BNR nu mai limitează împrumuturile către bănci, după 21 de săptămâni la rând în care a pus prag

BNR nu mai limitează împrumuturile către bănci, după 21 de săptămâni la rând în care a pus prag
Publicat: 04/03/2013, 12:22
Actualizat: 21/03/2019, 12:29

Banca Națională a României (BNR) va acorda luni băncilor sumele solicitate la licitația repo, pentru prima dată după 21 de săptămâni consecutive în care banca centrală a limitat suma disponibilă pentru împrumut, informează Mediafax.

Prin licitațiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale și preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutați pentru o săptămână.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitațiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piața interbancară peste 4,59 lei/euro și se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie și până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitațiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei și 11 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

În același timp, sumele licitate de bănci în cadrul licitațiilor repo au fost cuprinse între 12,735 miliarde lei și un record de 38,496 miliarde lei.

Când suma de la licitația repo este limitată, banii sunt acordați pro-rata, în funcție de un indice rezultat în urma împărțirii sumelor subscrise și a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunță un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Săptămâna trecută un număr de 16 bănci au împrumutat de la BNR 10 miliarde lei prin operațiunea repo, iar ofertele depuse de instituțiile de credit au fost de aproape trei ori mai mari, de 29,86 miliarde lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitațiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă și mai eficace de acțiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut nesemnificativ, la 5,06% – 5,55% pe an, după ce vineri au fost la 5,04% – 5,54% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase