Cum va evolua economia în această iarnă? Percepția managerilor din România

Cum va evolua economia în această iarnă? Percepția managerilor din România
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/12/2021, 16:01

Managerii întreprinderilor din România estimează, pentru lunile decembrie 2021, ianuarie și februarie 2022, o relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii, la fel și în ceea ce privește numărul de salariați în industria prelucrătoare și servicii, dar o creștere accentuată a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, a transmis, marți, Institutul Național de Statistică (INS).

Anchete de conjunctură publicată marți de INS indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii activității economice și au legătură indicatorilor statistici produși de INS.

Anchetele sunt efectuate pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.320 agenţi economici), construcţiilor (1.256), comerţului cu amănuntul (2.484) şi serviciilor (2.879). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Stabilitate în industria prelucrătoare

Potrivit anchetei de conjunctură a INS din luna decembrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%).

În ceea ce privește activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +81%).

Numărul de salariaţi este estimat că va fi relativ stabil, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +35%).

Creșteri de prețuri așteptate în construcţii

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -20%).

În mod previzibil, managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +42%).

Creștere moderată a angajaților din comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%).

În ceea ce privește volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale, acesta va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). Mai mult, managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +42%).

Serviciile se vor scumpi

Conform estimărilor din luna decembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). În sectorul de servicii se estimează de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).

Managerii consultați de INS cred că preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +19%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

În ceea ce privește soldul conjunctural procentual, acesta este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

 

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult