Cum ajung „executivii” care au salarii de un dolar să câștige chiar și 100 de milioane pe an

Cum ajung executivii care au salarii de un dolar să câștige chiar și 100 de milioane pe an
Publicat: 25/04/2013, 19:38
Actualizat: 28/09/2018, 11:59

Directorii generali care lucrează pe salarii simbolice de un dolar câștigă în unele cazuri sume impresionante din bonusuri și acțiuni la prețuri preferențiale, care se pot apropia de 100 milioane de dolari într-un an, cum este cazul CEO-ului Oracle, Larry Ellison, potrivit unei analize Bloomberg.

Fondatorul Oracle a fost cel mai bine plătit executiv în anul fiscal 2012, dintre companiile ale căror acțiuni se află în componența indicelui S&P 500 al bursei de la New York. Incluzând alocările de acțiuni și alte câștiguri, precum diverse cheltuieli suportate de companie, Ellison a obținut 96,2 milioane de dolari.

La polul opus se regăsește directorul general al producătorului de ceasuri Fossil Inc., Kosta Kartsotis, a cărui compensație totală pentru 2012 se ridică la exact 1 dolar. Kartsotis, unul dintre primii investitori la Fossil, se numără printre cei mai mari acționari ai companiei și consideră că beneficiile obținute prin creșterea prețului acțiunilor sunt suficiente pentru a se lipsi de o compensație financiară tradițională.

Practica salariului de un dolar a apărut în 1978, când noul director general al Chrysler, Lee Iacocca, a optat pentru această variantă pentru a atrage atenția asupra situației dificile în care se afla compania.

În prezent, executivii cu salarii mici sau simbolice sunt greu de găsit, iar cei care lucrează cu adevărat pe nimic, fără bonusuri și alte compensații extrasalariale, sunt chiar și mai rari. Aceștia din urmă dețin de obicei o participație importantă la compania pe care o conduc și se mulțumesc cu câștigurile derivate din creșterea prețului acțiunilor sau din dividende, situație care le aliniază interesele cu cele ale acționarilor și poate atrage investitori.

„Căutăm companii al căror management deține multe acțiuni. Vrem să lupte umăr la umăr cu investitorii”, comentează managerul unui fond de investiții american cu active de 36 miliarde de dolari.

Directorii generali al companiilor din componența indicelui S&P 500 au avut anul trecut în medie salarii de bază de 1,09 milioane de dolari, în urcare cu 1,9% față de 2011, potrivit datelor Bloomberg. Aproximativ 50 dintre aceste companii au avut mai mult de un CEO în perioada analizată.

Cel mai mare salariu din SUA, de 8,1 milioane de dolari pe an, este cel al lui Rupert Murdoch, președinte și CEO al News Corp., urmat la mare distanță de directorul general al operatorului turistic Wynn Resorts, Steve Wynn, cu 4 milioane de dolari.

Numărul de executivi americani cu salarii de până la 1 dolar pe an a stagnat în ultimii cinci ani. Lista cuprinde nume precum Steve Jobs, care a decedat în 2011, Jerry Yang de la Yahoo sau Meg Whitman de la Hewlett-Packard (HP).

Numai 8 companii din componența indicelui S&P 500 și-au plătit anul trecut directorul general cu suma simbolică de un dolar. Totodată, doar 10 executivi din SUA au acceptat salarii de până la 100.000 de dolari, printre care miliardarul Warren Buffett și Jeff Bezos de la Amazon.com. Cu excepția cheltuielior de securitate acoperite de companile pe care le conduc, Buffett și Bezos nu au primit alte compensații suplimentare.

Whitman a preluat conducerea HP în 2011, cu mandatul de a revigora afacerile companiei în contextul ascensiunii smartphone-urilor și tabletelor, care au redus cererea pentru PC-uri. Whitman are un salariu de bază de un dolar pe an, însă a primit pentru 2012 o compensație financiară totală de 15,4 milioane de dolari: acțiuni de 7 milioane de dolari, alocări de acțiuni la prețuri preferențiale de 6,4 milioane de dolari și aproape 2 milioane de dolari prin bonusuri și acoperirea unor cheltuieli de către companie.

Acțiunile HP au scăzut cu peste 10% în mandatul lui Whitman, din septembrie 2011 până în prezent.

Cofondatorul Google Larry Page a primit în 2011 și 2012 un salariu de 1 dolar pe an, fără alte bonificații.

Și CEO-ul grupului energetic Kinder Morgan, Richard Kinder, lucrează pe un salariu de un dolar și chiar rambursează companiei cheltuieli precum taxe de parcare sau facturi pentru servicii medicale. Kinder merge cu taxiul, nu cu limuzina, încercând să transmită acționarilor mesajul că grupul industrial se ghidează după o cultură austeră, atentă la costuri și la bunul simț, au precizat reprezentanții companiei, contactați de Bloomberg.

Richard Kinder este cel mai mare acționar al Kinder Morgan, cu 23% din acțiuni, și a fost director operațional executiv la Enron. Kinder Morgan are o valoare de piață de peste 41 miliarde de dolari, cu vânzări de 10 miliarde de dolari pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto