare rata șomajului, salariul mediu net, suprafața spațiilor verzi din localități, rata criminalității, procentul gospodăriilor conectate la rețeaua de canalizare, contribuția locuitorilor la economia locală (PIB pe cap de locuitor) și speranța de viață.

Cu doar 129 de persoane condamnate la 100.000 de locuitori, județul Bacău ocupă locul patru în topul privind cea mai mică rată a criminalității din România, după Ilfov, Vâlcea și Buzău, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS).

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Un alt indicator care a tras în jos media județului este procentul locuințelor conectate la rețeaua de canalizare, circa 54,1%, precum și la productivitatea locuitorilor, respectiv contribuția fiecărui băcăuan la economia locală.

În județul Bacău, indicatorul PIB pe cap de locuitor este de numai 4.626 de euro, cu 32% sub media națională de 6.826 de euro.

Un aport semnificativ la economia locală îl au două dintre cele mai mari companii de drumuri din România, respectiv Spedition UMB și Tehnostrade, firme controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, supranumit „regele asfaltului”.

Împreună, cele două companii au avut în 2011 afaceri de peste 321 de milioane de euro și au asigurat locuri de muncă pentru circa 1.300 de persoane.

Un alt jucător important la nivel național, cu „rădăcini” în Bacău este lanțul de magazine de bricolaj Dedeman care a avut în 2011 o cifră de afaceri de peste 475,7 de milioane de euro și circa 4.640 de angajați, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Inchide