Cum arată bugetul României după șase luni: Bani mai puțini la investiții și încasări mai mari datorită „taxei pe stâlp” și accizei suplimentare

Redactor:
Alexandra Pele
Cum arată bugetul României după șase luni: Bani mai puțini la investiții și încasări mai mari datorită „taxei pe stâlp” și accizei suplimentare
În primele șase luni ale anului, statul a încasat mai puțini bani din fonduri europene decât anul trecut și a compensat evoluțiile slabe de la capitolul TVA cu veniturile suplimentare aduse de majorarea sau introducerea de noi taxe.

În prima jumătate a acestui an, veniturile totale încasate la bugetul general consolidat s-au ridicat la 100,3 miliarde de lei, în creștere cu 2,9% față de anul trecut, în timp ce cheltuielile au fost de 103,8 miliarde de lei, în ușoară scădere față de aceiași perioadă a anului trecut, respectiv 0,3%, reiese din datele publicate vineri de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Astfel, deficitul bugetar a ajuns la 0,5% din PIB, față de 1,05% din PIB în 2013.

Pe partea de încasări, rezultate slabe s-au consemnat la capitolul fonduri europene, TVA și impozite pe salarii și venit.

Astfel, sumele totale primite de la UE în contul plăților efectuate și prefinanțare s-au ridicat la 2,7 miliarde de lei, în scădere cu 10,8 la sută față de primul semestru al anului trecut.

Încasările din TVA, a doua cea mai mare sursă de venit după contribuțiile de asigurări, au fost de 24,6 miliarde de lei, cu doar 459,3 milioane, respectiv 1,9% mai mult decât în primele șase luni ale anului trecut.

O evoluție slabă s-a înregistrat și la capitolul venituri din impozitul pe salarii, unde încasările au crescut cu numai 0,6% față de aceiași perioadă din 2013.

Pe de altă parte, veniturile din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 35%, la aproape 3,7 miliarde de lei, ca urmare a introducerii taxei pe stâlp. La accize, alt domeniu la care au fost operate majorări, încasările din perioada ianuarie-iunie au fost de 11 miliarde de lei, în creștere cu 10,9% față de 2013. Introducerea accizei suplimentare a fost prezentată drept o sursă bugetară ce va fi folosită pentru construcția de drumuri și autostrăzi.

În șase luni, statul a încasat un impozit pe salarii și venit de 11,4 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro)

Investiții cu 2,6 miliarde de lei mai mici decât anul trecut

Cheltuielile de capital, respectiv de investiții, au scăzut cu 32,8%, la 4,8 miliarde, reiese din execuția bugetară. Similar, cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă au fost de 239,2 milioane de lei, cu 46,2 la sută mai puțin decât anul trecut, în timp ce proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (fonduri europene) au suferit un declin de 13 procente față de anul trecut.

Guvernul explică, în nota privind execuția bugetului general consolidat, că investițiile ar fi mai mari decât cele de anul trecut, dacă atunci nu s-ar fi plătit o serie de arierate ale Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR).

„Menționăm că în primele 6 luni ale anului 2013 s-au platit arierate ale Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale în sumă de circa 2 miliarde lei, precum și arierate ale administrațiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane lei. Fără plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investiții din primele 6  luni ale anului 2014 sunt in creștere fata de perioada similara a anului trecut”, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, banii cheltuiți pe salariile bugetarilor, pe bunuri și pe servicii au crescut. Astfel, cheltuielile de personal au crescut cu 3,4%, la 23,8 miliarde de lei, iar cele cu bunuri și servicii cu 5,7%, ajungând la 17,5 miliarde de lei. Guvernul motivează majorarea cheltuielilor cu bunuri și servicii prin plata unor datorii restante către furnizorii de medicamente.

Subvențiile au fost de asemenea reduse cu 4,7 procente, la 3,1 miliarde de lei.

Ritmul de creștere a încasărilor a scăzut

În primele șase luni din 2014, încasările la bugetul general consolidat au crescut cu 2,9% față de aceiași perioadă a anului trecut.

În 2013, creșterea a fost de 4,8% față de aceiași perioadă a lui 2012, în timp ce în 2012 veniturile au crescut cu 8,9% față de primul semestru din 2011, reiese din datele Finanțelor.

Ca procent în PIB, veniturile din primele șase luni ale anului au scăzut la 15,2%, față de 15,5% din PIB în semestrul I din 2013.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide