Cursul a urcat peste 4,4700 lei/euro, ca urmare a instabilității politice

Cursul a urcat peste 4,4700 lei/euro, ca urmare a instabilității politice
Publicat: 04/07/2012, 11:53
Actualizat: 04/07/2012, 11:53

Cursul a urcat peste 4,4700 lei/euro în prima oră a ședinței, iar BNR a intervenit pentru a tempera deprecierea leului, pe fondul aversiunii la risc a jucătorilor străini, cauzată de instabilitatea politică din România după ce USL a schimbat marți președinții Senatului și Camerei Deputaților.

Primele tranzacții de miercuri au fost realizate la 4,4650 – 4,4670 lei/euro, cu mai mult de un ban peste ultimele cotații de marți, de 4,4534 – 4,4540 lei/euro.

Imediat după deschidere, unele ordine de cumpărare de euro din partea unor jucători de la Londra au ridicat cotațiile până la un maxim al primei ore de 4,4720 – 4,4730 lei/euro, potrivit dealerilor.

„Unii brokeri de la Londra au început să ia poziții pe deprecierea leului după tot ce s-a întâmplat ieri în mediul politic din România. Este clar că este instabilitate politică, iar după modul în care au fost înlăturați din funcții președinții Senatului și Camerei Deputaților s-a văzut clar că USL și celelalte partide care îi susțin nu respectă Costituția. Astfel de lucruri nu fac decât să crească aversiunea la risc a jucătorilor străini, care nu mai percep în aceste momente leul ca o monedă emergentă ci ca una cu grad ridicat de risc, iar singura poziție pe care o pot lua este să mizeze pe deprecierea leului”, a comentat un dealer.

Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, spunea marți că este „profund preocupat de orice încercare de amenințare a independenței instituțiilor democratice”, menționând că „manipularea sau amenințările” la adresa instituțiilor vor fi motiv de îngrijorare pentru Guvernul SUA.

După ce cursul a depășit nivelul de 4,4700 lei/euro în piață au fost plasate mai multe ordine de vânzare de euro din partea unor bănci locale, care au reușit să readucă rata de schimb ușor sub 4,47 lei/euro.

În jurul orei 10:00, euro era cotat la 4,4685 – 4,4705 lei, cu 1,51 – 1,65 bani sub închiderea de marți.

„Cel mai probabil BNR intervine din nou în piață prin vânzări indirecte de euro, pentru a tempera deprecierea leului. Este foarte posibil ca până la fixing (când BNR ia cotațiile din piață pentru a anunța cursul de referință – n.r.) cotațiile să stea sub 4,47 lei/euro și poate să coboare ușor, astfel încât cursul de referință să nu depășească maximul istoric (de 4,4662 lei/euro, atins pe 24 mai -n.r.). În a doua parte a zilei rămâne de văzut ce se va mai întâmpla, dacă BNR va continua să intervină pentru a apăra leul”, a menționat dealerul.

El a adăugat că momentan de instabilitatea politică nu a afectat cotațiile obligațiunilor și ale costurilor asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS).

Cursul de referință anunțat de Banca Națională a României (BNR) a crescut foarte ușor, de la 4,4496 lei/euro la 4,4505 lei/euro.

În același timp, paritatea oficială leu/franc elvețian a ajuns la de 3,7043 unități, după ce luni a fost la 3,7044 lei/franc.

Leul s-a depreciat în raport cu dolarul, astfel că rata de referință pentru dolar a avansat cu 1,39 bani, la 3,5347 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedentă, de 3,5208 lei/dolar.

Cursurile de referință leu/dolar și leu/franc sunt calculate de Banca Națională a României în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc.

Băncile comerciale au afișat miercuri dimineață dobânzi de 5% – 5,5% pe an pentru depozitele cu scadența la o zi, apropiate de cele de marți, de 4,83% – 5,3% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-A DAT ORDIN pentru toată Europa. Decizia intră în vigoare chiar de astăzi, 7 MAI
Se strică vremea în România. Vor fi furtuni și chiar lapoviță
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni