Daniel Zamfir: Florin Cîțu a fost invitat în Comisia parlamentară pentru a da explicații despre creșterea prețurilor energiei

Daniel Zamfir: Florin Cîțu a fost invitat în Comisia parlamentară pentru a da explicații despre creșterea prețurilor energiei
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 23/09/2021, 16:15

Senatorul PSD Daniel Zamfir a informat joi că premierul Florin Cîțu a fost invitat să participe la o audiere în Comisia parlamentară de anchetă care vizează stabilirea cauzelor privind creșterile prețurilor gazelor și energiei electrice.

Daniel Zamfir, care este președintele acestei comisii de anchetă, a explicat că audierea ar urma să aibă loc luni la ora 13:00, iar la aceasta a fost invitat și ministrul Energiei, Virgil Popescu, informează site-ul agenției Agerpres.

„Comisia de anchetă va începe cu audierea prim-ministrului Florin Cîţu. (…) Chiar vrem să ştim cum stau lucrurile, pentru că, după cum am auzit aici, lucrurile sunt, aşa, la nivel de analizăm să facem. Păi a nins în România. Ei analizează ce? Dacă se face compensare? Domnul Popescu spunea că face compensare, domnul Cîţu, care până mai ieri nega cu vehementă plafonarea, zicea ceva de genul că analizăm şi ne gândim. Păi ce să analizăm şi ce să mai gândim? Nu. Plafonarea trebuie făcută. Plafonarea pe o perioadă limitată, aşa cum am spus noi în proiectul ăla de lege, de şase luni de zile, trebuie făcută imediat pentru că românul va trebui să simtă cât mai repede această lege”, a declarat Daniel Zamfir.

Daniel Zamfir: Nu ne atingem deloc de profiturile absolut aberante ale producătorilor de energie?

Senatorul s-a arătat nemulțumit de modul în care Executivul gestionează această problemă și că nu a văzut nicio acțiune sau vreun proiect guvernamental care să compenseze creșterea prețurilor la energia electrică și la gaze.

Acesta adaugă că prețurile nu au crescut ca urmare a unei creșteri a costurilor de producție, ci că este pur și simplu vorba despre o speculație financiară în ceea ce privește certificatele de emisii.

„Din discuţie am înţeles că nu e o soluţie, pentru că tu compensezi de la bugetul statului, 18 bani, de exemplu, factura la kilowatt/oră, dar asta nu stopează în niciun fel creşterea preţurilor. Mai mult, face un lucru şi mai rău pentru economie, stimulează inflaţia. Păi noi, în loc să oprim creşterea preţurilor la energie şi gaze, secătuim bugetul statului să plătim o subvenţie care, la un moment dat, o să ajungă, din cauza acestor preţuri necontrolate, chiar nesemnificativă. Şi ce facem? Nu ne atingem deloc de profiturile absolut aberante ale producătorilor de energie? Păi ce, preţurile la energie electrică au crescut pentru că au crescut costurile de producţie? Nu. Ci, pur şi simplu, discutăm de o speculaţie financiară în zona certificatelor de emisie de dioxid de carbon”, mai spune Zamfir.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase