Cine va deszăpezi autostrada Cernavodă-Constanța și centura orașului Constanța. „Luni sperăm că vom încheia discuțiile”

Cine va deszăpezi autostrada Cernavodă-Constanța și centura orașului Constanța. Luni sperăm că vom încheia discuțiile
Publicat: 26/11/2012, 09:12
Actualizat: 30/07/2014, 01:20

O asociere formată din două firme din străinătate a participat vineri la cea de-a patra rundă și ultima organizată de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) pentru a atribui contractul de deszăpezire pentru autostrada Cernavodă-Constanța și centura orașului Constanța, în total 77 de kilometri.

Șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Constanța, Marin Dima, a declarat pentru gândul că luni speră că va fi atribuit contractul pentru cele două segmente.

„Vineri s-a prezentat o asociere formată din două firme. Nu vă pot da numele lor. Nu sunt firme din România. Comisia (de licitație n.n.) a solicitat ofertantului precizări suplimentare, legate de oferta tehnică. Oferta trebuie să corespundă cu cerințele din caietul de sarcini. Sperăm ca în cursul zilei de luni să finalizăm discuțiile”, ne-a declarat Marin Dima.

Valoarea estimată a contractului este de 7,4 milioane de lei, fără TVA (1,6 milioane euro), pentru o durată de cinci luni.

La licitația organizată anterior de CNADNR nu a fost depusă nici o ofertă, astfel că reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi au fost nevoiți să recurgă la o „procedură de urgență” prevăzută de legislație, adică încredințarea directă.

Marin Dima a declarat recent pentru gândul că, după trei încercări de a încredința direct acest contract, nici o firmă nu-și exprimase interesul de a semna contractul pentru curățarea de zăpadă a celor două tronsoane.

În cazul în care vineri nu s-ar fi prezentat nicio firmă căreia să i se încredințeze direct contractul, DRDP Constanța ar fi fost nevoită să lucreze în regie proprie, adică să folosească propriile utilaje pentru a curăța de zăpadă, în această iarnă, autostrada spre mare și centura Constanța.

DRDP Constanța a organizat vineri a patra și cea din urmă încercare de a găsi o firmă căreia să îi încredințeze direct contractul de deszăpezire pentru autostrada Cernavodă-Constanța și centura Constanței, „la pachet”.

Valoarea estimată a contractului este de 7,4 milioane de lei, fără TVA (1,6 milioane euro), pentru o durată de cinci luni.

În cazul în care vineri nu s-ar fi prezentat nicio firmă căreia să i se încredințeze direct contractul, DRDP Constanța ar fi fostnevoită să lucreze în regie proprie, adică să folosească propriile utilaje pentru a curăța de zăpadă, în această iarnă, autostrada spre mare și centura Constanța.

În afară de autostrada spre litoral, mai sunt și alte tronsoane de drumuri naționale pentru care încă nu au fost semnate contractele de deszăpezire.

De exemplu, nici la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara contractele pentru deszăpezire nu au fost semnate, ca urmare a contestațiilor depuse de firmele de construcții.

Mai exact, procedura de atribuire a contractelor pentru deszăpezire a fost blocată de contestații depuse de unii constructori la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a estimat în acest an pentru contractele de deszăpezire un buget total de aproximativ 100 de milioane de euro, cu 40 la sută mai mare decât în sezonul 2011-2012. Aceasta înseamnă că un kilometru de drum deszăpezit, fie el drum național sau autostradă, va costa statul român 6.250 de euro, potrivit unui calcul simplu, care ia în considerare faptul că România are aproximativ 16.000 de km de drumuri naționale și autostrăzi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata