Care este CHEIA independenței energetice a României. Planul ministrului Economiei

Care este CHEIA independenței energetice a României. Planul ministrului Economiei
Publicat: 16/05/2013, 13:24
Actualizat: 23/03/2019, 10:10

Extinderea programului nuclear pentru producerea energiei electrice ar putea asigura independența energetică a statului și ar putea compensa pentru reducerea celorlalte resurse, susține ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

„Sunt un susținător al extinderii programului nuclear pentru producerea energiei electrice în România. În 2008 am semnat un parteneriat cu mari firme din domeniul pentru demararea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Nu doresc să invoc motivele pentru care investiția nu a fost continuată. Nu socotesc un eșec fără ieșire ceea ce s-a întâmplat cu parteneriatul, ci un impas”, a declarat Vosganian, miercuri, în cadrul simpozionul „NucInfo’ Day 2013 – Stakeholders involvement, international cooperation, public acceptance – requirements for sustainable nuclear investments”

Ministrul Economiei a argumentat că deși prețul energiei electrice este în scădere pe OPCOM, investițiile în domeniul nuclear se justifică deoarece energia nucleară este de natură să „contracareze epuizarea altor resurse”.

„Semnalele ultimei perioade arată că economia românească nu și-a sporit consumul de energie, ba chiar pe OPCOM, prețul energiei electrice a înregistrat o anumită scădere, scădere care dacă ar continua ar putea pune sub semnul incertitudinii. Energia nucleară ne asigură independența energetică, este energie curată, este relativ ieftină, avem resursa umană necesară și dispunem de tehnologie. Poate să contracareze epuizarea altor resurse precum gazul metan, resurse a căror compensare din bazinul Mării Negre nu este certă”, a spus Vosganian.

Ministrul Economiei a precizat că reactoarele 1 și 2 de la centrala de la Cenavodă se află pe primele locuri în ceea ce privește siguranța nucleară și buna funcționare a unităților.

„Nu este adevărat că în lume, în ceea ce privește energia nucleară, suntem într-un impas. Realitatea arată că în lume există circa 440 de reactoare nucleare. Peste 60 de reactoare noi sunt în construcție în diferite colțuri ale lumii. Previziunile Agenției Internaționale a Energiei Atomice arată că statele vor să sporească acest număr cu circa 80 de reactoare nucleare”, a adăugat el.

Guvernul are totodată în evaluare posibilitatea deschiderii unei centrale nucleare în centrul țării, unde riscul seismic este scăzut, a anunțat Vosganian.

Ce s-a discutat la NucInfo Day

La eveniment s-a dezbătut implicarea stakeholder-ilor din acest sector, cooperarea internaționalÇŽ și acceptanța publicÇŽ. De asemenea, s-au analizat cerințele pentru investiții nucleare sustenabile și soluțiile și de strategii pentru implementarea acestora.

Printre temele abordate au fost proiectul DFDSMA (o modalitate fezabilÇŽ pentru izolarea definitivÇŽ a deșeurilor radioactive de activitate slabÇŽ și medie) și realizarea investițiilor pentru acest program, planificarea viitoarelor instalații nucleare energetice și ne-energetice, scenarii de dezvoltare a energeticii nucleare, extinderea cooperÇŽrii internaționale (programul de cooperare cu AIEA, participarea României în cadrul programului INPRO, ratificarea Acordului de cooperare între România și Regatul Hașemit al Iordaniei și colaborarea României cu Franța în domeniul managementului deșeurilor radioactive), precum și consolidarea atribuțiilor legale ale ANDR.

Nuc Info Day 2013 s-a axat pe aspecte concrete vizând atât fructificarea experienței românești dobândite în mai multe decenii de dezvoltare a unui program nuclear propriu, dar și pe soluționarea unor probleme ale industriei românești prin cooperare internațională reciproc avantajoasă.

Simpozionul a reunit circa 300 de participanți: reprezentanți ai Guvernului României, reprezentanți ai companiilor și investitorilor din domeniu, reprezentanți din cadrul primăriilor și ambasadelor, reprezentanți din sectorul medical și reprezentanți ai mass-media (TV, radio și presă scrisă).

Ce este NucInfo Day

NucInfo’ Day este un eveniment tradițional al domeniului nuclear din România, dedicat în principal diseminării informației referitoare la beneficiile și provocările specifice implementării aplicațiilor energiei nucleare în slujba publicului larg, precum și cu privire la principalele progrese tehnico-științifice din zona aplicațiilor pașnice ale energiei nucleare.

Totodată, simpozionul este un bun prilej pentru numeroși reprezentanți oficiali reprezentând mediul politic, administrația publică centrală, institutele de cercetări, potențialii investitori, operatorii industriali, operatorii industrali, ONG-uri din domeniu, mass-media, precum și orice alte persoane interesate de a participa în mod constructiv la dezbateri pe marginea unor probleme de interes reciproc.

Simpozionul NucInfo’ Day s-a bucurat încă de la primele ediții de popularitate, atât pentru specialiștii din domeniul nuclear, cât și pentru cei interesați de acest domeniu – mass media, cadrele universitare, studenți, reprezentanți ai mediului politic românesc și ai autorităților locale – acest eveniment reprezentând o reală oportunitate pentru un schimb informațional și de experiență. În cadrul celor mai recente ediții evenimentul a cunoscut o amploare atât din punctul de vedere al numărului și diversității participanților, cât și din punctul de vedere al complexității temelor abordate.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai