BUGET 2015. Medicii și profesorii vor avea salarii mai mari anul viitor

BUGET 2015. Medicii și profesorii vor avea salarii mai mari anul viitor
Publicat: 11/12/2014, 17:56

Salariile medicilor și cele ale profesorilor vor crește în 2015. Astfel, de la 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază, al soldelor funcției de bază și al salariilor funcției de bază în cazul personalului din unitățile medico-sociale și din sistemul public de asistență socială se va majora cu 100 de lei față de luna decembrie, potrivit raportului pe bugetul anului 2015.

Excepție de la regulă vor face doar în cazul celor care anul viitor ar beneficia de majorări ale salariului de bază cu sume mai mari de 100 de lei, ca urmare a creșterii salariului de bază minim brut pe țară.

Personalul didactic și cel didactic auxiliar din învățământ va obține majorări salariale cu până la 5% începând cu 1 martie, respectiv cu până la 5% începând cu 1 septembrie.

Salariile celorlalți bugetari vor rămân înghețate.

Salariu minim brut de 1.050 de lei în 2015

Salariul de bază minim brut pe țară se va majora în 2015 în două etape. Dacă la ora actuală acesta este de 900 de lei, în ianuarie ar urma să crească la 975 de lei, iar din iulie să ajungă la 1.050 de lei. Aproximativ 1,5 milioane de angajați vor avea de câștigat de pe urma acestei majorări.

Și în 2014 salariul de bază minim brut a crescut gradual. În prima etapă, la 1 ianuarie 2014 acesta a crescut de la 800 de lei la 850 de lei. În a doua etapă, acesta a fost majorat cu încă 50 de lei și a ajuns la 900 de lei.

Măsurile implementate în 2015 în domeniul ocupării forței de muncă

În 2015, dar și în perioada 2016-2017, vor fi implementate legi revizuite în 2014, respectiv legea nr. 76/2002, nr. 279/2005, nr 72/2007 și nr. 335/2013. Unele dintre cele mai importante măsuri cuprinse de acestea sunt:

– completarea veniturilor salariale ale angajaților prin acordarea unei sume în valoare de 30% din cuantumul indemnizației de șomaj la care ar fi avut dreptul aceștia dacă nu se angajau

– absolvenții instituțiilor de învățământ și cei ai școlilor speciale, de cel puțin 16 ani, care se angajează cu program normal de lucru pe o perioadă mai mare de 12 luni primesc o primă de încadrare

– șomerii de lungă durată primesc prime de mobilitate

– timp de 12 luni sunt subvenționate locurile de muncă pentru angajatorii care angajează pe o durată nedeterminată absolvenți, șomeri de peste 45 de ani sau care sunt unici susținători în familii monoparentale și persoane cu handicap

– stimularea angajatorilor care încheie contracte de ucenicie prin acordarea unei subvenții, pe întreaga perioadă a contractelor, de 60% din valoarea indicatorului social de referință. Banii vin din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

– angajatorii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării acestuia o sumă egală cu 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință

– angajatorii care angajează elevi sau studenți pe perioada vacanțelor beneficiază, pentru fiecare dintre ei, pe o perioadă de cel mult 60 de zile, de un stimulent financiar lunar egal cu jumătate din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

70% din românii de 20-64 de ani vor munci până în 2020

În raportul pe bugetul de anul viitor este menționat și angajamentul făcut de România ca parte a Strategiei Europa 2020.

„Obiectivul general este promovarea și creșterea ocupării forței de muncă în scopul atingerii până în 2020 a unei rate de ocupare de 70% pentru populația în vârstă de 20-64, în concordanță cu prioritățile Strategiei Europa 2020”, se arată în document.

Se va pune astfel accent pe creșterea ratei de ocupare în rândul tinerilor, în rândul persoanelor inactive și al șomerilor și pe întărirea capacității administrative a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și a agențiilor teritoriale.

Europa 2020 este strategia UE de creștere economică. Aceasta cuprinde cinci obiective majore, legate de ocuparea forței de muncă, inovare, educație, incluziune socială și mediu și energie, care trebuie îndeplinite până în anul 2020.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Veste teribilă pentru milioane de români! Va fi jale la începutul anului viitor. Nimeni nu...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...