Cursul, la un nou maxim istoric: 4,5571 lei/euro. Cu două ore înainte ministrul Finanțelor spunea că va reveni „în câteva zile” sub 4,5 lei/euro. Ce cred dealerii

Cursul, la un nou maxim istoric: 4,5571 lei/euro. Cu două ore înainte ministrul Finanțelor spunea că va reveni în câteva zile sub 4,5 lei/euro. Ce cred dealerii
Publicat: 16/07/2012, 14:54
Actualizat: 20/03/2019, 20:34

Leul a recuperat ușor luni din pierderea înregistrată în sesiunea interbancară de vineri, cu sprijinul intervențiilor BNR, însă cursurile publicate de banca centrală pentru euro și dolar au urcat la noi valori maxime, de 4,5571 lei/euro și, respectiv, 3,7399 lei/dolar, scrie Mediafax.

„Dealerii sunt în vacanță. Volumele sunt foarte mici. Au fost ordine de cumpărare și de la Londra și comerciale de pe piața internă”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care a preferat să nu fie citat cu numele și funcția. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

Cu privire la evoluția cotației leului și revenirea monedei naționale la nivelul înregistrat înaintea izbucnirii tensiunilor politice, dealerii anticipează ca „poate după referendum, indiferent de rezultat, să vedem un curs sub 4,5, dar sensul pieței este clar: depreciere”.

Georgescu la Gândul LIVE: Cursul va veni înapoi, deci se va aprecia până la un nivel de sub 4,5lei/euro

Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a declarat luni la Gândul LIVE că se așteaptă ca leul să se aprecieze în următoarele zile și să ajungă sub pragul de 4,5 lei/euro.

„Consider că e o evoluție conjuncturală. Cursul va veni înapoi, deci se va aprecia până la un nivel de sub 4,5lei/euro, cam de unde a plecat în momentul respectiv, ca efect al calmării și clarificărilor de pe scena politică”, a explicat Georgescu.

Declarațiile făcute de șeful Finațelor nu au fost însă de natură să convingă piețele, spun dealerii. „Dacă Georgescu ar fi credibil atunci ar fi trebuit ca leul să se aprecieze. Dar el este șeful Finanțelor, nu al BNR. Dacă era Isărescu atunci cu siguranță am fi avut un curs mai mic. Știrea cu Georgescu, de la voi (Gândul LIVE, n.r.) a fost dată și pe Bloomberg și pe Reuters, dar nu a avut niciun efect”, a mai precizat dealerul citat.

Precedentul maxim istoric a fost atins vineri

Precedentele recorduri au fost înregistrate vineri, când rata de referință leu/euro a fost de 4,5495 unități, iar cursul oficial pentru dolar s-a plasat la 3,7274 lei/dolar.

Leul s-a depreciat mai pronunțat vineri și rata de schimb a atins un maxim de 4,57 lei/euro pe piața interbancară, din cauza aversiunii la risc a jucătorilor în contextul tensiunilor politice din România.

Dealerii spun că presiunea de depreciere a fost susținută și de faptul că banca centrală nu mai combate atât de agresiv această tendință și pemite o volatilitate mai mare.

De la începutul anului și până în prezent, moneda națională s-a depreciat cu 5,2% față de euro.

Față de dolar, pierderea anuală este de 11,9%, de la un curs de 3,3393 lei/dolar la sfârșitul lunii decembrie.

Paritatea oficială leu/franc elvețian a crescut de la 3,7883 lei/franc 3,7944 lei/franc. Aceasta reprezintă un nou maxim din ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referință leu/dolar și leu/franc sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc.

Paritatea leu/euro a început să crească încă de la începutul săptămânii trecute, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL și USL, iar suspendarea președintelui Traian Băsescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor. Astfel, în ultimele două săptămâni moneda națională s-a depreciat cu 2,4%.

La deschidere, euro era cotat la 4,5630 – 4,5650 lei, ușor mai jos față de finalul săptămânii trecute, când băncile schimbau moneda unică pentru 4,4650 – 4,5680 lei.

Volumele transferate au fost reduse în prima parte a zilei, iar nivelul minim a fost de 4,5520 lei/euro. În jurul orei 13:00, operațiunile se perfectau la 4,5550 – 4,5590 lei/euro.

Dobânzile afișate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadență la o zi au urcat de la 1,68 – 2,16% la 2,33 – 2,80%, iar randamentele pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au crescut mai ușor, de la 3,43 – 3,91% la 3,49 – 3,96% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson