BNR raport 2017 profit 186 milioane lei rezervă aur solidă 307 tone

Redactor:
Dan Straut
BNR a obținut un profit de 186 de milioane de lei în 2017, potrivit raportului anual. Vezi unde s-au dus banii și ce se întâmplă cu rezerva de aur a României

„Aurul din rezerva României este păstrat în Banca Angliei, un custode solid din toate punctele de vedere,” a explicat Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a Raportului BNR pe anul 2017. „Plasarea în arbitraj sau sau în diverse operațiuni pe piețele internaționale prezintă riscuri, având în vedere evoluțiile globale, astfel că am considerat că nu este oportun să efectuăm astfel de plasamente. Deci nu am făcut și nici măcar nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum a spus recent un… personaj.”

Un capitol special din Raportul BNR analizează evoluția rezervei de aur a României în perioada postdecembristă, care a crescut cu 30 de tone între anii 1989 și 2000, apoi s-a menținut constantă. În prezent,  România deține 307,3 tone de aur.

„Dacă mai punem la socoteală și aurul depus în altă parte cu documentele de rigoare, dar încă nerecunoscut, avem imaginea unei rezerve solide,” a insinuat guvernatorul BNR. Fără să nominalizeze direct situația, el se referea la tezaurul românesc din Rusia.

Raportul BNR arată că în 2017, banca centrală a obținut un profit de 186 de milioane de lei, „din care 80% s-au dus la bugetul de stat”. Profitul a fost obținut, în principal, prin administrarea rezervei internaționale. 

Guvernatorul BNR ne asigură că „nu există riscuri sistemice„, stabilitatea financiară a țării e solidă, iar datoria externă – „scăzută și în scădere”. De asemenea, rata creditelor neperformante în sectorul bancar a scăzut de la 22% la 6,7%, lucru care prezintă România ca „exemplul pozitiv al Europei”.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Pe fondul stimulentelor fiscale care au încurajat consumul, dezechilibrele externe s-au accentuat, dar încă nu s-a atins pragul de prudență,” apreciază Isărescu, „dar tendința de creștere puternică este îngrijorătoare.” 

„În contextul a doi ani de stimulenți fiscali, 2016 și 2017, dezechilibrele externe s-au accentuat, dar încă nu s-au depășit limitele de prudență (…) Deficitul de cont curent este sub pragul de 4%, deci sub pragul de prudență, dar trendul de creștere din ultima perioadă este PREA PUTERNIC pentru a nu fi semnalat”, a declarat Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a Raportului BNR pe anul 2017. „Balanța bunurilor se deteriorează pe toate componentele, lucru care presupune mai multă atenție la modul cum stimulăm consumul.” 

 

Inchide