„Credem că se vor mai face descoperiri de gaze naturale și petrol în România. Țara ar putea deveni unul dintre liderii creșterii economice în Europa” – Mark Mobius

Credem că se vor mai face descoperiri de gaze naturale și petrol în România. Țara ar putea deveni unul dintre liderii creșterii economice în Europa - Mark Mobius
Publicat: 21/09/2012, 15:05
Actualizat: 29/07/2014, 22:03

România a luat deja multe „medicamente amare” recomandate de FMI și, drept rezultat, pare bine poziționată pentru a avea parte de o creștere accelerată în următorii ani, comentează pe blogul său Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea, președinte executiv al Templeton Emerging Markets Group.

El crede că cele mai recente turbulențe politice din România sunt un exemplu despre cum „politica și luptele pentru putere pot impiedica progresul economic”, dar acum, după ce o parte din nesiguranța politică a fost înlăturată, consideră că România își poate continua drumul într-un mod productiv.

În opinia acestui adevărat guru al piețelor emergente, lupta pentru autoritate din această vară dintre prim-ministrul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu a dus la deprecierea monedei locale (leul) la nivele record față de euro, iar această situație „a împiedicat eforturile țării de a se împrumuta și a subminat încrederea investitorilor”.

Mark Mobius face o trecere în revistă a evenimentelor de pe scena politică din România, amintind suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu și invalidarea referendumului pentru demiterea președintelui, adăugând că „aceste fricțiuni au creat derapaje economice”, exacerbate și de impactul negativ al crizei din zona euro.

„Economia României ar putea să devină unul dintre liderii creșterii din Europa”

Despre intrarea în recesiune. „Totuși, spre deosebire de alte zone ale Europei, este improbabil din punctul nostru de vedere ca România să intre în recesiune în acest an. Conform previziunilor FMI din august 2012, rata de creștere în 2012 a PIB-ul României este estimată la aproximativ 1% și se așteaptă îmbunătățirea ei la 3% in 2013”, comentează Mark Mobius.

Despre „medicamente amare”. „România a luat deja multe > recomandate de FMI și, drept rezultat, pare bine poziționată pentru a avea parte de o creștere accelerată în următorii ani. Bineînțeles, anul 2012 a fost greu din cauza problemelor din zona euro și a disputelor politice, dar odată ce aceste probleme trec, cred că economia României ar putea foarte bine să devina unul dintre liderii creșterii din Europa”, arată guru piețelor emergente.

– Despre măsurile de austeritate. „Multe alte țări din UE încă trebuie să aplice dificilele măsuri de austeritate pe care România deja le-a implementat. Deși a fost forțată să cheltuiască o parte din rezervele sale, Romania a reușit să-și reducă bugetul și să-și plătească datoriile, o situație care a fost recunoscută anul acesta și de unele agenții de rating, în contrast cu multe țări din UE care au avut parte de retrogradări in 2012”, se arată în postarea sa.

– Despre resursele naturale ale Romaniei. „Mulți cunosc vastele bogății petroliere ale Rusiei, dar România a fost, de fapt, prima țară din Europa care a produs petrol la scară larga, cu o producție de titei înregistrată oficial în statisticile internaționale. Credem că se vor mai face descoperiri de gaze naturale și petrol, așa că acesta este un alt domeniu de care suntem interesați ca investitori”.

El mai spune că ar dori ca Guvernul român să aducă mai multe companii de stat pe piața de capital.

La final, Mark Mobius și-a exprimat nemulțumirea în ce privește punerea în aplicare a ordonanței privind guvernanța corporativă pentru companiile de stat – adoptată în decembrie 2011 – aplicarea ei fiind considerată „destul de lentă și puțin dezamăgitoare”, sperând ca Guvernul român se va ocupa de neconformitățile cu principiile de guvernanța corporativă, pentru a restructura cu succes companiile de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată