Circa 1.500 de români cu credite în franci protestează în Piața Constituției: „Sunt puși să ne fure, nu să ne conducă”

Publicat: 25/01/2015, 14:56
Actualizat: 27/01/2015, 18:59

UPDATE 14: 25: Protestatarii scandează în continuare „Demisia” și „Cămătarii”. Pe un podium, diverși reprezentanți ai organizației și ai asociațiilor de protecție a consumatorilor urcă și cer soluții pentru problemele celor cu credite în franci elvețieni.

UPDATE 13:20: „Noi cerem o reconversie, nu doar pentru franci, ci pentru toate valutele. Dacă BNR nu mai intervine să țină euro, s-ar putea ca și cei cu credite în euro să ajungă în aceată situație”, a declarat pentru gândul Daniel Teodorescu, unul dintre organizatorii protestului.

„Noi propunem ca într-o situație extraordinară, cum este aceasta în care diferența dintre cursul de acordare și cel actual este de peste 125%, creditele să fie convertite”, ne-a mai spus el.

Teodorescu a mai adăugat că o propunere legislativă similară a UE ar urma să intre în vigoare din anul 2016.

FOTO: gândul.info

UPDATE 13:05: Românii cu credite în franci elvețieni care protestează în Piața Constituției din Capitală sunt păziți de Jandarmi. Organizatorii estimează că la manifestație s-au adunat, până la această oră, 1.500 de persoane. Cei mai mulți participanți au peste peste 30 de ani.

„Sunt niște papagali, sunt puși să fure, nu să ne conducă”, strigă unul dintre protestatari.

Comunitatea românilor cu credite în franci elvețieni de pe platforma de socializare Facebook, prin intermediul căreia a fost organizat acest protest, a fost înființată pe 15 ianuarie și are, în prezent, peste 16.000 de membri.

Aceeași comunitate a organizat pichetarea sediului BNR din centrul Capitali pe 20 și 21 ianuarie.

UPDATE 12:50: Protestatarii aflați în Piața Constituției scandează „Jos Isărescu și conversia!”, „Hoții”, „Nu plătim”, „Unitate” și „Cămătarii”.

Circa 600 de persoane cu credite în franci elvețieni s-au adunat în Piața Constituției duminică, la ora 12, solicitând autorităților să intervină de urgență în criza generată de aprecierea francului, astfel încât băncile să convertească în lei creditele în valută, la cursul istoric plus maxim 20%.

Mitingul, organizat de Grupul Clienților cu Credite în CHF (cu circa 16.000 de membri) pe rețeaua de socializare Facebook, a reunit români din multe zone ale țării, care au venit împreună cu familia, copiii și prietenii, de la Bacău, Brăila, Constanța, Cluj, Sfântu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Pitești, Timișoara, Oradea, Iași, Turda sau Galați.

FOTO: Facebook/Andreea Cristoforidis

„BNR+Bănci+Clienți=Vinovați! De ce doar noi suntem penalizați?”, „Banca=Cămătar legalizat de BNR și de Stat!”, „Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!”, „BNR reglementează doar cum băncile dictează!”, „Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?”, „Je Swiss dator vândut!”, „Rate CHF la curs istoric!, „Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a înșelat!”, „Voi aveți puterea, noi avem durerea!” sunt doar câteva dintre mesajele pe care îndatorații la bănci în franci elvețieni le afișează pe pancarte.

Mai jos, un clip realizat de organizatori, cu recomandări pentru participanții la manifestație:

Grupul a depus marți, prin reprezentanții săi, o cerere la Guvern, Camera Deputaților și Senat, prin care propune spre dezbatere și adoptare în regim de urgență, de maxim două săptămâni, un text de inițiativă legislativă care să soluționeze situația „gravă” în care să regăsește o mare parte a clienților care au contractat credite în monede străine (franci elvețieni, euro sau dolari).

Clienții instituțiilor de credit cer astfel, prin măsurile propuse, ca băncile să le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda națională, la cursul de la data semnării contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale.

Totodată, ei solicită interzicerea aplicării de către bancă a unor comisioane și garanții suplimentare, precum și de costuri și alte cheltuieli netransparente în procesul de conversie. O altă cerere este ca dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditul în lei să nu depășească nivelul DAE aplicat anterior.

Cursul pentru francul elvețian anunțat de BNR a atins niveluri record la sfârșitul săptămânii, ca urmare a eliminării a plafonului minim impus de Banca Elveției pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic începând cu 15 ianuarie, când banca centrală a Elveției a decis să renunțe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunțat de BNR anterior deciziei Băncii Elveției, francul se află în creștere cu 20,7% față de leu.

FOTO: Facebook/ Grupul Clientilor cu Credite In CHF

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu