Bugetul Primăriei Capitalei în 2019: Cei mai mulți bani la INFRASTRUCTURĂ. Cum va fi cheltuită suma URIAȘĂ de 1,4 miliarde de euro

Bugetul Primăriei Capitalei în 2019: Cei mai mulți bani la INFRASTRUCTURĂ. Cum va fi cheltuită suma URIAȘĂ de 1,4 miliarde de euro
Publicat: 03/04/2019, 17:30

„Deși suma previzionată a fi alocată Bucureștiului de la bugetul de stat este în acest an mai mică cu peste 20%, actuala strategie administrativă are priorități clare și nu vom face rabat de la calitatea lucrărilor pe care trebuie să le realizăm”, a declarat Gabriela Firea, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei remis Mediafax.

Firea a dat asigurări că nu vor fi oprite nici investițiile în sănătate, infrastructură sau transporturi, „pentru că bucureștenii au nevoie de servicii publice de calitate, de spitale sigure, dotate cu aparatură ultramodernă, șosele și străzi fără gropi, de cultură și educație”.

Primarul General a dat asigurări că bucureștenii nu vor suferi din cauza „ajustării” bugetului Capitalei și că va încerca să identifice alete surse de venit pentru completarea acestuia.

Ea a amintit, în context, că primăria plătește din același buget alocat de guvern și transportul în comun pentru sute de mii de bucureșteni, precum și subvențiile RADET, că reabilitează poduri și pasaje și consolidează clădiri monument istoric, că din aceiași bani construiește spitale și finanțează 18 instituții de spectacol și muzee și plătește stimulente financiare pentru tineri și pentru categoriile sociale care au nevoie de sprijinul primăriei capitalei.

Din cele 370 de milioane de euro pentru infrastructură, Primaria Capitalei, prin direcțiile de specialitate, va finaliza proiectele aflate în derulare, va iniția proiecte noi menite să fluidizeze traficul, va achiziționa mijloace de transport în comun moderne și nepoluante, va reabilita străzile, podurile și pasajele, anunță sursa citată. Astfel, pe lângă cele 400 de autobuze noi, contractate anul trecut, se vor mai achiziționa 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 30 de autobuze hibrid li 100 de autobuze electrice. De asemenea, se vor moderniza stațiile de tramvai, troleibuz și autobuz, prin achiziționarea de mobilier urban și se vor moderniza 10 km de linii de tramvai.

Pentru subvenția Societății de Transport București, prin proiectul de buget, vor fi alocați 170 de milioane de euro.

Bugetul Primăriei Capitalei în 2019: 1,4 miliarde de euro. Cum vor fi cheltuiți banii

Bugetul Primăriei Capitalei în 2019 este de aproape 6,8 miliarde de lei (peste 1,4 miliarde de euro), potrivit proiectului publicat pe site-ul instituției. PMB a transmis, miercuri, ce planuri are cu acești bani și unde vor fi alocate cele mai mari sume. Proiectul trebuie aprobat în CGMB.

„Bugetul Primăriei Capitalei pentru anul 2019: peste 370 de milioane de euro pentru infrastructură, modernizarea transportului în comun și reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătății, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistență socială, destinați atât proiectelor în derulare, cât și stimulentelor financiare pentru tineri și categoriille sociale vulnerabile”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Primăria Capitalei.

Potrivit Gabrielei Firea, bugetul ar fi cu 20% mai mic față de anul trecut, însă suficient de bogat pentru investiții importante.

„Deși suma previzionată a fi alocată Bucureștiului de la bugetul de stat este în acest an mai mică cu peste 20%, actuala strategie administrativă are priorități clare și nu vom face rabat de la calitatea lucrărilor pe care trebuie să le realizăm, nu vom opri investițiile în sănătate, în infrastructură sau transporturi, pentru că bucureștenii au nevoie de servicii publice de calitate, de spitale sigure, dotate cu aparatură ultramodernă, șosele și străzi fără gropi, de cultură și educație. Voi face tot ce îmi stă în putință că Primar General astfel încât bucureștenii să nu sufere din cauza acestor ajustări ale bugetului Primăriei Capitalei”, transmite Gabriela Firea.

Potrivit comunicatului PMB, acestea sunt cele mai importante alocări:

Peste 373 de milioane de euro pentru infrastructură rutieră, modernizarea mijloacelor de transport în comun, fluidizarea traficului și subvenții STB.

„Astfel, pe lângă cele 400 de autobuze noi (contractate anul trecut) se vor mai achiziționa, într-o prima etapă, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 30 de autobuze hibrid și 100 de autobuze electrice. De asemenea, se vor moderniza stațiile de tramvai, troleibuz și autobuz, prin achiziționarea de mobilier urban și se vor moderniza 10 km de linii de tramvai. Pentru subvenția STB, prin proiectul de buget, vor fi alocați, într-o prima etapă, 170 de milioane de euro”, se arată în comunicat.

Primăria Capitalei reamintește că anul acesta va fi finalizat „Nodul Rutier Virtuții”, însă nu spune nimic despre continuarea acestui proiect cu Drumul Expres către A1, fără de care Nodul Rutier va fi inutil.

„Penetrație Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București – Pitești – „Nodul Virtuții” va fi finalizat până la sfârșitul anului 2019. Buget alocat – aproximativ 11 milioane euro. Supralărgire Fabrică de Glucoză: au fost finalizate lucrările de demolări, au început lucrările la zidurile de sprijin și au fost începute lucrările de relocare a utilităților. Buget alocat – 8,5 milioane euro.

Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu: lucrarea este finalizată în proporție de 90%. Mai sunt de executat lucrări neprevăzute în contract: iluminat public, iluminat arhitectural, semaforizare intersecții și separatoare de sensuri, după semnarea actului adițional. Buget alocat – aproximativ 3 milioane euro, transmite primăria.

Anul acesta vor fi demarcate lucrări pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon, cu un buget alocat de aproximativ 8 milioane euro.

Penetrație Prelungirea Ghencea Domneșți și Supralărgire Bd Ghencea și Str. Brașov și Terminal tramvai 41: s-au finalizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic.

„Urmează consemnarea banilor pentru finalizarea procedurii de expropiere, după care se poate demara procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor și a serviciilor de consultanță, după aprobare bugetului. Buget alocat aproximativ 20 de milioane de euro”, transmite PMB.

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește străpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – intersecția Vitan Bârzeșți Etapă a II-a: s-a finalizat studiul de fezabilitate, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici.

După finalizarea proiectului tehnic și obținerea autorizației de construire, se vor demara procedurile de achiziție pentru execuția lucrărilor. După aprobarea bugetului urmează consemnarea banilor pentru finalizarea procedurii de expropriere. Buget alocat – aprox. 2 milioane euro.

Pasaj Dna Ghica: s-a finalizat studiul de fezabilitate și s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, spui cei de la PMB: După aprobarea bugetului se poate demara procedura de achiziție pentru execuția proiectului tehnic și a lucrărilor.

În ceea ce privește lucrările de reabilitare și modernizare a arterelor din Capitală, a podurilor și pasajelor, dar și modernizarea sistemului de semaforizare și siguranță traficului s-au alocat peste 22 de milioane de euro.

Totodată, se vor demara licitații și pentru 9 pasarele pietonale, pentru care s-au finalizat studiile de fezabilitate, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici.

Potrivit PMB, se vor realiza și lucrări de investiții ale Radet, reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului București (șapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,62 km), modernizare centrală termică Amzei – aproximativ 21 de milioane de euro.

De asemenea, pentru iluminat public vor fi alocate 19 milioane de euro iar pentru programul unitar de acțiune de combatere a vectorilor șobolani și țânțari – 4,4 milioane de euro.

Subvenția RADET (diferența de preț la energia termică furnizată populației) – este de 170 de milioane de euro, transmite PMB.

Sursa citată mai arată că Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a solicitat pentru anul 2019 un buget de aproximativ 38 de milioane de euro pentru continuarea programului de consolidare demarat în anii trecuți, care include în prezent 195 de clădiri din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de Risc Seismic.

Domeniul sănătății va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinați atât investițiilor în continuare, cât și proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei.

De asemenea, vor fi demarate procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan cu funcții complementare, Centru de Excelență, Campus Universitar. În acest sens, într-o prima etapă, în bugetul pentru anul 2019, a fost prevăzută suma de 2,5 milioane euro.

Au fost alocați bani și pentru continuarea unor proiecte sociale, precum Proiectul FIV „O șansă pentru cuplurile infertile”, care prevede acordarea de sprijin financiar cu o valoare totală de până la 13.800 lei/cuplu infertil din București.

Potrivit proiectului de buget, peste 50 de milioane de lei vor merge la biserici, dintre care 20 de milioane de lei la Catedrala Mântuirii Neamului.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul