Bogdan Aurescu: Resursele din zona de platou continental alocată României de Curtea Internațională de Justiție pot asigura independența energetică în viitor

Bogdan Aurescu: Resursele din zona de platou continental alocată României de Curtea Internațională de Justiție pot asigura independența energetică în viitor
Publicat: 03/02/2014, 12:21
Actualizat: 31/01/2019, 20:02

Secretarul de stat în MAE a subliniat importanța deciziei din 3 februarie 2009 pentru politica externă a României, care a reprezentant „prima extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918”.

Fostul Agent al României la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), Bogdan Aurescu, a explicat că Bucureștiul a decis să se adreseze instanței de la Haga după ce a concluzionat că negocierile cu Ucraina nu puteau duce la un rezultat „în conformitate cu interesul național al României”.

„A fost o alegere perfectă, căci ea a permis României să folosească eficient instrumentele inteligente ale dreptului internațional în beneficiul țării mele!”, a spus, vizibil emoționat, Bogdan Aurescu.

Oficialul MAE a reamintit că soluția dată de Curte a fost mai bună decât orice alt rezultat care ar fi putut fi obținut prin megocieri. „Cea mai avantajoasă propunere, făcută de fosta URSS în 1987, ar fi dat României doar 50% din zona disputată în acel moment, adică nu mai mult decât aproximativ 4.000 de km pătrați”, a spus Aurescu/

În opinia sa, decizia Curții cu unanimitate de voturi – fără precedent în jurisprudența CIJ – a consolidat „expertiza României în domeniul dreptului internațional”. Totodată, a fost eliminată „o problemă extrem de complicată și sensibilă” de pe agenda relației bilaterale cu Ucraina.

Hotărârea CIJ de a acorda 79,34% din zona disputată reprezintă nu numai „un rezultat excepțuonal” pentru politica externă a României, dar are semnificații importante și pentru securitatea energetică. „Dincolo de bătălia juridică, cu diverse argumente și linii de raționament în fața Curții, miza obținerii unei linii favorabile de delimitare a fost, cu adevărat, reprezentată de resursele de hidrocarburi ale zonei”, a subliniat Aurescu.

Acesta s-a declarat „bucuros” de faptul că activitățile de explorare arată „perspective bune pentru resurse importante în zona alocată de Hotărâre României, ceea ce este de natură să asigure un grad înalt de independență energetică a României în viitorul nu foarte îndepărtat”, a mai spus secretarul de stat.

În urmă cu cinci ani, la 3 februarie 2009, CIJ a pronunțat cea de-a o suta hotărâre a sa, respectiv decizia în procesul intentat de România Ucrainei, în 2004, privind delimitarea spațiilor maritime în Marea Neagră. Curtea Internațională de Justiție de la Haga a recunoscut, atunci, jurisdicția și drepturile suverane ale României pentru o suprafață de platou continental și zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina. Potrivit declarațiilor făcute la acel moment, zona care a revenit României conținea circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze și 12 milioane de tone de petrol.

Pentru a marca împlinirea a cinci ani de la decizie, MAE a organizat, luni, conferința internațională „România și Curtea Internațională de Justiție. 5 ani de la Delimitarea Maritimă în Marea Neagră”.

La eveniment au fost prezenți mai mulți membri ai echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina, precum și șeful SIE, Teodor Meleșcanu, consilierul prezidențial Iulian Chifu, fostul ministru de Externe Petre Roman, Kenneth Keith, unul dintre cei 15 judecători ai CIJ, Mihnea Constantinescu, reprezentant special al Guvernului pe probleme de securitate energetică, și membri ai corpului diplomatic acreditat la București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului