• Publicat:
Financiar

CERERE DE VALUTĂ. BNR ţine cursul stabil. La cât a fost cotat euro

CERERE DE VALUTĂ. BNR ţine cursul stabil. La cât a fost cotat euro
Economia Germaniei probabil va intra în recesiune | Sursă Foto: Mediafax Foto

Cursul de schimb al monedei naţionale în raport cu moneda euro a rămas stabil, luni, în preajma maximului istoric, cu ajutorul Băncii Naţionale, care a cotat euro la 4,8443 lei, după ce pe piaţa internaţională valutară a ajuns la 4,89 lei. Maximul istoric, atins marţi, 17 martie, este de 4,8448 lei.

Cursul a fost ajutat de către BNR în ultimele zile pe fondul instabilităţilor din pieţele financiare şi implicit a cererii de valută, potrivit Mediafax. Totodată, presiunea pe curs este amplificată după ce Banca Naţională a decis, vineri, româneşti într-o întrunire de urgenţă, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5%, de la 2,5% la 2,0%, pentru a atenua consecințele economice provocate de epidemia de coronavirus asupra populaţiei şi companiilor.

„Ce încearcă Banca Naţională să facă este să aibă o stabilitate a cursului în condiţiile agităţii din jurul nostru. Stabilitatea înseamnă şi evoluţii de acest gen. Să menţinem cursul stabil este un obiectiv al nostru”, declara, luni, 17 martie, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, citat de Mediafax, după atingerea unui alt maxim istoric la acea dată.

Pentru a patra zi la rând, leul a continuat să piardă teren în raport cu francul elveţian. Astfel, cursul a urcat luni la 4,5972 lei, de la 4,5964 lei, vineri.

Leul s-a depreciat din nou, în raport cu dolarul american, de la 4,5140 lei/dolar, cât a indicat vineri BNR, la 4,5316 lei/dolar, luni. Joi, cursul de schimb dolar-leu a fost de 4,4864 lei. Dolarul s-a apreciat puternic în raport cu majoritatea monedelor din lume în ultima perioadă, moneda americană fiind considerată o investiţie sigură, arată Mediafax.

În plus, cotaţia aurului a scăzut uşor luni faţă de nivelul înregistrat vineri. Astfel, dacă joi gramul de aur valora 219,0927 lei, vineri, preţul a scăzut la 217,7939 lei.

Piaţa monetară, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut puternic la 2,61%, luni, de la 3,24%, după ce BNR a decis vineri să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5%. Creşterea ROBOR în ultima săptămână a fost una accelerată, în salturi, venită pe fondul turbulenţelor din pieţele financiare.

ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare. Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai 2019, sunt dependente de variaţia indicelui.

Inchide