Când ar putea avea loc greva generală la metrou și RATB

Când ar putea avea loc greva generală la metrou și RATB
Publicat: 26/09/2013, 13:50
Actualizat: 31/07/2014, 15:35

Greva generală la metrou și RATB anunțată pentru 30 septembrie a fost amânată pe 14 octombrie, pentru a putea continua negocierile cu echipa guvernamentală, a anunțat, joi, președintele Unității Sindicatului Liber Metrou (USLM).

„Ca urmare a negocierilor începute pe data de 18 septembrie, între reprezentanții Federației din Trasporturi, Transloc și Servicii Publice «ATU – România» și echipa guvernamentală, dar în primul rând din respect pentru cei peste 700.000 de călători care folosesc zi de zi metroul bucureștean, greva propriu-zisă de la metrou
anunțată pentru data de 30 septembrie 2013 se va amâna până pe data de 14 octombrie 2013. În acest timp negocierile vor continua și sperăm că se vor găsi și soluții”, a spus Ion Rădoi, citat într-un comunicat de presă.

Liderul sindical a precizat că și greva de solidaritate de la RATB a fost amânată tot până în 14 octombrie.
Sindicaliștii Metrorex l-au abordat pe premierul Victor Ponta, miercuri, pe șantierul Magistralei 5, și i-au solicitat să îi primească la Guvern pentru a discuta despre indexarea salariilor, spunându-i că nu dispune de toate datele și că îi vor prezenta ei situația corectă.
Ponta a arătat că declanșarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect și de bun-simț, în condițiile în care

Metrorex beneficiază de subvenții de la buget, respectiv din încasările strânse de la toți românii, nu doar de la bucureșteni.
„Evident că îmi doresc să nu existe grevă la metrou. Noi dăm în fiecare an subvenție la metrou din banii tuturor cetățenilor României, și cel din Sălaș, și cel din Botoșani plătește pentru metrou, așa încât asta ar mai lipsi acum, să avem și o grevă. Cred că nu ar fi corect și de bun-simț”, a spus Ponta.

El a precizat că ministrul Transporturilor și ministrul delegat pentru Buget vor continua dialogul cu sindicatele.
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, declara, în 20 septembrie, că a avut o discuție cu reprezentanții Metrorex pe subiectul protestului organizat în Capitală și a estimat că se va stinge conflictul în urma negocierilor purtate cu Ministerul de Finanțe.

Mănescu a precizat că în situația în care protestul de la metrou va avea loc, se vor gândi „măsuri alternative” de deplasare pentru bucureșteni pentru perioada întreruperii circulației cu metroul.
Sindicaliștii anunțau în 4 septembrie că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atât la metrou, cât și la RATB.

Aceștia cer modificarea legislației sociale în vigoare și reclamă imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.
În 17 septembrie, angajații de la metrou au fost în grevă de avertisment, activitatea fiind oprită între orele 04.00 și 06.00.

La o zi după greva de avertisment de la metrou, peste 3.000 de sindicaliști au participat la un miting la sediul Guvernului și la un marș până în Piața Constituției.
Președintele Federației Sindicatelor din Transporturi, Transloc și Servicii Publice „ATU – România”, Ion Rădoi, declara, la protestul din centrul Capitalei, că Victor Ponta este „cel mai indiferent și arogant prim-ministru cu sindicatele din 1990”, pentru că a primit 11 scrisori privind situația transportatorilor și nu a răspuns la niciuna.

Guvernul va relua dialogul cu sindicaliștii de la Metrorex și va încerca să rezolve acele revendicări care pot fi acceptate, dar nu va mai fi de acord ca toate afacerile metroului să fie intermediate de firma sindicatului, spunea atunci premierul Victor Ponta.

„Ei voi salarii mai mari, noi plătim 800 de milioane subvenții de la toți cetățenii României pentru metrou. Ce se poate face, facem, dar în același timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate și, dacă asta e supărarea, pe asta nu o putem îndrepta. Firma sindicatului care intermediază toate activitățile metroului, asta nu se mai poate. Să le spuneți și din partea mea, eu le-am spus direct, s-au supărat pe mine, să se supere și pe dumneavoastră, dar cred că trebuie să punem punct”, le-a spus Ponta miniștrilor în ședința de Guvern din 18 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...