COMUNITATE. Platforma care permite afacerilor mici și mijlocii să își creeze magazin online gratuit! Cine sunt beneficiarii

COMUNITATE. Platforma care permite afacerilor mici și mijlocii să își creeze magazin online gratuit! Cine sunt beneficiarii
Pâinea cea de toate zilele: 50% cu E-uri, doar 26% din produse afișează procentajul ingredientului principal
Publicat: 06/05/2020, 17:55

Cum rezistă afacerile mici și mijlocii din industria de panificație, cofetărie și ciocolaterie în pandemie?! S-a lansat soluția pentru trecerea în mod gratuit a vânzărilor în online.

Cofetăriile, ciocolateriile, brutăriile și patiseriile sunt printre afacerile mici și mijlocii cel mia puțin digitalizate. Pentru că interacțiunea cu clientul este una extrem de personală, acestea nu și-au concentrat aproape deloc resursele către vânzarea în online. Foarte puține au investit într-un magazin virtual sau într-un site de prezentare și s-au limitat la a comunica pe rețelele sociale, explică, pentru GÂNDUL.RO, Gabriela Bereș, Director Regional Europa Centrală și de Est în grupul Puratos, unul dintre cei mai importanți lideri globali în producția de materii prime pentru industria de panificație, patiserie și cofetărie.

Vânzările au scăzut spre zero pentru multe dintre aceste business-uri, în pandemie, în condițiile în care multe laboratoare și magazine au fost închise. Motiv pentru care, nevoia pentru trecerea în online este urgentă și extrem de necesară, explică Gabriela Bereș.

În acest sens, compania a lansat, în premieră în România, după un model de succes din Belgia, platforma virtuală www.bakeronline.ro, singura care permite brutarilor, patiserilor, cofetarilor și ciocolatierilor, producători mici și mijlocii, să își treacă, gratuit, vânzările în online. Shop-ul online va fi gata în 72 de ore, promite reprezentantul Puratos România.

„Trăim vremuri în care contextul pandemic ne-a dezvăluit cât de vulnerabili putem fi. Viețile tuturor s-au schimbat semnificativ, am fost dintr-o dată forțați să regândim întreaga societate, să regândim afacerile și să ne schimbăm modul de lucru. La Puratos, continuăm să construim viitorul împreună și astfel, am dorit să asigurăm clienților noștri și nu numai, servicii digitale ușor de înțeles și de integrat în noua rutină, tocmai pentru ca aceștia să își poată concentra atenția asupra redresării și dezvoltării business-ului. Platforma Bakeronline.ro va ajuta antreprenorii brutari, patiseri și cofetari, ciocolatieri să se alăture revoluției digitale”, a explicat Gabriela Bereș.

Potrivit acesteia, până la finalul anului, platforma își propune să adune o comunitate de peste 100 de producători care să aibă magazine virtuale active și care să genereze vânzări de cel puțin 1 milion de lei. Investiția inițială în platformă este de peste 30.000 de euro. “Cu siguranță, este un proiect în care am investit și vom continua să investim nu doar anul acesta. Este nevoie de un angajament pe termen lung pentru a susține industria să se adapteze la “noul normal””, a mai explicat Gabriela Bereș.

Ce câștigă producătorii

Platforma vine cu o multitudine de beneficii.  Facilitează planificarea și managementul stocurilor, în paralel cu reducerea pierderilor – fiecare producător va putea să își gestioneze mai ușor comenzile și să reacționeze la fluctuațiile cererii de produse. Afacerile care se înscriu în platformă beneficiază și de informații despre cum se administrează un magazin online, dar și de consultanță de promovare și marketing. „Gradul de înțelegere a mecanismelor de comerț electronic este destul de mic în rândul acestor afaceri. Foarte mulți consumatori preferă experiența senzorială din magazin, unde mirosul de pâine caldă sau aroma delicată de vanilie și ciocolată te îmbie să cumperi cu toate simțurile, aspecte pe care mediul virtual nu le poate oferi pe deplin. Iar acest lucru a însemnat, pentru producători, o deschidere mai mică față de digitalizare și comerț electronic. Majoritatea însă utilizează rețelele sociale pentru a promova noutățile și oferta magazinului sau pentru a face cunoscută povestea din spatele laboratorului”, a explicat Andreea Ciocănescu, Senior Product Manager, Puratos România.

Până la 31 august, toți cei care se înscriu pe platformă au costuri zero de funcționare. După această dată, costurile cu magazinul online de pe bakeronline vor fi de 200 de lei pe lună. În prezent, 5 afaceri cu renume local și național sunt deja înscrise pe platformă. Este vorba despre:

  • Ciprian Zobuian – unul dintre cei mai de succes artisan patissier-chocolatier din România, cunoscut pentru food-truck-ul său cu profiteril și cannolli, prezent la marile fetivaluri, dar și pentru cursurile de ciocolaterie pe care le susține
  • Aura Tobescu – ciocolatier artizan, primul roman participant la Salon du Chocolat din Paris, fondator Chocolatist, cu atelier în Brașov.
  • Brutăria Giropa – business de familie din Baia Mare, înființat în anul 1994, cunoscută și apreciată în rândul comunității pentru Pita Moroșană, dar și specialitatea casei – prăjitura cu brânză și stafide.
  • Brutăria Ioasim – business de familie, înființat în 2001 în Cluj-Napoca, ce pune accent pe calitatea ingredientelor folosite în produsele cu specific local, îndrăgite de consumatori, cum ar fi Baigli Spic
  • Patibona – afacere de familie cu tradiție de 20 de ani, un lanț de cofetării din Craiova, cu produse realizate cu mare grijă și dedicare de cofetari pasionați.

“Costurile realizării de la zero a unui magazin online încep de la câteva sute de euro și ajung la câteva mii de euro. Acestea depășesc bugetul și capacitatea de investiții a afacerii mele, dar și a mii de afaceri mici din toate orașele țării – cofetării, brutării, ciocolaterii, care astăzi nu-și mai pot vinde produsele. De asemenea, gestionarea unui magazin online nu e ușoară în materie de tehnică și cunoștințe IT. M-am simțit susținut și promovat și cred că solidaritatea e necesară în toate domeniile. Trebuie să fim uniți, în aceeași platformă, ca să reprezentăm împreună industria”, a explicat Sergiu Piscoran, care deține brutăria din Baia-Mare.

Ce câștigă clientul final

Această abordare este nouă și pentru consumatorii care nu sunt obișnuiți cu ideea de a cumpăra pâine, ciocolată sau prăjituri online, în condițiile în care alegerea acestor produse este una extrem de emoțională. Avantajul trecerii în online pentru consumatorul final este faptul că aceștia au acces la mai multe informații despre produsele pe care le comandă – pot vedea întreaga ofertă și varietate “expusă“ online, pot afla mai multe informații din descrierea fiecărui produs, pot afla despre alergenii din compoziție și pot fi mai receptivi la promoțiile oferite de fiecare producător. La final, au opțiunea de a plăti online și de a alege dacă să își ridice comanda sau să opteze pentru livrare la domiciliu. Odată cu lansarea bakeronline.ro, Puratos lansează și provocarea ”Adu-l în online” prin care îi încurajează pe românii din toate orașele țării să își îndemne cofetăria, patiseria, brutăria sau ciocolateria preferată să treacă în online, cu un magazin virtual pe platforma bakeronline și să continue să-și livreze produsele către comunitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...