Consiliul Concurenței analizează preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank. Ce cotă de piață ar urma să dețină bancherii italieni în România

Consiliul Concurenței analizează preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank. Ce cotă de piață ar urma să dețină bancherii italieni în România
Publicat: 05/01/2024, 16:48

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenționează să preia First Bank S.A, a anunțat, vineri, autoritatea de reglementare din domeniu.

Tranzacția dintre cele două bănci cu capital majoritar străin, care a fost anunțată de grupul italian în octombrie, trebuie aprobată de Consiliul Concurenței și Banca Națională a României.

Conform Consiliului Concurenței, Intesa Sanpaolo S.p.A. este activă în principal în domeniul financiar-bancar, fiind societatea-mamă a grupului Intesa Sanpaolo. Grupul Intesa este prezent în România prin intermediul subsidiarei române, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania S.A.

First Bank S.A. este o instituție de credit activă pe piața serviciilor financiar-bancare din România, care operează o rețea de 40 de sucursale și oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.

Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, a semnat un acord cu JC Flowers & Co. pentru a cumpăra First Bank România, tranzacție ce dublează prezența bancherilor italieni în România. Conform estimărilor inițale citate de Bloomberg, First Bank ar fi fost evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro. JC Flowers & Co cumpărase First Bank de la grecii de la Piraeus Bank, în 2018.

Ce active au cele două bănci

First Bank avea active de 7,73 miliarde de lei la sfârșitul lui 2022 și o cotă de piață de circa 1,1%, conform raportului anual al Băncii Naționale a României.

Banca Comercială Intesa Sanpaolo era pe locul imediat următor după First Bank, cu active de 7,67 miliarde de lei și o cotă de piață de aproape 1,09%.

La acea dată era First Bank era pe locul 10, iar Intesa Sanpaolo, pe 11, în topul instituțiilor de credit cu capital majoritar străin. Acest top nu includea cea mai mare bancă din România, din punctul de vedere al activelor nete bilanțiere, respectiv Banca Transilvania (cu capital  privat majoritar românesc), nici instituțiile de credit din sectorul de stat (CEC Bank și Banca de Export-Import a României Eximbank) și nici sucursalele instituțiilor de credit, persoane juridice străine, dintre care cea mai mare este ING Bank.

Sursa: BNR

Potrivit datelor BNR, la 31 decembrie 2022, activele nete bilanțiere din sistemul bancar românesc însumau 701 de miliarde de lei, în creștere cu 9,6% față de sfârșitul anului 2021.

Numărul instituțiilor de credit care activau atunci în România se redusese pe parcursul anului 2022, de la 34 la 32 de instituții de credit, modificările intervenite fiind determinate de:

▪ în octombrie 2022, Vista Bank a finalizat fuziunea cu Crédit Agricole România, proces început în septembrie 2021, când Vista Bank S.A. a achiziționat banca Crédit Agricole România S.A.;

▪ în decembrie 2022 s-a încheiat procesul de fuziune prin absorbție dintre EximBank (bancă deținută de statul român prin Ministerul Finanțelor) și Banca Românească.

Cota de piață în funcție de activul net, deținută de instituțiile de credit cu capital majoritar de stat, s-a majorat de la 11,4% la 31 decembrie 2021 la 12,1% la 31 decembrie 2022. În același timp, ponderea instituțiilor de credit cu capital majoritar străin (exclusiv sucursalele instituțiilor de credit din străinătate) s-a redus de la 56,0 % la 55,9%.

Conform prevederilor Legii concurenței (nr. 21/1996), această operațiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenței, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilității cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege. Eventualele observații şi puncte de vedere pot fi transmise autorităţii de concurenţă prin fax la nr. 021 405 45 12 sau prin e-mail la adresa [email protected] în termen de 20 de zile de la data anunţului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?