Camera Reprezentanților a respins un buget temporar / Statele Unite riscă BLOCAJ instituțional în lipsa unei soluții rapide

Camera Reprezentanților a respins un buget temporar / Statele Unite riscă BLOCAJ instituțional în lipsa unei soluții rapide
Publicat: 29/09/2023, 22:22
Actualizat: 29/09/2023, 22:22

Politicieni republicani dintr-un grup considerat radical au respins, vineri, un proiect care prevedea finanțarea temporară a agențiilor guvernamentale, ceea ce va conduce, în lipsa unei soluții de ultim moment, la suspendarea parțială a activităților instituțiilor începând de duminică.

Camera Reprezentanților a respins, cu un raport de voturi de 232 la 198, o inițiativă legislativă în sensul finanțării agențiilor guvernamentale timp de 30 de zile, printr-un buget temporar, pentru a le oferi liderilor politici timp suplimentar de negocieri și a evita un blocaj instituțional. Proiectul respins prevedea reduceri de cheltuieli și restricții suplimentare la frontiere și în materie de imigrație, priorități ale Partidului Republican care au șanse mici de a fi adoptate de Senatul SUA, aflat sub controlul Partidului Democrat, al președintelui Joseph Biden.

”Nu s-a încheiat încă, am alte idei”, a declarat, potrivit agenției Reuters, politicianul republican Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților, după votul împotriva proiectului.

Între timp, Senatul de la Washington avansează un proiect de lege asupra cărora au convenit atât republicanii, cât și democrații, în scopul finanțării temporare a agențiilor guvernamentale până pe 17 noiembrie.

Numeroase agenții guvernamentale din SUA își vor limita activitățile de la 1 octombrie, afectând aproximativ patru milioane de angajați ai instituțiilor federale, în cazul în care Congresul nu reușește să adopte un buget care să fie promulgat imediat de președintele Biden.

Janet Yellen avertizează asupra efectelor crizei politice

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat, vineri, că un blocaj instituțional generat de lipsa bugetului ar avea efecte economice grave și ar submina progresele de până acum.

”Eșecul republicanilor din Camera Reprezentanților de a acționa responsabil ar afecta familiile americane și ar cauza perturbări economice care ar putea submina progresele pe care le facem. Suspendarea activităților instituțiilor ar avea impact asupra funcțiilor-cheie ale agențiilor guvernamentale – de la creditele pentru fermieri și pentru companii mici, la alimentație, inspecțiile pentru siguranța la locul de muncă și programele pentru copii. Și vor fi amânate planuri de majore de îmbunătățire a infrastructurii”, a afirmat Janet Yellen.

Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a depus eforturi intense pentru evitarea scenariului blocării activităților guvernamentale, ajungând la un acord cu președintele Joseph Biden în primăvară. Dar unii congresmeni republicani au amenințat cu demiterea lui Kevin McCarthy dacă nu susține reduceri bugetare ample, care vor fi respinse de Senat, aflat sub controlul Partidului Democrat.

În cazul suspendării activităților agențiilor guvernamentale din cauza blocajului bugetar, sute de mii de angajați federali vor intra în șomaj tehnic, iar activitățile altora vor fi restrânse temporar.

Congresul SUA alocă fonduri pentru 438 de agenții guvernamentale înaintea începerii fiecărui an fiscal, pe 1 octombrie. În lipsa finanțării, activitățile guvernamentale sunt restrânse ori limitate. De obicei, Congresul depășește termenul-limită privind adoptarea bugetului, dar alocă fonduri temporare, pentru a evita perturbarea activităților guvernamentale. Dar Kevin McCarthy nu a reușit să obțină susținere pentru un buget temporar, întrucât unii congresmeni republicani considerați radicali se opun.

Congresmeni republicani din aripa conservatoare cer ca bugetul pentru anul 2024 să fie la nivelul din 2022, de 1.470 de miliarde de dolari, cu 120 de miliarde mai redus decât cel convenit de Kevin McCarthy cu președintele Joseph Biden în luna mai. Ulterior, McCarthy a purtat negocieri pentru un buget de 1.526 de miliarde de dolari, dar nu fost identificată nicio soluție.

Foto: Profimedia

Citește și:

Opoziția republicană din SUA insistă pentru reduceri bugetare, cu riscul unui blocaj instituțional

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...