VIDEO | Eugen Tomac (PMP), mesaj de la Bruxelles: „Avem o criză de securitate, iar UE şi NATO sunt obligate să reacţioneze”

Publicat: 11/05/2022, 13:06
Actualizat: 11/05/2022, 13:12

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, a explicat, într-o transmisie tv de miercuri, de la Bruxelles, cele mai recente evoluții din Ucraina.

Uniunea Europeană are de gestionat cea mai mare criză cu care se confruntă de când s-a creat blocul comunitar, a apreciat, miercuri, europarlamentar PPE Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, cu referire la situaţia din Ucraina, în a 77-a zi de când a debutat „operațiunea militară specială” a Rusiei. Declarațiile liderului PMP au fost difuzate pe canalul cu transmisii de la Bruxelles al postului Antena 3, Be EU.

„UE trebuie să vină cu un răspuns pe măsura acestei provocări”

Războiul din Ucraina este responsabil de crearea a patru crize, respectiv cea economică, umanitară, a energiei şi, nu în ultimul rând, cea a refugiaţilor, relatează Antena 3.

„Despre situaţia din Ucraina, observăm că un stat care nu a greşit cu absolut nimic este invadat de Federaţia Rusă, iar principalul motiv pentru care a fost realizată această agresiune este dorinţa majorităţii cetăţenilor ucraineni de a se apropia de UE şi NATO. Şi acum UE trebuie să vină cu un răspuns pe măsura acestei provocări. În primul rând, ne-am trezit cu o criză umanitară, pentru că avem aproape şase milioane de refugiaţi în statele membre al UE”, a declarat Eugen Tomac, miercuri, la Parlamentul European.

Potrivit europarlamentarului Eugen Toman, în prezent „avem o criză de securitate, iar în acest caz UE şi NATO sunt obligate să reacţioneze”. Mai avem, apoi, o criză a energiei, la fel de importantă, și avem şi criza economică, cea care afectează toţi cetăţenii europeni, dar şi Ucraina.

„Din acest punct de vedere, cred că avem o solidaritate, aproape toate statele s-au aliniat acestor sancţiuni. Nu cred că exagerez atunci când spun că Uniunea Europeană are în faţă de gestionat una dintre cele mai mari crize cu care se confruntă de când s-a creat blocul comunitar”, a declarat europarlamentarul PPE Eugen Tomac.

Europarlamentarul Eugen Tomac a fost ales președintele PMP în 19 februarie, în congresul extraordinar al formațiunii. Eugen Tomac a primit 421 de voturi din cele 456 exprimate de membrii PMP prezenți la congres, iar 18 voturi au fost împotriva sa. Totodată, au existat și 17 abțineri.

Tags: