Gândul
  • Publicat:
Financiar

Ce se întâmplă cu cursul valutar după căderea Guvernului Orban

Ce se întâmplă cu cursul valutar după căderea Guvernului Orban
Cursul euro/leu a atins marți un alt maxim istoric
Căderea Guvernului Orban prin moțiune de cenzură nu este percepută ca un factor îngrijorător de piețele financiare, cursul valutar rămânând relativ stabil în ultimele ore.

Cursul euro-leu a coborât ușor până la valoarea de 4,7630 lei/euro pe piața interbancară, joi dimineață, la ora 9.00, a doua zi după anunțul privind trecerea moțiunii de cenzură și căderea Guvernului.

Cu câteva ore înainte de demiterea Guvernului, Banca Națională a României (BNR) anunțase un curs de referință de 4,7768 lei/euro.

Miercuri a fost a 48-a ședință consecutivă cu moneda europeană la nivelul de 4,77 lei. Euro a atins maximul istoric în fața leului (4,7808 lei/euro) pe 21 noiembrie 2019.

După intrarea în criza politică de la București, existau temeri că moneda euro ar putea depăși vechiul maxim istoric, însă trendul este inversat, iar cursul a coborât la 4,76 lei/euro.

Rămâne de văzut care va fi cotația oficială pe care Banca Națională o va anunța la ora 13.00. Moneda europeană trece la rândul ei printr-o perioadă de depreciere după momentul oficial al Brexit-ului.

Președintele Klaus Iohannis a invitat, joi, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor parlamentare pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru, după ce Guvernul Orban a fost demis, miercuri, prin moțiune de cenzură.

Premierul demis, Ludovic Orban, susține că țara este guvernată, chiar dacă guvernul pe care îl conduce a fost demis, miercuri, prin moțiune de cenzură.
 
„Țara e guvernată. Guvernul nu poate emite ordonanțe de urgență, în rest decizii, hotărâri de guvern, guvernarea efectivă, administrarea treburilor curente va fi făcută foarte profesionist și cu foarte multă dedicare, așa cum am făcut și până astăzi. Practic, țara este guvernată. Chiar dacă a trecut o moțiune de cenzură, țara este guvernată. Avem un președinte care a fost ales cu o majoritate zdrobitoare, care este popular și care în mod evident e un pilon de stabilitate și există un guvern, care chiar dacă are statut de interimar și nu poate emite ordonanțe de urgență, administrează țara”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seara.
Inchide