Bogdan Chirițoiu avertizează companiile de asigurări: „Dacă sunt dovezi suficiente, sancțiunile pot ajunge la 10% din primele încasate”

Bogdan Chirițoiu avertizează companiile de asigurări: Dacă sunt dovezi suficiente, sancțiunile pot ajunge la 10% din primele încasate
Publicat: 28/07/2015, 09:48

Consiliul Concurenței a declanșat, din oficiu, o investigație privind posibila încălcare a regulilor naționale și comunitare de concurență de către Media Xprimm, UNSAR, societățile de asigurare membre UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România — n.r.), precum și alte societăți de asigurare, informează instituția într-un comunicat de presă.

„Momentan nu am constatat nereguli, abia am deschis investigația. S-au făcut inspecții inopinate la sediul principalelor companii și, pe baza mandatului judecătoresc, am ridicat o serie de documente. Va fi o investigație de durată. Ne așteptăm să dureze un an jumate — doi. Aceasta este durata unei investigații în domeniul Concurenței. Suspiciunea este că, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informații comerciale sensibile: date comerciale recente privind vânzările, tarifele, produsele vândute, clienții cărora le-au fost vândute. Genul acesta de informații, circulând între concurenți, permite estimarea strategiei pe care o firmă o va avea și, în felul acesta, companiile își pot coordona comportamentul, reducând presiunea concurențială, presiunea pe care o au ele de a oferi produse cât mai atractive și la prețuri cât mai mici către clienții lor”, a menționat Chirițoiu, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat că sancțiunile se pot ridica la 10% din cifra de afaceri pe anul anterior. „În cazul firmelor de asigurări, vorbim de maximum 10% de primele încasate de ele în anul anterior și minimum 0,5%”, a precizat președintele Consiliului Concurenței.

Acesta a adăugat că, în ceea ce privește Media Xprimm, se suspectează că „prin produsele care erau oferite de această companie, nu cele date fără plată, ci cele vândute pe bază de abonament „se distribuiau” aceste informații sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piață”. „Exista un mecanism prin care unii aflau mai devreme informațiile”, a mai spus Chirițoiu.

„Durata medie a investigațiilor este de 1 an jumătate — doi, începând din această lună. Am ridicat o serie de documente. În cazul în care echipa de investigație crede că sunt dovezi suficiente, va avea loc o procedură numită audiere, care seamănă cumva cu un proces. Toate companiile vor primi raportul pe investigație, vor avea minim o lună la dispoziție ca să îl studieze, să răspundă acuzațiilor aduse — după care vor veni în fața mea și a colegilor mei din plenul Consiliului Concurenței — și va avea loc o audiere. După aceasta, urmează ca plenul, adică eu și colegii mei să luăm decizia dacă îi sancționăm sau nu. Decizia noastră, evident, poate fi atacată ulterior în instanță, la Curtea de Apel București și la Înalta Curte de Justiție’, a adăugat Chirițoiu.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului