Cât mai durează boom-ul imobiliar din vestul țării

Cât mai durează boom-ul imobiliar din vestul țării
Distanța dintre București și vestul țării a început ușor-ușor să se reducă. Din punct de vedere economic, bineînțeles, iar sectorul care pare să reflecte cel mai bine acest lucru este cel imobiliar. În Cluj, spre exemplu, chiriile și prețurile apartamentelor le-au depășit ca valoare pe cele din capitală anul trecut, iar alte orașe în plină dezvoltare, precum Oradea, urmează aceeași direcție.
Astfel, dincolo de principalele orașe din țară unde piața imobiliară este în creștere, există și zone ce sunt în plin avânt sau promit acest lucru pentru următorii ani, mai precis orașe cu 130.000 – 230.000 locuitori, precum Ploiești, Pitești și Oradea. „București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov sau Timișoara sunt orașe unde se demarează noi și noi proiecte imobiliare, iar piața este în creștere constantă, mai ales în ultimii trei ani. Însă există și orașe emergente din acest punct de vedere, care dau semne că în următorii ani se vor putea situa pe harta piețelor de real estate de interes din România”, a declarat Răzvan Cuc, director regional al RE/MAX România.

Pentru aceste zone – precum Oradea sau Pitești – agenția imobiliară estimează creșteri constante anuale de circa 5%  în următorii doi ani, atât în ceea ce privește numărul de tranzacții, cât și prețurile pentru locuințe. Astfel, în orașele menționate media de preț pe metrul pătrat variază între 700 și 800 de euro, cele mai căutate tipuri de locuințe fiind apartamentele de două și trei camere, în timp ce pe segmentele comerciale și office se remarcă o ușoară creștere a numărului de cereri. Ca reper, prețul mediu pe metrul pătrat al locuințelor din București este de 1.000 de euro.

În ultima vreme auzim tot mai multe despre Oradea, care se plasează în poziția fruntașă în topul orașelor care au atras fonduri europene anul trecut și care, prin investiții de sute de milioane de euro în reabilitare și dezvoltare, a atras atenția investitorilor. „Cel mai important factor care duce la această dezvoltare o constituie implicarea autorităților în atragerea de fonduri europene”, este de părere Cătălin Novac, expert evaluator, manager de risc în cadrul companiei Darian. „Din cunoștințele noastre, există în cadrul administrației locale interne o echipă bogată de tineri care «gândesc» proiecte inovatoare și se ocupă exclusiv de atragerea de fonduri europene pentru implementarea acestora.”

Pe lângă interesul autorităților locale în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a orașului, explică Novac, Oradea dispune și de alte atuuri, precum ieșirea foarte facilă către Europa, proximitatea față de două dintre cele mai importante centre universitare din România (Cluj-Napoca și Timișoara), existența infrastructurii de afaceri prin implicarea autorităților locale spre atragerea investitorilor sau existența energiilor geotermale în zonă.

Vedeta părții vestice a țării rămâne totuși Cluj-Napoca, oraș care nu este doar un mare centru universitar, ci și un centru financiar unde își au sediul mai multe multinaționale, ceea ce face ca în imobiliare cererea să crească și mai mult, iar prețul chiriilor să fie direct proporțional cu salariile corporatiștilor. Conform unei analize realizate de  imobiliare.ro, municipiul Cluj-Napoca a depășit în premieră, la finalul anului 2015, Capitala în ceea ce privește prețurile medii de tranzacționare a apartamentelor; deocamdată creșterea prețurilor de vânzare a apartamentelor, nu s-a reflectat și în prețurile chiriilor. În Cluj, chiriile medii solicitate de proprietari se situau, în trimestrul al patrulea al anului trecut, la 190 de euro pe lună pentru o garsonieră, 280 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, 350 de euro pe lună pentru trei camere și 450 de euro pe lună pentru patru camere.

Pe piața închirierilor din București, prețurile medii solicitate de particulari în trimestrul al patrulea al anului 2015 au ajuns la 220 de euro pe lună pentru o garsonieră, la 300 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, la 350 de euro pe lună pentru o locuință tricamerală și la 550 de euro pe lună pentru una cu patru camere sau mai mult.

Cât de sustenabilă este însă această creștere accelerată a pieței imobiliare? Nu foarte, crede Dacian Barna, managing partner în cadrul Coldwell Banker Oradea. „Din punctul meu de vedere, în Cluj este o bulă imobiliară. Începem să asistăm la un fenomen interesant: mulți clujeni nu mai investesc acolo. Iar asta pentru că foarte mulți dezvoltatori riscă să cumpere când prețul e sus și să vândă apoi când prețul scade; e efectul normal atunci când vorbim de o bulă. Nivelul de amortizare nu e chiar cel mai bun. Astfel, au început să apară în Oradea investitori imobiliari din Cluj, Brașov sau chiar Bucureșt”, spune Dacian Barna. El crede că investitorii aleg mai nou Oradea din mai multe motive: în primul rând poziționarea bună, aproape de ieșirea din țară, dar și datorită faptului că Oradea are o imagine din ce în ce mai bună. „Orașul a crescut foarte mult din punct de vedere al infrastructurii, al serviciilor și se află și acum pe o pantă ascendentă. Cu siguranță tendința investitorilor de a veni în Oradea va continua și anii următori, pentru că orașul se dezvoltă, e un oraș curat, verde.”

 
Citește în continuare pe Business Magazin.
FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Nominalizări BOMBĂ la Survivor România. Doi faimoși, în pericol: a ieșit scandal uriaș
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide