De ce s-a depreciat leul deși situația din Grecia s-a îmbunătățit. Un dealer: „După declarația premierului cineva a cumpărat aproape 50 de milioane de euro”

De ce s-a depreciat leul deși situația din Grecia s-a îmbunătățit. Un dealer: „După declarația premierului cineva a cumpărat aproape 50 de milioane de euro”
Rezultatul alegerilor din Grecia ar fi trebuit să ducă la aprecierea monedei naționale, dat fiind faptul că atât oficialii BNR, în frunte cu guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, cât și ai Guvernului, au declarat că slăbiciunea leului din ultima perioadă se datorează "mai ales tensiunilor externe".

Rezultatul alegerilor din Grecia ar fi trebuit să ducă la aprecierea monedei naționale, dat fiind faptul că atât oficialii BNR, în frunte cu guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, cât și ai Guvernului, au declarat că slăbiciunea leului din ultima perioadă se datorează „mai ales tensiunilor externe”.

Cursul oficial anunțat de BNR luni la prânz este, însă, în creștere. Astfel, banca centrală a anunțat o cotație oficială de 4,4640 de lei pentru un euro, în creștere cu 0,64 de bani. Leul a început bine ziua de tranzacționare, la cotații de 4,4580 – 4,4600 de lei/euro, în scădere față de nivelul de vineri seară, conform Mediafax.

Motivul principal al deprecierii de luni ar putea fi, susțin unii dealeri valutari din piața locală, o declarație „nepotrivită” a premierului Victor Ponta, făcută la Viena cu ocazia unei vizite oficiale în Austria.

„Premierul Victor Ponta a declarat pentru Bloomberg că leul a fost afectat, la fel ca și celelalte monede din regiune, de presiunile financiare ale speculatorilor dar că, în urma eforturilor comune ale băncii centrale și ale Guvernului, cursul a fost ținut sub control. Dacă s-ar fi oprit aici, ar fi fost o declarație gri. Ponta a adăugat însă că . Asta înseamnă că BNR are costuri consistente în menținerea cursului la un anumit nivel, deci e un semn de slăbiciune”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care nu a dorit să fie citat cu numele și funcția deținută. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

„După doar câteva minute a apărut un ordin destul de mare de cumpărare de valută. Estimez că a fost vorba despre o sumă de sub 50 de milioane de euro. Suficient pentru a duce la creșterea ușoară a cursului”, a adăugat dealerul. Ordinul de cumpărare, după cum susține el, a fost făcut prin intermediul unei bănci, „cel mai probabil clientul fiind un fond de investiții”.

În ultima lună cursul monedei naționale față de euro a crescut cu 0,5%, în timp ce aprecierea totală de la finele anului trecut până acum este de 3,3%.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide