Contractul cu Chevron: Valoarea investițiilor asumate rămâne secretă. Care sunt redevențele, durata acordurilor și câte sonde de explorare vor fi săpate

Contractul cu Chevron: Valoarea investițiilor asumate rămâne secretă. Care sunt redevențele, durata acordurilor și câte sonde de explorare vor fi săpate
Publicat: 26/04/2012, 12:53
Actualizat: 25/06/2013, 16:15

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a publicat joi pe pagina de internet a instituției contractele încheiate cu Chevron, documentele conținând informațiile cuprinse în general în acordurile pentru hidrocarburi, nu și investițiile asumate de compania americană.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunțat joi la Varșovia că Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România, acestea urmând să fie publicate pe site-ul ANRM.

ANRM a publicat acordurile semnate cu Chevron pentru explorarea a trei perimetre de la țărmul Mării Negre.

Chevron deține în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad și trei perimetre în județul Constanța, respectiv Vama Veche, Adamclisi și Costinești. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea și exploatarea perimetrelor.

Potrivit documentelor publicate joi de ANRM, Chevron are dreptul de concesiune asupra perimetrelor pentru o perioadă de 30 de ani, care poate fi extinsă cu alți 15 ani. Totodată, în cazul în care Chevron va descoperi gaze și petrol, va plăti redevențe cuprinse între 3,5% și 13% din producție.

Acest nivel al redevențelor este unic pentru toate companiile, din cauza contractului de privatizare a Petrom, și este stabilit până la sfârșitul anului 2014.

Contractul desecretizat joi relevă că grupul Chevron se obligă să sape în total opt sonde de explorare a celor trei perimetre într-un interval de patru ani de la semnarea acordului petrolier.

La sfârșitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM și Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din județul Constanța.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul ANRM, o scrisoare în care solicita companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea română considerând că nu există elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

Managerul Chevron pentru România, Tom Holst, declara la începutul lunii aprilie într-o emisiune televizată că grupul pe care îl reprezntă nu are nimic împotrivă pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de șist.

Holst a spus atunci că inițiativa de a secretiza clauzele contractuale aparține statului român și nu companiei.

La rândul lor, reprezentanții Guvernului român au arătat că aceste contracte sunt secretizate conform legislației în vigoare, dar că pot fi prezentate public dacă există acordul ambelor părți.