BUGETUL PE 2014 a fost adoptat de Parlament: majorări de taxe și impozite pentru a acoperi cheltuieli de 1,2 miliarde de euro în plus anul viitor

BUGETUL PE 2014 a fost adoptat de Parlament: majorări de taxe și impozite pentru a acoperi cheltuieli de 1,2 miliarde de euro în plus anul viitor
Publicat: 05/12/2013, 10:10
Actualizat: 20/03/2019, 20:40

Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, în prezența premierului Victor Ponta și a miniștrilor. Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” și 7 abțineri, iar bugetul asigurărilor sociale de stat a întrunit 347 voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” și 7 abțineri.

Proiectul a fost dezbătut într-o singură zi, deputații lucrând marți de dimineață până la miezul nopții, iar parlamentarii PPDD s-au retras de la dezbateri, dar au participat la vot. PDL a votat împotrivă.

„Este un buget care nu prevede tăieri. În sfârșit nu se mai taie de la oameni. Lucrurile pe care le-ați votat se vor răsfrânge asupra pensionarilor. Sunteți primul Parlament care reușește să facă curat după două legislaturi complicate”, le-a transmis Victor Ponta parlamentarilor.

Pe de altă parte, deputatul PDL Cezar Preda a anunțat că democrat-liberalii au votat împotrivă deoarece bugetul „nu e pentru români, ci pentru USL”.

„Este un buget care nu e pentru români, ci pentru USL și pentru campania lor. Este un buget al evazioniștilor, pentru ei lucrați, al asistaților social, al unei stângi nereformate. Unde este competiția, cei care pot duce românia în direcția bună? I-ați uitat acasă, i-ați lăsat în insolvență. Nu vă veți asuma niciodată că nu sunteți în stare!”, a strigat Preda, de la pupitru Camerei Deputaților.

Bugetul pentru anul viitor este subiect de dispută între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, șeful statului anunțând că va retrimite în parlament, considerând că fondurile prevăzute pentru Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea sunt destinate baronilor locali pentru campania electorală. Mai mult, susține președintele, dacă s-ar face corectura la Ministerul Dezvoltării, guvernul ar putea renunța la majorarea accizei de 7 eurocenți pe litrul de carburant.

Dacă președintele retrimite bugetul în Parlament, adoptarea acestuia s-ar putea amâna pentru finalul lui decembrie sau chiar începutul lui ianuarie. Șeful statului are la dispoziție 20 de zile pentru a lua o decizie. Mai mult, el a anunțat că ia în cacul și contestarea la Curtea Constituțională.

Cheltuieli mai mari anul viitor

Cheltuielile statului vor crește cu 9,4 miliarde de lei, echivalentul a 1,2 miliarde de euro, în 2014, aproape jumătate dintre acestea urmând să fie acoperite de noile taxe introduse de Guvern precum și de majorarea accizei la carburanți, reiese din Legea bugetului de stat pentru 2014, adoptată miercuri de Parlament.

Mai exact, statul va încasa circa 4,5 miliarde de lei, peste un miliard de euro, din majorarea accizelor și introducerea așa-numitei taxe pe „stâlp”.

Astfel, schimbarea modului de calcul al accizelor la carburanți, prin indexarea cu inflația, va aduce venituri suplimentare de 1,1 miliarde de lei (247,1 milioane de euro), însă majorarea accizei s-ar putea traduce prin noi scumpiri la pompă.

Scumpiri la carburanți

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a precizat că se așteaptă la o majorare a prețurilor de 30-40 de bani pe litru de carburant. Premierul Victor Ponta pe de altă parte, susține că cetățenii nu vor fi afectați deoarece contextul internațional este unul favorabil. Mai exact, cotațiile petrolului, o componentă importantă a prețului carburanților, sunt în scădere.

„Nu va crește prețul la benzină pentru că avem un context economic favorabil pe bursele mondiale. Prețul combustibilului va scădea în mod semnificativ. Cred că impactul pentru cetățeanul care merge și pune benzină la pompă nu va exista”, a explicat Ponta.

Președintele Traian Băsescu l-a contrazis însă pe premier, măsura fiind motivul invocat de șeful statului pentru a nu semna memorandumului cu Fondul Monetar Internațional.

„Prin renunțarea la introducerea accizei de 52-55 de bani resursele trebuie tăiate de la excesul de repartizare bugetară de al domnul ministru Dragnea și din rezerve plantate în diverse locuri, dar în mod deosebit la dobânzi”, a arătat președintele în urma unei discuții de 45 de minute avute cu premierul Victor Ponta.

Taxa pe stâlp, venituri de 0,5 miliarde de lei

Din taxa pe „stâlp”, respectiv impozitul pe construcțiile speciale, Guvernul estimează că va încasa anul viitor 488 de milioane de lei (109,6 milioane de euro).

Calculele executivului par a fi însă contrazise de cifrele înainte de mediul privat. Fondul Proprietatea (FP) estimează că statul va încasa anul viitor din taxa pe construcții speciale între 700 și 900 de milioane de lei numai de la companiile unde Fondul este acționar, mai exact OMV Petrom (18,99%), Hidroelectrica (19,94%), Romgaz (14,99%), Nuclearelectrica (9,72%) Transgaz (14,98%), Transelectrica (13,49%), Conpet (29,7%), GDF Suez Energy România (12%).

Introducerea impozitului pe construcții speciale din sectoarele energie, telecomunicații, utilități, transport și infrastructură va afecta plătitorul direct, dar și consumatorul final, și de asemenea, ar putea duce la eșecul privatizărilor, au precizat și reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

Noua taxă i-a nemulțumit și pe liderii locali care au cerut guvernului ca aceasta să fie vărsată la bugetele locale, cum se întâmplă spre exemplu cu impozitul pe clădiri.

Pensia medie ajunge la 200 de euro pe lună

Bugetul general consolidat pe 2014 este fundamentat pe venituri în valoare de 216,8 miliarde de lei (32,9% din PIB), circa 48,7 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile se ridică la 231,3 miliarde de lei (35,1% din PIB), echivalentul a 51,9 miliarde de euro.

Deficitul bugetar este estimat la 2,2% din PIB, mai exact la 14,4 miliarde de lei, echivalentul a 3,2 miliarde de euro.

Majorarea salariilor pentru profesorii deburanți și medicii rezidenți reprezintă un efort bugetar de 1,6 miliarde de lei, respectiv 356,5 milioane de euro.

Indexarea pensiilor cu inflația reprezintă o cheltuială suplimentară de 2,7 miliarde de lei (606,7 milioane de euro).

Valoarea punctului de pensie va crește cu 3,75%, de la 762,1 lei la 790,7 lei. Se estimează astfel că pensia medie de asigurări sociale va depăși 200 de euro pe lună.

Bugetul pentru 2014 este fundamentat pe o creștere economică de 2,2% din PIB și o inflație medie anuală de 2,4%.

Cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat, în anul 2012, au crescut cu 6,2% față de anul precedent, ca urmare a reîntregirii salariilor în sectorul bugetar cu 8% începând cu luna iulie, precum și acordării unor drepturi salariale în urma unor hotărâri judecătorești.

150 de milioane de euro, descentralizate autorităților publice locale

În urmă cu două săptămâni, Guvernul și-a asumat răspunderea pe proiectul legii descentralizării, o măsură care ar urma să aducă economii la buget.

Un număr de 13.937 de salariați din serviciile deconcentrate ale ministerelor vor fi transferați în subordinea autorităților locale. Bugetele instituțiilor vizate se vor transfera de asemenea în subordinea consiliilor locale și județene.

De la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale a fost transferată autorităților administrației publice locale suma de 59,6 milioane de lei, de la Ministerul Culturii 10,2 milioane de lei, de la bugetul Ministerului Educației Naționale 171,2 milioane de lei, de la bugetul Ministerului Sănătății 286,7 milioane de lei, de la Mediu 67,7 milioane de lei, iar de la Ministerul Tineretului și Sportului 65,5 milioane de lei.

În total, 661,1 milioane de lei, circa 148,5 milioane de euro, urmează să fie transferate de la bugetul de stat către bugetele locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”