Care este impactul opririi producției la Azomureș asupra agriculturii? Ministrul Adrian Chesnoiu: Vom autoriza îngrășăminte din alte țări

Care este impactul opririi producției la Azomureș asupra agriculturii? Ministrul Adrian Chesnoiu: Vom autoriza îngrășăminte din alte țări
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu / Sursa: Guvernul României
Publicat: 07/12/2021, 16:27

Închiderea celui mai mare combinat de îngrășăminte din țară are impact în agricultură, în contextul în care aproximativ jumătate din fertilizanții folosiți în țară sunt produși aici, astfel că 30% din producție ar putea fi afectată ceea ce, automat, ar dutea duce la scumpirea produselor agricole. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat la Digi24 că se caută soluții ca să se asigure cantități necesare de fertilizant pentru primăvara viitoare. Subvenționarea achiziției de îngrășăminte și punerea pe piață a fertilizanților proveniți din alte țări, care se află în diferite etape de acreditare, se numără printre opțiunile avute în vedere.

„Producția fertilizanților în cadrul companiei Azomureș asigura cam 50% din necesarul de fertilizanți la nivel național utilizați în agricultura românească. Problema principală este că noi trebuie să luăm măsuri astfel încât să ne asigurăm că vor fi cantități de fertilizant ce vor fi utilizate în primăvara viitoare în agricultura țării, astfel încât să putem diminua eventuale scăderi ale producției agricole”, a declarat ministrul Agriculturii, la Digi24.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat, marți, situația de la Azomureș, după ce, luni, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească a anunţat că se pregătește să oprescă temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică.

„Azomureş funcţiona la jumătate din capacitate, doar cu linia 4, pentru că a fost un accident la Azomureș pe linia 3. Contractul lor de gaze, la un preț foarte bun, expira la 31 decembrie și au luat decizia să oprească pentru o perioadă de o lună sau două şi să își mute reviziile care erau planificate în vară, tocmai pentru a preîntâmpina această turbulență pe piața gazelor naturale, să o mute în perioada aceasta de iarnă”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Comitet de analiză la Ministerul Agriculturii

Conform companiei, Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. „Azomureș este unul dintre pilonii securității alimentare și un contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României”, preciza compania în comunicatul de luni.

În acest context, Adrian Chesnoiu a precizat că încă de la anunțul combinatului Azomureș s-a constituit un comitet de analiză la nivelul Ministerului Agriculturii care să vină cu soluții astfel încât fermierii să fie cât mai puțin afectați.

„O primă astfel de soluție este aceea de reluare a activității comisiei interministeriale a punerii pe piață a fertilizanților proveniți din țări terțe și care se află în procedurile de testare la nivel național”, a spus Adrian Chesnoiu, conform sursei citate.

El a fost întrebat cât din producție ar putea să fie afectată de această decizie de suspendare a producției de la Azomureș, iar ministrul a răspuns că nu doar utilizarea fertilizanților este luată în calcul: „Sunt și factorii meteorologici: ger, îngheț, cantități de precipitații, dar producția agricolă, în mod normal dacă ne raportăm la componenta în scara tehnologică a utilizării fertilizanților, poate produce deficiențe de producție care pot ajunge și până la 30% în cel mai rău caz”.

Potrivit minisitrului, stocurile sunt destul de scăzute la nivel internațional. „Nu numai România s-a confruntat cu creșterea prețului la gaze și la energie, cât și a certificatelor verzi pentru că și acestea impactează în activitatea combinatelor de producere a îngrășămintelor. Stocurile sunt reduse la nivel global și, de aceea, acolo unde există solicitări pentru punerea pe piață a unor fertilizanți care se află în diferite etape de acreditare, noi am luat decizia să le dăm accept, astfel încât să fie puși pe piață și să nu apară o penurie de fertilizanți în agricultură” a declarat ministrul Agriculturii.

Astfel, Adrian Chesnoiu a precizat că sunt analizate și alte posibile soluții de sprijin a fermierilor astfel încât costurile cu fertilizanții să nu aibă un impact atât de puternic asupra prețurilor finale ale cerealelor în anul agricol 2022, inclusiv posibile subvenții pentru fermieri.

„Din datele specialiștilor, abandonarea fertilizării de bază cu azot ne va aduce pierderi în recolta viitoare de circa 30%. Voi propune Guvernului o serie de măsuri urgente care să vină în sprijinul fermierilor pentru protejarea muncii lor și pentru menținerea producției agricole la un nivel care să acopere necesarul de consum al populației. Soluții sunt și vor fi puse rapid în aplicare pentru a le oferi fermierilor #stabilitate, iar românilor acces la produse românești, la prețuri rezonabile”, a promis ministrul Agriculturii, luni după-amiază.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult