Prima pagină » Economic » Cel mai scump PAȘTE din istoria creștinității: Cât îi costă masa tradițională pe români și spanioli

Cel mai scump PAȘTE din istoria creștinității: Cât îi costă masa tradițională pe români și spanioli

Digi24 a efectuat un experiment jurnalistic: a constatat că românii vor avea parte de cea mai scumpă masă din istoria erei creștine cu ocazia Paștelui din acest an. 

Românii plătesc mai mult pentru masa de Paște decât o fac spaniolii. Rezultatele sunt cu adevărat uluitoare! Nicăieri nu-i ca acasă, dar prețurile unui coș cu alimente au crescut din cauza inflației din ultimii ani. Coșul de cumpărături s-a scumpit cu 30% mai mult față de anul trecut.

Costul unei mese tradiționale – Spania vs România

  • Pulpa de miel a ajuns și la 66 lei/kilogramul în România. În Spania, este 16,20 euro, adică 80 lei în bani românești.
  • Cel mai ieftin cozonac în magazinele românești se găsește la 14 lei. În Spania, celebrul Panettone costă minim 4,60 euro. În România, cozonacul poate ajunge și la prețul maxim de 200 lei per kilogram.
  • Până și ouăle sunt mai scumpe în România: 12 ouă costă 18 lei, iar pachetul de vopsea este 4 lei.
  • În Spania, 12 ouă costă 2,90 euro, adică 14,43 lei. Un pachet de vopsea este mai scumpă –  costă 1 euro.
  • În România, roșiile costă 15 lei/kilogramul, fiind de import pe durata primăverii. Cele românești erau și 65 lei în unele piețe.
  • În Spania, un kilogram de roșii costă 2,29 euro, adică 11,39 lei. Tot în Spania, vinul roșu este mai ieftin, o sticlă de 0,75 litri fiind vândută la 3,20 euro.
  • În România, o sticlă de vin roșu la 0,75 litri costă 30 lei.

În total, pentru o masă adecvată de Paște, un român plătește 147 lei. Pe spanioli îi costă cu 4 lei mai mult din cauza cărnii și deserturilor: 151 lei, adică 30,32 euro.

De ce s-a ajuns la scumpiri?

Românii vor avea cel mai scump Paște din ultimii 30 de ani, poate chiar de la începutul erei creștine,  avertizează economiștii din țară. Produsele tradiționale pentru masa festivă s-au scumpit cu între 10% și 30% după perturbările economice cauzate de pandemia de coronavirus, schimbările climatice care au dus la veri mai secetoase, de criza energetică și de criza cerealelor declanșate de războiul din Ucraina.  Fermierii și comercianții susțin că scumpirile sunt cauzate de creșterea costurilor de producție.

Prețurile semințelor, utilajelor agricole, energiei electrice și gazelor s-au dublat.Din această cauză, românii își recalculează bugetele de Paște, potrivit Agerpres. Unii consumatori sunt nevoiți să reducă cantitatea de produse cumpărate sau chiar să renunțe la carne.Cele mai scumpe produse sunt cozonacul, brânza, margarina, fructele și legumele de sezon.

Grecii vor celebra cel mai scump Paște din istoria creștinității

Și grecii plătesc mai mult decât orcând. O cină de Paște pentru opt persoane costă acum aproximativ 361,95 euro, cu o creștere de 11 euro față de 2024. Conform datelor oferite de INKA (Institutul Consumatorilor din Grecia), citate de  IN.gr,   10 kilograme de miel costă acum 150 euro, la un preț de 15 euro/kg. Carnea de cocoș, o alternativă tradițională pentru masa pascală, costă 23 euro/ 1,5 kg.

Un măcelar intervievat de postul de televiziune MEGA a declarat că mielul și carnea de capră se vând în prezent cu 14,98 euro/kg, în creștere față de 13,98 euro/kg în urmă cu doar o săptămână.  Mageritsa (ciorbă grecească de Paște), costă în jur de 12 euro, iar tzatziki, brânza feta și graviera pot adăugă încă 20 euro la bugetul de cumpărături. Cărbunii pentru grătar (20 kg) costă acum 34 euro. Ouăle de ciocolată și tsoureki au explodat la preț: de la 9,48 euro la 11,98 euro (+26%).

Ouăle de ciocolată, tot mai scumpe din cauza schimbărilor climatice

Potrivit BBC,  prețurile ouălor de Paște au crescut și în Regatul Unit al Marii Britanii, cu până la 50% față de anul trecut. Comercianții sunt nevoiți să vândă anumite produse micșorate în dimensiune, potrivit unei anchete realizate de organizația de protecție a consumatorilor.

Mai multe dulciuri au fost afectate de fenomenul de „shrinkflation” – atunci când produsele devin mai mici, dar prețul rămâne neschimbat.De exemplu, un pachet de 80 grame  de mini-ouă de ciocolată portocalie Terry’s costa 99p în Lidl în 2024, dar acum, la 70g, costă 1,35 lire sterline – o creștere netă de 56%. Cauza este scăderea accentuată a producției globale de cacao după vremea neobișnuit de caldă.

Ancheta realizată de Which? a constatat că, la Tesco, un ou de Paște Twix cu ciocolată albă a crescut de la 5 lire la 6 lire de la un an la altul, în timp ce greutatea s-a redus de la 316g la 258g.


 

Sursa Foto: Profimedia

Citește și: Câți bani cheltuie o familie pentru masa de PAȘTE/Ce sfaturi au specialiștii financiari

 

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și