Black Friday în SUA: Succes total, marcat de greve, amenințări cu pistolul și bătăi în mall-uri

Black Friday în SUA: Succes total, marcat de greve, amenințări cu pistolul și bătăi în mall-uri
Publicat: 24/11/2012, 15:43
Actualizat: 29/09/2018, 10:48

Grevele angajaților din magazinele Walmart, amenințările cu pistolul proferate de un bărbat nervos care stătea la coadă și bătăile izbucnite între bande rivale într-un mall nu au reușit să deturneze atenția cumpărătorilor americani de la reducerile oferite de Black Friday 2012, în Statele Unite.

Huffington Post prezintă povestea unei tinere, Tammy, care, cu puțin timp înainte de miezul nopții de vineri, cu ocazia „nebuniei comerciale” cunoscute sub denumirea de „Black Friday”, a întâlnit un grup de 40 de protestatari, angajați ai rețele Walmart, care erau în grevă.

După ce a lucrat vreme de 12 ani în calitate de casieră într-o altă rețea națională americană de magazine, Walgreens, Tammy spune că s-a simțit imediat solidară cu angajații rețelei Walmart intrați în grevă, notează Huffington Post.

„Walmart a redus programul de lucru și salariile, pentru a-i forța pe angajați să plece. Același lucru se întâmplă și la Walgreens. Angajații suferă, în timp ce miliardarii încasează toți banii”, spune ea.

În ciuda nemulțumirii sale față de lăcomia corporatistă, Tammy – care a decis să nu își facă public numele de familie, de teama de a nu-și pune în pericol locul de muncă – nu a ezitat însă să intre totuși în acel magazin Walmart pentru a-și cumpăra un televizor, așa cum plănuise. Propriul ei salariu, foarte mic, a făcut-o să se simtă solidară cu greviștii de la Walmart, însă același salariu a pus presiune asupra ei, determinând-o să caute și să cumpere diverse lucruri la cele mai mici prețuri, remarcă Huffington Post.

„Trebuie să te duci acolo unde au loc reduceri”, spune Tammy. „Astăzi, la Walgreens, toate jucăriile au prețuri reduse cu 50%. A trebuit să lucrez într-un schimb de 12 ore, iar ei nu mă plătesc suficient. Însă nici nu pot să le spun cumpărătorilor: Nu intrați aici! Mi-aș pierde locul de muncă”, a adăugat ea.

Tammy nu este singura persoană care a simțit simpatie față de greviștii de la Walmart. În aproximativ 100 de orașe din 46 de state americane, joi și vineri, protestatarii erau salutați prin claxoane și semne ale victoriei, în semn de solidaritate, de către persoanele care treceau prin fața acestor magazine. La magazinul Walmart din orașul californian Paramount, aflat în apropiere de Los Angeles, aproximativ 600 de greviști s-au adunat în dimineața de vineri. În orașul Hanover din statul american Maryland, 400 de angajați ai acestui lanț de magazine, sindicaliști, activiști și alți susținători au protestat în cursul zilei de vineri în fața magazinului Walmart.

Referindu-se la scopul acțiunii lor – acela de a informa opinia publică în legătură cu salariile mici, lipsa beneficiilor și ceea ce ei denumesc „modelul Walmart de pedepsire” a angajaților care încearcă să se organizeze – greviștii din Statele Unite susțin că protestul lor a fost un adevărat succes.

Însă susținerea cumpărătorilor avizi de reduceri față de cauza greviștilor, exprimată altfel decât prin cuvinte amabile, este o cu totul altă poveste – una care va avea o importanță crucială atunci când cineva va încerca să afle dacă aceste greve vor avea un impact real asupra condițiilor de muncă din Statele Unite. În timp ce majoritatea cumpărătorilor intervievați în orașul Dallas au spus că îi susțin pe greviști, mulți dintre ei nu au dorit să recunoască legătura puternică dintre produsele oferite la reduceri, pe care ei înșiși le cumpărau, și locurile de muncă prost plătite din magazinele Walmart.

„Greviștii trebuie să aleagă o zi (pentru a face grevă, n.r.) atunci când oamenii nu mizează pe aceste reduceri de prețuri”, spune Liz Brookings, în timp ce împinge un cărucior plin cu șosete și lenjerie pentru cei patru copii ai ei, în seara de joi. „Mulți oameni au nevoie de această zi. Ei fac economii pentru Black Friday tot anul”, a adăugat ea.

Brian Johnson, care a cumpărat un set de CD-uri aflate la reduceri, vineri, în magazinul Walmart din orașul Paramount, spune că greviștii trebuie să își susțină în continuare cauza în care cred cu tărie.

„Însă eu sunt profesor, așa că și eu abia îmi câștig zilele. Sunt obligat să îmi fac cumpărăturile de aici”, a adăugat el.

Reprezentanții companiei Walmart au respins criticile care le-au fost adresate și au vorbit despre cererea insațiabilă a consumatorilor americani față de produsele cu prețuri mici oferite în această rețea de magazine. Într-un comunicat de presă emis vineri, compania americană a anunțat că a vândut 1,3 milioane de televizoare, 1,8 milioane de prosoape și 250.000 de biciclete, până la ora prânzului, cu ocazia Black Friday 2012. Ei mai spun că primele proteste, organizate joi seară, au fost „neglijabile” atât prin prisma numărului greviștilor, cât și al influenței acestora.

Într-o altă declarație de presă emisă vineri, la prânz, David Tovar, vicepreședintele departamentului de comunicare din rețeaua Walmart, afirmă că „numărul protestelor raportate de United Food and Commercial Workers Union a fost dezgustător de exagerat”.

În schimb, OUR Walmart, asociația angajaților care organizează aceste proteste, susținută de United Food and Commercial Workers Union, a contestat declarațiile conducerii grupului Walmart. Pe plan național, ei spun că peste 1.000 de angajați ai acestei rețele de magazine au intrat în grevă.

Mulți dintre protestatari au spus că își vor continua acțiunea pe durata întregului sezon al sărbătorilor de iarnă.

Pe de altă parte, tensiunile și neînțelegerile au atins un nivel neobișnuit de înalt în rândul cumpărătorilor americani, care au renunțat la cina de Ziua Recunoștinței (Thanksgiving) de joi seară, pentru a sta la coadă, încercând să profite de pe urma reducerilor acordate cu ocazia Black Friday 2012.

Seara de joi a fost una foarte specială pentru un cumpărător american care, pierzându-și cumpătul, a scos un pistol din haină și l-a amenințat pe bărbatul care tocmai îl lovise cu pumnul în față, în timp ce se aflau amândoi la coadă, la magazinul Sears din South Park Mall din orașul texan San Antonio.

Potrivit poliției locale, un bărbat a încercat să se bage în față, nerespectându-și locul pe care îl ocupa în acea coadă, iar acest fapt a declanșat numulțumirea celorlalți cumpărători, afirmă San Antonio Express-News. A izbucnit o ceartă, s-au adresat multe insulte, iar bărbatul care încerca să se bage în față l-a lovit cu pumnul în zona feței pe un alt cumpărător.

Potrivit martorilor, bărbatul lovit a scos un pistol și l-a amenințat pe agresor. Acesta a fugit imediat și s-a ascuns în spatele unui frigider, după care a părăsit definitiv incinta magazinului.

Bărbatul care a scos pistolul din haină nu a fost pus sub acuzare, întrucât deține un permis valabil pentru arme de foc, a anunțat poliția din San Antonio.

În timp ce știrile despre „nebunia” care a cupris America cu ocazia Black Friday 2012 continuă să apară în presa de peste Atlantic, se pare că sperietura prin care au trecut clienții magazinului Sears din South Park Mall a fost o nimica toată, în comparație cu incidentele violente care au avut loc de-a lungul și de-a latul Statelor Unite.

O bătaie între bande rivale a izbucnit în Woodland Shopping Mall din Michigan, în dimineața de vineri, în urma căreia doi tineri au fost arestați, informează Fox News.

În aceeați zi, în orașul Covington din statul american Washington, un cuplu a fost lovit și rănit grav, într-o parcare din fața magazinului Walmart, de un șofer în vârstă de 71 de ani, care a fost ulterior arestat și pus sub acuzare pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern