Cursul de schimb leu/euro, la cel mai redus nivel din ultimele trei luni

Cursul de schimb leu/euro, la cel mai redus nivel din ultimele trei luni
Publicat: 14/12/2012, 13:19
Actualizat: 30/07/2014, 01:20

Cursul de referință anunțat vineri de Banca Națională a României (BNR) a scăzut la 4,4747 lei/euro și a atins astfel cel mai redus nivel pentru ultimele trei luni, aprecierea leului fiind susținută încă din ședința anterioară de ordine de vânzare de euro plasate de jucători străini.

O paritate oficială mai redusă decât cea de vineri a fost publicată de banca centrală la 7 septembrie, când euro a fost la 4,4741 lei.

Rata afișată vineri este, totodată, cu 3,28 bani sub cea de joi, de 4,5075 lei/euro.

Leul este încă pe minus în raport cu euro de la începutul anului, paritatea oficială fiind cu 3,6% mai sus față de nivelul de la închiderea anului trecut, de 4,3197 lei/euro.

Moneda națională s-a apreciat vineri și în raport cu dolarul, cursul de referință coborând cu 3,17 bani, la 3,4205 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,4522 lei/dolar. Astfel, paritatea oficială a atins cel mai redus nivel de din 10 mai, dată când dolarul a fost la 3,4141 lei.

Totodată, a scăzut rata de referință pentru francul elvețian, de la 3,7269 lei/franc la 3,7022 lei/franc, atingând minimul pentru ultimele trei luni. Un curs oficial mai redus decât cel de vineri a fost afișat de BNR la 17 septembrie, când francul a fost la 3,6984 lei.

Cursurile de referință leu/dolar și leu/franc sunt calculate de Banca Națională a României în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc.

Leul a continuat să se aprecize și în ședința de vineri, după ce joi a crescut cu aproximativ 1% în raport cu euro, pe fondul vânzărilor masive de valută realizate de jucătorii străini, potrivit dealerilor, iar cursul a coborât sub 4,48 lei/euro pentru prima oră din luna septembrie.

Dealerii spun că întărirea leului în raport cu euro este determinată de optimismul jucătorilor străini, care mizează pe stabilitate politică în România și încheierea unui nou acord cu FMI. De asemenea, investitorii au fost atrași și de randamentele acceptate de Ministerul Finanțelor Publice la licitațiile de vânzare de titluri de stat, având în vedere că pe piețele din regiune se așteaptă tăieri de dobândă.

La deschiderea ședinței de vineri, euro a fost cotat la 4,4800 – 4,4820 lei, cu 0,5 – 0,6 bani peste cotațiile de joi din jurul orei 17:00, de 4,4750 – 4,4760 lei/euro.

În prima oră a ședinței, rulajele au fost reduse, iar cel mai ridicat nivel tranzacționat a fost de 4,4820 lei/euro, dar apoi cursul a revenit sub acest nivel.

După ora 10:30, în piață au început să fie plasate mai multe ordine de vânzare de euro cu precădere de jucători străini, care au dus cotațiile sub 4,47 lei/euro. Astfel, nivelul minim tranzacționat în prima parte a ședinței a fost de 4,4680 lei/euro.

Cu puțin înaintea orei 13:00, când BNR afișează cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,4740 – 4,4760 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de la închiderea de joi.

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) pe termen de o zi au crescut la 5,44% – 5,94% pe an, după ce joi au fost la 4,98% – 5,48% pe an. În creștere sunt și dobânzile pentru plasamentele cu scadență la o săptămână, care au ajuns la 5,46% – 5,96% pe an, de la nivelurile din ziua anterioară, de 5,18% – 5,68% pe an.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun