Cum arată bugetul României după șase luni: Bani mai puțini la investiții și încasări mai mari datorită „taxei pe stâlp” și accizei suplimentare

Cum arată bugetul României după șase luni: Bani mai puțini la investiții și încasări mai mari datorită taxei pe stâlp și accizei suplimentare
Publicat: 25/07/2014, 20:28
Actualizat: 21/03/2019, 04:05

În prima jumătate a acestui an, veniturile totale încasate la bugetul general consolidat s-au ridicat la 100,3 miliarde de lei, în creștere cu 2,9% față de anul trecut, în timp ce cheltuielile au fost de 103,8 miliarde de lei, în ușoară scădere față de aceiași perioadă a anului trecut, respectiv 0,3%, reiese din datele publicate vineri de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Astfel, deficitul bugetar a ajuns la 0,5% din PIB, față de 1,05% din PIB în 2013.

Pe partea de încasări, rezultate slabe s-au consemnat la capitolul fonduri europene, TVA și impozite pe salarii și venit.

Astfel, sumele totale primite de la UE în contul plăților efectuate și prefinanțare s-au ridicat la 2,7 miliarde de lei, în scădere cu 10,8 la sută față de primul semestru al anului trecut.

Încasările din TVA, a doua cea mai mare sursă de venit după contribuțiile de asigurări, au fost de 24,6 miliarde de lei, cu doar 459,3 milioane, respectiv 1,9% mai mult decât în primele șase luni ale anului trecut.

O evoluție slabă s-a înregistrat și la capitolul venituri din impozitul pe salarii, unde încasările au crescut cu numai 0,6% față de aceiași perioadă din 2013.

Pe de altă parte, veniturile din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 35%, la aproape 3,7 miliarde de lei, ca urmare a introducerii taxei pe stâlp. La accize, alt domeniu la care au fost operate majorări, încasările din perioada ianuarie-iunie au fost de 11 miliarde de lei, în creștere cu 10,9% față de 2013. Introducerea accizei suplimentare a fost prezentată drept o sursă bugetară ce va fi folosită pentru construcția de drumuri și autostrăzi.

În șase luni, statul a încasat un impozit pe salarii și venit de 11,4 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro)

Investiții cu 2,6 miliarde de lei mai mici decât anul trecut

Cheltuielile de capital, respectiv de investiții, au scăzut cu 32,8%, la 4,8 miliarde, reiese din execuția bugetară. Similar, cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă au fost de 239,2 milioane de lei, cu 46,2 la sută mai puțin decât anul trecut, în timp ce proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (fonduri europene) au suferit un declin de 13 procente față de anul trecut.

Guvernul explică, în nota privind execuția bugetului general consolidat, că investițiile ar fi mai mari decât cele de anul trecut, dacă atunci nu s-ar fi plătit o serie de arierate ale Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR).

„Menționăm că în primele 6 luni ale anului 2013 s-au platit arierate ale Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale în sumă de circa 2 miliarde lei, precum și arierate ale administrațiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane lei. Fără plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investiții din primele 6 luni ale anului 2014 sunt in creștere fata de perioada similara a anului trecut”, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, banii cheltuiți pe salariile bugetarilor, pe bunuri și pe servicii au crescut. Astfel, cheltuielile de personal au crescut cu 3,4%, la 23,8 miliarde de lei, iar cele cu bunuri și servicii cu 5,7%, ajungând la 17,5 miliarde de lei. Guvernul motivează majorarea cheltuielilor cu bunuri și servicii prin plata unor datorii restante către furnizorii de medicamente.

Subvențiile au fost de asemenea reduse cu 4,7 procente, la 3,1 miliarde de lei.

Ritmul de creștere a încasărilor a scăzut

În primele șase luni din 2014, încasările la bugetul general consolidat au crescut cu 2,9% față de aceiași perioadă a anului trecut.

În 2013, creșterea a fost de 4,8% față de aceiași perioadă a lui 2012, în timp ce în 2012 veniturile au crescut cu 8,9% față de primul semestru din 2011, reiese din datele Finanțelor.

Ca procent în PIB, veniturile din primele șase luni ale anului au scăzut la 15,2%, față de 15,5% din PIB în semestrul I din 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului