Cât ar încasa statul din unificarea TVA și a cotei unice la 22%

Cât ar încasa statul din unificarea TVA și a cotei unice la 22%
Publicat: 30/10/2013, 11:42
Actualizat: 20/03/2019, 20:00

Prin reducerea nivelului TVA de la 24% la 22%, cum ar fi propus premierul Victor Ponta, și prin majorarea cotei unice de la 16% la 22%, bugetul statului ar putea avea, teoretic, încasări cu 2,1 miliarde de euro mai mari, conform calculelor gândul.

Victor Ponta a propus în cadrul ultimei ședințe a USL creșterea cotei unice la 22% și scăderea TVA cu două procente ca variantă pentru aducerea banilor la buget în 2014. Până în acest moment, nu a fost luată nicio decizie privind propunerea șefului Guvernului, aceasta urmând să fie discutată pe larg într-o ședință ulterioară.

Eventuala reducere a nivelului TVA cu două puncte procentuale ar putea însemna o reducere a încasărilor cu peste 900 de milioane de euro, în timp ce creșterea cotei unice cu șase puncte procentuale ar putea însemna o creștere a veniturilor cu circa 3 miliarde de euro. Calculele au fost făcute pe baza execuției bugetare în perioada ianuarie-august, document public care poate fi găsit pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

De asemenea, aceste calcule au fost realizate pornind de la premisa că gradul de încasare a taxelor, respectiv nivelul evaziunii va fi același anul viitor cu cel înregistrat în primele opt luni din 2013.

Economiștii au atras atenția în repetate rânduri că nu poate fi garantată scăderea efectivă a prețurilor în urma unei eventuale reduceri a TVA, decizia fiind una „de business”, respectiv fiind posibil ca această reducere, parțial sau integral, să se regăsească de fapt în profiturile producătorilor sau vânzătorilor.

Anul trecut, evaziunea fiscală a ajuns să reprezinte aproape 14% din PIB, cea mai mare parte a acesteia fiind generată de TVA. După majorarea cotei standard de TVA în anul 2010, de la 19% la 24%, evaziunea fiscală în cazul acestei taxe a atins un maxim de 9,6% din PIB, potrivit datelor Consiliului Fiscal (CF).

Descarcă aici raportul anual al Consiliului Fiscal – 2012

„Aproximativ 60% din evaziunea fiscală este generată de TVA, evaziunea la TVA atingând un maxim de 9,6% în 2010 (nivel similar celui din 1996), în 2011 – 2012 înregistrând o reducere până la 8,3% din PIB. De remarcat că în 2010, când a fost crescută cota legală de TVA de la 19% la 24%, evaziunea fiscală a crescut de la 8% din PIB în 2009 la 9,6% din PIB în 2010”, potrivit Raportului anual aferent 2012 al CF.

Pentru un singur punct TVA, statul încasează circa 460 de milioane de euro pe an, iar pentru un punct din cota unică până la 500 de milioane de euro anual.

Creșterea cotei unice ar putea fi necesară pentru majorarea salariilor și a pensiilor

În cazul în care reprezentanții Fondului Monetar Internațional și cei ai Comisiei Europene nu vor accepta un deficit bugetar mai mare din cofinanțarea fondurilor UE pentru 2014, lucru care ar permite majorarea salariilor și a pensiilor, creșterea cotei unice ar putea reprezenta o măsură necesară.

În perioada ianuarie – septembrie, veniturile la bugetul de stat au fost cu 6 miliarde de lei (echivalentul a 1,3 miliarde de euro) sub suma estimatată la începutul anului 2013, afirmă surse oficiale pentru Mediafax. Programul de bază pentru anul 2014 al autorităților nu presupune majorări de taxe, iar o rectificare bugetară pe ultimul trimestru al lui 2013 ce cuprinde o creștere economică de 2,2% pentru anul 2013 și aplicarea clauzei de investiții pentru anul 2014 va fi acceptată de către reprezentanții Comisiei Europene.

„În acest moment, finalizăm rectificarea bugetară și sperăm să fie adoptată în ședința de săptămâna viitoare (…) Pentru 2014, înainte de a stabili dacă este nevoie de măsuri fiscale, se pleacă de la niște variabile care n-au fost încă negociate, respectiv creștere economică, inflație și deficit. Când bătem în cuie rectificarea, știm baza de pornire, știm nivelul deficitului, și de la acest moment se pot bate în cuie și acei indicatori pentru 2014. Apoi văd dacă am spațiu fiscal.”, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Scenariul nostru de bază pleacă de la aplicarea clauzei de investiții, în așa fel încât să nu pericliteze încadrarea în pragul de deficit de 3% din PIB (…) Discuțiile sunt încă preliminare, deci este prematur să pui în discuție orice măsură fiscală dacă nu ai baza de pornire”, a mai explicat el.

Antonescu: „Nu se pune problema creșterii cotei unice atât timp cât PNL e în Guvern”

Crin Antonescu, președintele PNL, a confirmat miercuri că aceasta este una dintre variantele care au fost puse în discuție în cadrul coaliției USL care vizau elaborarea bugetului pentru anul 2014. El a ținut să sublinieze însă că „nu se pune problema creșterii cotei unice atât timp cât PNL e în Guvern”.

„A existat o discuție sau mai curând un început de perspectivă a bugetului de anul viitor. Între aceste variante pur teoretice se află și aceasta”, a declarat Antonescu pentru un post de televiziune, după ce gândul a prezentat, în exclusivitate, informația privind unificarea cotei unice și a TVA la 22%.

Poziția sa a fost întărită și de către decarațiile făcute de Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor Publice. „La nivelul conducerii USL a avut loc o discuție informală, în perspectiva construcției bugetului pe 2014, în ceea ce privește creșterea veniturilor. Măsurile invocate nu sunt cuprinse în prevederile programului de guvernare, iar PNL rămâne consecvent angajamentelor făcute prin acest document de bază al guvernului USL, aprobat de Parlamentul României. PNL nu susține și nu va susține orice măsură de creștere a cotei unice de 16%”, se arată într-un comunicat de presă emis de PNL și semnat de Chițoiu.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Bill Gates a spus adevărul despre PANDEMIE! Toată lumea trebuie să afle
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...