Credit Europe Bank reduce joi dobânzile la creditele în franci elvețieni prin actualizarea LIBOR

Credit Europe Bank reduce joi dobânzile la creditele în franci elvețieni prin actualizarea LIBOR
Publicat: 04/02/2015, 16:50

„Înțelegem impactul economic al evoluției recente a cursului de schimb al CHF asupra clienților noștri și suntem preocupați de găsirea de soluții pentru susținerea lor în fața consecințelor unui mediu valutar volatil”, au transmis oficialii Credit Europe Bank România într-un comunicat.

Astfel, rata dobânzii se va reduce pentru toate creditele în franci elvețieni cu dobândă variabilă, inclusiv pentru cele aflate în perioada de restructurare, prin actualizarea indicelui LIBOR (luat în calcul la stabilirea dobânzii pentru creditele în franci elvețieni, alături de marja băncii) valabil la 4 februarie, care este cotat la -0,869% pentru termenul de trei luni și la -0,76% pentru termene de șase luni.

LIBOR (London Interbank Offered Rate) este rata de referință la calcularea dobânzilor interbancare pe piața londoneză.

„Vom analiza de asemenea soluții suplimentare pentru clienții noștri, împreună cu aceștia, în funcție de evaluarea individuală a acestora”, se mai spune în comunicat.

Banca susține că imediat după evoluția ascendentă a cursului de schimb franc elvețian – leu a oferit un curs valutar favorabil față de cursul standard afișat la casă tuturor clienților care s-au prezentat în sucursale pentru a efectua rambursări de credite în CHF.

Credit Europe Bank este a opta instituție de credit care anunță măsuri de reducere a efectelor aprecierii francului în raport cu leul pentru clienții cu credite în franci elvețieni.

Astfel, OTP și Millennium Bank au redus marja de dobândă cu 1,5 puncte procentuale pentru o perioadă de trei luni, iar Raiffeisen Bank a scăzut dobânda cu cinci luni înainte de termenele contractuale.

Volksbank va menține până la 17 aprilie cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, Piraeus Bank va propune soluții individuale pentru clienții cu împrumuturi în franci. La rândul său, Banca Românească a decis să scadă dobânda pentru creditele în CHF cu circa 0,8 puncte, prin aplicarea indicelui LIBOR la 3 luni valabil luni, 26 ianuarie, care se situa la -0,954%. Bancpost a aplicat din 29 ianuarie reducerea dobânzii cu 0,8 puncte procentuale pentru toți clienții săi persoane fizice cu credite în franci.

Cursul pentru francul elevețian anunțat de BNR a scăzut miercuri cu 3 bani, la 4,1611 lei, după ce moneda elvețiană a urcat marți și a pus capăt unei serii de șase ședințe de declin. Referința pentru franc a scăzut astfel cu 0,7%, de la 4,1912 lei la 4,1611 lei.

Francul elvețian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, după mai multe ședințe în care a doborât record după record, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveției.

La maximul de 4,5817 lei, francul era în urcare cu 22,5% față de cursul de 3,7415 lei înregistrat miercuri, 14 ianuarie, înainte de decizia Băncii Elveției de a renunța la plafon.

În prezent, francul se plasează cu 9,2% sub recordul din 23 ianuarie, dar se află cu 11,2% peste referința BNR din 14 ianuarie, ultima înainte de anunțul Băncii Elveției.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elvețieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la șase bănci. În total, 14 instituții de credit au acordat finanțări în franci elvețieni.

Din totalul debitorilor cu împrumuturi în CHF înregistrate în bilanțurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească și 2% la OTP Bank.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925