Cum ar putea evolua economia României în acest an, potrivit estimărilor BERD

Cum ar putea evolua economia României în acest an, potrivit estimărilor BERD
Publicat: 14/05/2015, 14:36

Instituția financiară a îmbunătățit ușor, cu 0,2 puncte procentuale, estimarea referitoare la creșterea economică a României în 2015, de la 2,8%.

Potrivit BERD, reducerile recente și viitoare ale ratelor dobânzilor în România, permise de încetinirea inflației determinată de scăderea prețurilor energiei și alimentelor, vor continua să stimuleze cererea internă în 2015 și 2016.

Creșterea încrederii în industrie și reducerea stocurilor ar putea conduce la creșterea investițiilor din România, după doi ani.

Totodată, scăderea din ultima perioadă a împrumuturilor neperformante, în urma politicii proactive a băncii centrale în domeniul provizioanelor, este de așteptat că ajute la revenirea creditării.

BERD anticipează și o creștere a cheltuielilor guvernamentale, pentru o absorbție mai mare de fonduri europene, care rămâne cea mai scăzută din UE.

Pe ansamblu, toate aceste evoluții ar trebui să contribuie la creșterea cererii interne din România, consideră BERD.

Inflația medie anuală va rămâne la un nivel de 0,5% în 2015, ca urmare a reducerii TVA pentru produsele alimentare, dar și ca efect al prețurilor scăzute ale mărfurilor.

România este inclusă de BERD între țările din Europa de Sud-Est, alături de Albania, Bosnia și Hezegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, FYR Macedonia, Kosovo, Muntenegru și Serbia. În această regiune, BERD prognozează, excluzând Cipru și Grecia, o creștere economică de 2,3% în 2015 și 2,8% în 2016. Incluzând Cipru și Grecia, creșterea din regiune este anticipată la 1,3%, respectiv 2,4%.

Grecia, cel mai nou beneficiar al investițiilor BERD, este grav afectată de temerile că țara ar putea intra în incapacitate de plată și chiar să iasă din zona euro. Pentru 2015 BERD estimează că economia elenă va stagna, iar în 2016 va avansa cu 2%.

Scenariul de bază al BERD este că Grecia va reuși să evite măsurile politice drastice și, cu ajutorul unor reforme suficiente, să revină la creștere și să își asigure continuarea sprijinului financiar din partea comunității internaționale.

Pe ansamblul celor 35 de state unde BERD este prezentă, instituția financiară anticipează stagnare în acest an, urmată de o creștere economică de numai 1,4% în 2016.

Estimarea maschează însă diferențe regionale mari, notează BERD.

În Europa Centrală și Regiunea Baltică (CEB), estimările referitoare la Polonia, Slovenia, Slovacia și Ungaria au fost îmbunătățite, reflectând efectul măsurilor de stimulare din zona euro, care s-a adăugat prețurilor scăzute ale petrolului.

Regiunea CEB va înregistra o creștere de 2,9% în 2015, comparativ cu estimăarea din ianuarie, de 2,6%. Pentru 2016 este anticipat un avans de 3%.

Perspectivele de dezvoltare pot fi afectate însă de instabilitatea provocată de situația din Grecia.

Prin contrast cu programul de suplimentare a lichidităților din zona euro, înăsprirea condițiilor monetare în SUA, așteptată în prezent la începutul anului viitor, va spori presiunile asupra piețelor emergente dependente de intrările de capital și de necesarul mare de refinanțare a datoriilor denominate în dolari.

În același timp, recesiunea profundă din Rusia are un impact peste așteptări în țările cu care are legături economice puternice. Din acest motiv, BERD a înrăutățit estimările pentru Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

Potrivit BERD, economia Rusiei se va contracta cu 4,5% în acest an și cu aproape 2% în 2016, urmând ca țara să fie afectată o lungă perioadă de timp de creștere lentă sau stagnare. Prețurile scăzute ale petrolului și sancțiunile și-au pus amprenta pe o economie deja slabă, cu probleme structurale profunde.

În Ucraina, întreruperea activităților economice în estul țării, impactul negativ al deprecierii grivnei, politicile economice de austeritate și majorarea ctarifelor la energie, precum și contractarea creditelor vor menține presiunile asupra economiei în acest an.

Banca anticipează că economia ucraineană se va contracta în acest an cu 7,5%, peste estimarea din ianuarie a unui declin de 5%. Dacă situația de securitate nu se va înrăutăți, este posibil ca economia să crească cu 3% în 2016.

În Turcia, care a devenit anul trecut cel mai mare beneficiar al investițiilor BERD, banca prognozează o creștere economică de 3% în 2015 și 2016, cu mult sub potențialul pe termen lung al țării. Potrivit BERD, Turcia este un exmplu de țară prinsă între politicile monetare divergente ale zonei euro și Statelor Unite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee