Banca Mondială: Guvernul trebuie să rezolve provocările legate de administrația publică dacă vrea să aibă succes pe termen mediu

Banca Mondială: Guvernul trebuie să rezolve provocările legate de administrația publică dacă vrea să aibă succes pe termen mediu
Guvernul trebuie să rezolve provocările legate de administrația publică dacă vrea să aibă succes pe termen mediu, deoarece amânarea unor reforme necesare de mult timp au erodat perspectivele economice, a declarat, vineri, vicepreședintele regional al Băncii Mondiale, Philippe Le Houreou.

Guvernul trebuie să rezolve provocările legate de administrația publică dacă vrea să aibă succes pe termen mediu, deoarece amânarea unor reforme necesare de mult timp au erodat perspectivele economice, a declarat, vineri, vicepreședintele regional al Băncii Mondiale, Philippe Le Houerou, informează Mediafax.

El s-a întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta, cei doi participând la conferința cu tema „Modernizarea Administrației Publice în România”.

„Guvernul trebuie să rezolve provocările legate de administrația publică dacă vrea să aibă succes pe termen mediu. Este clar că șansele de creștere economică sunt influențate de calitatea administrației publice. Amânarea unor reforme necesare de mult timp au erodat perspectivele economice, iar, invers, creșterea calității actului de guvernare poate aduce beneficii concrete”, a spus Le Houerou.

Acesta a arătat că o administrație publică onestă și instituții de reglementare imparțiale sunt în măsură să atragă investiții care să asigure o creștere economică sănătoasă.

„Reforma administrației publice este critică pentru dezvoltarea României pe termen lung și pentru capacitatea sa de a absorbi fonduri europene pe termen mediu. O administrație publică profesionistă și onestă este o componentă critică a unui mediu de afaceri sănătos. În mod particular, instituții de reglementare competente, de încredere și imparțiale, care să fie capabile să aplice și să impună mecanismele de piață, sunt esențiale pentru încrederea investitorilor. Totodată, o administrație publică competentă este esențială pentru un sistem fiscal sănătos și pentru utilizarea efcientă a resurselor publice în vederea creșterii investițiilor”, a mai declarat vicepreședintele Băncii Mondiale.

Premierul Victor Ponta a mulțumit pentru faptul că board-ul Băncii Mondiale a aprobat, marți, acordarea unui împrumut în valoare de 1 miliard de euro către statul român și a arătat că pentru Guvern prioritară va fi implemnetarea proiectelor convenite cu instituția financiară.

În acest context, Ponta a arătat că Guvernul nu mai este sub presiunea alegerilor, dar trebuie să confirme, prin măsuri economice și sociale, încrederea acordată de populație.

„Pentru Guvernul actual, duminică s-a închis un episod de campanie electorală și toate energiile Executivului sunt puse, începând cu ziua de duminică, în direcția unor măsuri de reformă structurală, de sprijin pentru economie și pentru reformele sociale, pentru că imediat ce se încheie campaniile electorale ne întoarcem la faimoasa expresie «it’s about economy». Orice Guvern, oricât de bune rezultate are în alegeri, dacă nu începe imediat să dovedească capacitate administrativă, creativitate în zona economică și socială, mai devreme sau mai târziu își pierde acest sprijin popular”, a spus Ponta.

Banca Mondială a oferit României asistență tehnică în cadrul unui proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative.

Proiectul a fost implementat de către Secretariatul General al Guvernului, cu asistența tehnică oferită de Banca Mondială, în perioada 15 septembrie 2011-14 mai 2012 și a avut o valoare totală eligibilă de 6,96 milioane lei, dintre care contribuția SGG nerambursabilă a fost de 2,4 milioane lei.

În urma analizelor sectoriale efectuate în cadrul proiectului, au fost stabilite planuri de acțiune, elaborate pe baza recomandărilor Băncii Mondiale, pentru dezvoltare regională, energie, mediul, sănătate, învățământ superior.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
De ce a MURIT, de fapt, Maradona! Ce au gasit medicii in trupul sau...
Ce avere mai avea Diego Maradona, idolul pentru care banii nu contau, și cui îi...
Ce avere mai avea Diego Maradona, idolul pentru care banii nu contau, și cui îi...
CTP, în război cu Monica Pop! Se înjură ca la ușa cortului: Afirmații scelerate, de...
Diego Maradona a murit în urma unui stop cardio-respirator
Nurcile cu coronavirus, în stare avansată de descompunere, ies prin pământ din gropile comune unde...
De ce a MURIT, de fapt, Maradona! Ce au gasit medicii in trupul sau...
Ce spunea Maradona despre Hagi și Popescu. ”A fost rivalul meu”
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ULTIMA ORĂ! Se majorează pensiile cu 40%? Decizia e FINALĂ! Pensionarii sunt în lacrimi
Anunț BOMBĂ: ”Nu e nevoie de vaccin. Pandemia s-a ÎNCHEIAT”. Fostul vicepreședinte Pfizer rupe tăcerea
Preşedintele Klaus Iohannis, anunț după ședința de la Cotroceni. "Am ajuns pe un palier, iar...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este noua preferinţă a românilor în materie de locuinţe. De câţiva ani, nu mulţi,...
Adevărul a ieșit la iveală. De ce a mers Bobonete la DNA
Inchide