Eugen Tomac, despre vulnerabilitățile României: Suntem restanțieri la multe capitole. Este alarmant că sărăcia persoanelor încadrate în muncă rămâne ridicată

Eugen Tomac, despre vulnerabilitățile României: Suntem restanțieri la multe capitole. Este alarmant că sărăcia persoanelor încadrate în muncă rămâne ridicată
Sursa foto: Facebook
Publicat: 24/05/2022, 11:20

Eurodeputatul Eugen Tomac a scris, marți, pe Facebook, despre provocările și vulnerabilitățile cu care se confruntă România. „Suntem restanțieri la multe capitole”, afirmă el.

„Potrivit Raportului de primăvară 2022 al Semestrului European, rata ocupării forței de muncă a continuat să crească în România, de la 65,2 % în 2020 la 67,1 % în 2021. Cu toate acestea, ratele de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor și al persoanelor în vârstă, al romilor, al femeilor și al persoanelor slab calificate şi a persoanelor cu handicap rămân cu mult sub mediile UE”, transmite demnitarul.

Conform sursei citate, pentru 2022 se preconizează o creștere a salariilor nominale totale de până la 8,3 %, „dar, din cauza inflației ridicate, efectul real va fi invers”.

„Este alarmant că sărăcia persoanelor încadrate în muncă rămâne ridicată, acestea prestând muncă ocazională sau nedeclarată (la negru). Ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie rămâne ridicată.

Deși Raportul de țară relevă multe lucruri pozitive, este clar că suntem restanțieri la multe capitole la care trebuie să lucrăm cu responsabilitate. Este o chestiune de competență și voință politică”, a conchis el.

Citește și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult