Când vor lansa Vodafone și Orange servicii telecom 4G în România

Când vor lansa Vodafone și Orange servicii telecom 4G în România
Publicat: 24/09/2012, 17:20
Actualizat: 31/01/2019, 22:51

Orange România va lansa comercial, până la finele anului, servicii telecom 4G (generația a patra) în București, care vor disponibile clienților, într-o primă fază, numai în anumite zone ale Capitalei, prin intermediul unor modemuri și al unor tablete și laptopuri.

„Prin lansarea serviciilor 4G îmbunătățim portofoliul Orange România. Serviciile 4G vor fi disponibile în frecvența de 1.800 MHz și va permite viteze mai ridicate de acces la Internet. Clienții Orange vor accesa serviciile 4G prin intermediul unor modemuri care se vor conectata la tablete și laptopuri”, a declarat, luni, directorul general al operatorului, Jean-Francois Fallacher, într-o conferință.

Vodafone va lansa la începutul anului viitor serviciile 4G

Vodafone și Cosmote au anunțat, luni, că rezultatele licitației pentru licențele telecom vor permite companiilor să-și dezvolte rețelele de comunicații mobile, Vodafone urmând să lanseze serviciile 4G la începutul anului viitor.

„Suntem foarte multumiți de rezultatele licitației telecom, care ne-au adus spectrul necesar pentru a ne dezvolta în continuare strategia de date mobile, bazată pe tehnologia LTE. Vodafone va fi în măsură să lanseze servicii 4G la începutul anului 2013, ceea ce ne va permite să ne menținem avantajul competitiv de cea mai performantă rețea de date mobile din România. Deja am obținut o licență 4G de teste și, în perioada imediat urmatoare, vom începe să efectuăm teste în rețeaua noastr”, a declarat Inaki Berroeta, CEO Vodafone România.

El a adăugat că speră ca autoritățile să asigure și pe viitor un mediu previzibil, prin care să susțină investițiile din industria de profil.

De asemenea, Cosmote a anunțat că spectrul extins al companiei, în urma licitației, va permite operatorului să investească mai departe în dezvoltarea rețelei de comunicații mobile.

„Am achiziționat toate blocurile de frecvență necesare avansării demersului de extindere a rețelei. (…) Astfel, avem acum toate resursele pentru o dezvoltare durabilă, care să ne permită optimizarea rețelei oriunde nevoile consumatorilor o cer”, a declarat într-un comunicat Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote.

Cosmote a precizat că a câștigat prin această licitație spectru nou în benzile de 800 MHz, 1.800 MHz și 2.600 MHz și și-a reînnoit licența de spectru existentă în benzile de 900 MHz și 1.800 MHz.

Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone și 2K Telecom vor plăti 682,14 milioane euro pentru licențele telecom în frecvențele de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz, suma fiind sub valoarea de pornire a licitației, de 726,8 milioane euro.

Defalcat, Vodafone România va plăti 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

O parte din spectrul achiziționat vizează furnizarea de servicii telecom 4G (generația a patra).

Tags: