EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Matei Păun, fondator Black Sea Fund: Preferăm să avem discuții cu antreprenori care au o echipă bună de consultanți. Valoarea businessului și necesitățile lui stabilesc nivelul finanțării

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Matei Păun, fondator Black Sea Fund: Preferăm să avem discuții cu antreprenori care au o echipă bună de consultanți. Valoarea businessului și necesitățile lui stabilesc nivelul finanțării
Publicat: 07/05/2021, 12:32
Actualizat: 07/05/2021, 12:52

Matei Păun, partener Black Sea Fund, le recomandă antreprenorilor care au nevoie de finanțare să nu mai piardă timpul să încerce cosmetizarea afacerii. Este de preferat ca businessul să fie văzut așa cum este la momentul respectiv, să fie identificate problemele împreună și apoi să se stabilească un plan pe termen mediu și scurt de rezolvare a lor.

Invitații emisiunii GÂNDUL FINANCIAR au explicat pentru antreprenorii în căutare de surse de finanțare, fie că vorbim de fonduri de investiții sau de grupuri de îngeri investitori, care sunt criteriile de selecție care au un rol primordial în alegerea viitorilor parteneri de afaceri, dar și ce presupun mecanismele de finanțare.

Trăim într-o lume dinamică, preferăm să vedem business-ul așa cum este și să cădem de acord împreună cu antreprenorul pe anumite condiții, ținte, care vizează “curățarea” companiilor, în situații în care să zicem nu toate salariile sunt plătite așa cum ar trebui sau sunt probleme de natură fiscală sau reglementară, le identificăm împreună, punem la bătaie un plan pe termen scurt și mediu prin care țintim rezolvarea lor și astfel nu mai pierdem timpul” – Matei Păun, fondator Black Sea Fund.

Bineînțeles, se face evaluarea firmei, se discută aspectele contractuale, pentru că până la urmă este vorba de o relație pe termen lung, care trebuie ancorată în niște baze legale, iar lucrurile trebuie clar definite. Pe scurt, tot ceea ce este necesar pentru a identifica punctele forte și, de ce nu, problemele companiei respective sau mai simplu spus riscurile.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/finante/banci-fintech/finantare-cinci-fonduri-de-investitii-au-participat-cu-60-milioane-usd-in-noua-runda-fintechos-start-up-ul-romanesc-vizeaza-extinderea-pe-pietele-americana-si-asiatica-19619082

“Este vorba de a găsi o abordare, o metodologie obiectivă prin care să ajungem la o situație faptică, de compromis eventual, iar acest lucru este ancorat în două aspecte. Pe de o parte, valoarea business-ului în momentul de față (determinată printr-o sumedenie de abordări, analize, dar ca bază avem valoarea actuală) și apoi necesitățile lui, adică cu câți bani venim  pentru a facilita succesul ulterior. Nu este neapărat foarte complicat dacă privim lucrurile astfel”, a afirmat Matei Păun.

Acum, de exemplu, pe lista scurtă de finanțări a Black Sea Fund se află o companie de mobilitate urbană sau un jucător pe piața de produse de divertisment.

Cât de mult contează să ai consultanți buni

Fondatorul Black Sea Fund îi sfătuiește pe antreprenorii care intră în discuții pentru obținerea de finanțare să încerce să își găsească o echipă bună de consultanți, chiar dacă nu este așa de simplu. Vor fi de mare ajutor atât pentru ei, cât și pentru finanțatori, după cum chiar ei aceștia din urmă recunosc.

“Trebuie să fie bine sfătuiți, eu le recomand să își caute consultanți pe partea de finanțare și pe cea legală cu experiență în domeniu. Într-adevăr, sunt foarte puțini buni cu o experiență reală, dar sunt foarte valoroși și efectiv noi preferăm să avem discuții cu antreprenori care și-au luat o echipă bună de consultanți, fiindcă aceasta ne ușurează nouă finanțarea și fluidizează întregul proces”, a precizat Matei Păun.

Iar pentru antreprenorii care se gândesc cumva că ar fi bine să ia o pauză din viață și se focuseze pe perfecționarea afacerii, Matei Păun le transmite că aceasta nu este o soluție, în niciun caz.

“Cred că putem să abordăm lucrurile în paralel și aș sfătui antreprenorii să nu se blocheze neapărat la acest lucru, clar vom identifica problemele,  vom discuta și vom găsi soluții împreună pentru a le rezolva, dar n-o privesc ca o condiție”, a mai adăugat Matei Păun.

Cine este Black Sea Fund

Black Sea Fund I este un fond de private equity înființat în decembrie 2018, care are ca scop implementarea de investiții în intreprinderile mici și mijlocii românești. Fondul are la dispoziție un capital de cel puțin 43 milioane euro, principalul investitor fiind Fondul European de Investiții, cu resurse din Programul Operațional Regional co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Investițiile fondului se derulează sub forma de achiziții directe de pachete de acțiuni minoritare (peste 25%) sau majoritare în compania țintă, fondul vizând în general investiții de peste 4 milioane euro în fiecare proiect.

Black Sea Fund a fost constituit la inițiativa a patru parteneri români, cu o experiență de circa 20 ani fiecare în sectorul financiar din România și pe piețele internaționale. Este vorba de Matei Păun, Arin Ion, Cornel Fumea și Adrian Vasile. Aceștia au experiență în domenii precum private equity și administrarea activelor, activități în domeniul investițiilor/achizițiilor, precum și management financiar.

 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA