De unde vine anul acesta IEPURAȘUL DE PAȘTE

Publicat: 18/04/2014, 11:19
Actualizat: 20/03/2019, 23:19

Iepurașul de Paște a devenit, cu trei săptămâni înainte de sărbători, o vedetă pe internet. „Pui de iepure pentru un cadou deosebit! Se apropie sărbătorile pascale… Vă aștept!”, „Iepuri de diferite culori și vârste, cadoul ideal de Paște”, „Cumpără cel mai drăguț cadou persoanei iubite sau copilului tău, un iepuraș drăgălaș”, așa sună anunțurile zecilor de crescători care vând în această perioadă „urecheați”. Un pui poate fi cumpărat cu 20 – 50 de lei sau la superofertă – „10 la 200 de lei” sau „4+1 gratis”.

Încet-încet, creșterea iepurilor a devenit o afacere și în România.

Neozeelandez roșu, Cap de leu, Berbec belgian sau Uriaș alb, indiferent de rasă din ce în ce mai mulți iepuri își găsesc un loc în fermele și în crescătoriile din țara noastră. Se cresc din pasiune, spun cei care au astfel de afaceri, nu sunt costisitori și pot fi vânduți la pet shop.

Sergiu Fagi și Marius Coblișan sunt doi dintre românii care s-au specializat în ultimii ani în creșterea iepurilor. Primul dintre aceștia are grijă ca „urecheații” săi să arate impecabil pentru că aceștia ajung pe primele locuri ale podiumurilor expozițiilor, în timp ce al doilea crește iepurii pentru a-i vinde, fie în magazine, fie clienților privați.

Cum ajungi să crești iepuri campioni

Fagi locuiește în Baia Mare și în urmă cu patru ani a pus bazele unei micro-ferme, după ce a mers la o expoziție de profil. El nu avea studii în domeniul zootehniei, așa că a învățat totul din cărți și de la un medic veterinar.

FOTO: Facebook/Iepuri Rasa

„M-am dus la o expoziție, două, și am prins gustul. Acum merge de la sine”, a declarat Fagi pentru gândul, adăugând că în toți acești ani nu a cheltuit mai mult de 1.000 de euro pe întreținerea iepurilor.

„M-am specializat cu ajutorul doctorului. E puțin mai greu la început până intri în horă, pe urmă dacă studiezi și te consulți cu alți crescători nu ai probleme”, ne explică el.

FOTO: Facebook/Iepuri Rasa

Fagi a făcut totul din pasiune, de la cuști la prezentarea iepurilor la expozițiile de profil unde a și câștigat premii. A început la vârsta de 30 de ani cu doi iepuri, „care nici măcar nu erau de rasă”. „Când am văzut apoi de la cineva din asociația de crescători iepuri de rasă mi-am dorit și eu”, povestește băimăreanul explicând că următorul pas a fost acela de a-și cumpăra alți doi iepuri, de această dată cu pedigriu.

FOTO: Facebook/Iepuri Rasa

De-a lungul anilor, a căutat iepurii perfecți și în străinătate, în Ungaria și Slovacia, de unde a și cumpărat câteva exemplare. Acum are 30 de „urecheați” din rasa Berbec german, care ajung să cântărească 7 – 8 kilograme, și cu care se mândrește la competițiile de profil.

Unul dintre ei a fost și campion în 2013 la Expo Maramureș. „Anul trecut nu am reușit să ajung la naționale, dar anul acesta vreau să merg și la expoziții naționale și poate chiar și la câteva internaționale”, spune Fagi.

FOTO: Facebook/Iepuri Rasa

Proprietarul micro-fermei din Baia Mare vinde iepurii de rasă cu până la 80 de lei puii și cu 300 – 400 de lei adulții.

Cum faci din creșterea iepurilor o afacere

Marius Coblișan, clujean de profesie inginer zootehnist, a început afacerea în 2005 cu doar câteva hectare de teren și 20 de iepuri pe care povestește că i-a luat de la niște copii. A cumpărat apoi iepuri de rasă, iar acum a ajuns să aibă propria fermă, una tradițională așa cum îi place să spună, în satul Ruginoasa din județul Sălaj.

Nu a investit mult pentru a-și pune pe picioare afacerea. A preferat să facă multe dintre cuștile animalelor chiar cu mâinile sale, din paleți, scânduri și uși vechi, pentru a-și reduce costurile și pentru a le oferi mai mult confort iepurilor, iar după ani de muncă reușește să îi vândă atât pet shop-urilor, cât și celor interesați de repopularea micro-fermelor. Are și clienți care vin de la zeci de kilometri depărtare pentru a cumpăra iepuri pentru a-i sacrifica.

FOTO: Facebook/Ferma traditionala de crestere a iepurilor

„Interesul e să bagi cât mai puțini bani la început și să câștigi. Trebuie să te dezvolți după posibilitățile pe care le ai. Nu poți să faci creștere industrială pe lângă casă. Mai bine faci țărănește decât să nu faci nimic”, a declarat pentru gândul Marius Coblișan.

„Iepurii sunt crescuți ecologic, cu hrană naturală. Îi bate soarele, îi suflă vântul, cresc un pic mai încet, dar carnea are o calitate mai bună”, ne explică clujeanul.

La 40 de ani, inginerul lucrează cu „hibrizi” pe care îi obține din încrucișarea a până la cinci rase cunoscute cu femele de iepuri țărănești, totul pentru a se asigura că în cuștile sale „urecheații” vor crește mai repede și vor fi cât mai bine înzestrați din punct de vedere genetic.

FOTO: Facebook/Ferma traditionala de crestere a iepurilor

Ei moștenesc de la fiecare rasă caracteristicile dorite de crescător, sunt mai rezistenți la boli, consumă mai puține furaje și se înmulțesc mai mult.

„Încercăm să ne facem propriul metis, să și crească mai mare pentru că nu pot să țin iepurii doar de frumusețe. Se lucrează cu Uriaș german, Californian, Chinchila, Uriaș alb, iar metisul se realizează cu femele de iepuri țărănești. O iepuroaică poate făta de 4 – 5 ori pe an și e important să ai reproducere foarte bună pe linie paternă”, ne mai spune fermierul.

FOTO: Facebook/Ferma traditionala de crestere a iepurilor

El susține, totodată, că preferă hibrizii în favoarea raselor foarte bune care dau producții mari, pentru că acestea trebuie crescute în condiții specifice, cu un nivel de umiditate controlat și cu hrană granulată, lucruri ce nu se mulează pe profilul fermei sale tradiționale.

Iepurele ecologic de Ruginoasa ajunge la mall sau în farfurie

Iepurii crescuți la Ruginoasa de Marius Coblișan ajung să fie vânduți în pet shop-urile din marile centre comerciale clujene, Iulius Mall și Polus Center. Săptămânal, puii ajung în vitrinele și în cuștile de la oraș. Ca animal de companie sunt preferați iepurii din rasa de talie mică, din rasa Cap de leu.

FOTO: Facebook/Ferma traditionala de crestere a iepurilor

Aceștia o greutate mai mică de un kilogram, „o coamă ca de leu”, sunt buni ca animal de apartament, mănâncă puțin și sunt curați, după cum explică fermierul. Singura lor problemă, strict din punctul de vedere al acestuia, este aceea că iepurii Cap de leu nu se înmulțesc foarte mult, o femelă fătând doar 3 – 4 pui o dată.

„Urechiații” crescuți în județul Sălaj sunt vânduți și pentru repopulare, celor care vor să își pună pe picioare propriile micro-ferme, dar și pentru consum.

„Noi chiar vrem să ajutăm mai mulți fermieri, să le dăm material biologic, furaje, să crească iepuri și să îi dăm la abator, să nu mai trebuiască să aducem din străinătate iepuri sintetici, de calitatea a 3-a, mai scumpi decât cei românești”, spune Coblișan.

FOTO: Facebook/Ferma traditionala de crestere a iepurilor

„Tendința este bună. Criza îi îndeamnă pe oameni să muncească. Își mai țin pe lângă case niște iepurași, niște găini pentru că nu mai au bani să cumpere totul. România nu trebuie să mai fie groapa de gunoi a Europei. Toate produsele care nu trec la ei ajung în România și în alte țări așa slabe”, este de părere clujeanul care își propune ca pe viitor să poată distribui carne de iepure în magazine.

Iepurașii de 7 – 8 săptămâni vânduți persoanelor private pentru repopularea fermelor, au tratamente preventive la zi și costă 25 de lei bucata, cu TVA inclus, în timp ce iepurii care ajung în pet shop-uri sunt vânduți de la Ruginoasa cu 30 de lei bucata.

Pentru că nu au cum să îi sacrifice la fermă, proprietarul vinde iepuri de carne în viu celor interesați. Kilogramul costă 17 lei, iar carnea provenită de la ei este doar de calitatea 1 sau 2, după cum explică plin de mândrie fermierul. În magazinele din Cluj kilogramul de carne de iepure se vinde cu 40 de lei. Carnea provine, în principal, din Ungaria, după spusele lui Coblișan, și constă în carcase sub 2 kilograme, „de la iepuri crescuți în ferme industriale, care nu văd lumina zilei”.

FOTO: Facebook/Ferma traditionala de crestere a iepurilor

„Consumatorul educat începe să caute carnea fără colesterol. Am clienți care vin de la zeci de kilometri să cumpere iepuri pentru sacrificare. Vor să vadă cu ochii lor cum sunt crescuți”, spune fermierul.

„Trebuie să înțeleagă omul că facă mănăncă sănătos vizitează mai rar doctorul”, adaugă el.

Lipsa abatoarelor specialitate în sacrificarea iepurilor, o problemă pentru fermieri

Clujeanul vrea să își extindă afacerea și să ajungă de la 100 de femele, la peste 1.000 de iepuri pe care să îi crească, în special, pentru carne. A primit deja autorizațiile necesare pentru construirea a două hale pe care să le folosească pe timpul iernii pentru reproducerea animalelor.

Iepurii nu îi poate sacrifica însă la fermă, ci doar în abatoare specializate. Acestea sunt însă aproape inexistente.

Sursă: YouTube

Pentru a-și atinge țelul, Coblișan a căutat un investitor care să fie dispus să dea bani pentru construirea unui astfel de abator.

În România, există la ora actuală doar două unități de tranșare a cărnii de iepure, în Ilfov, respectiv în Botoșani (SC Ansgt ro SRL, SC Dady Com SRL), potrivit datelor obținute de gândul din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„Se mai pot utiliza și abatoarele autorizate pentru scrificarea păsărilor, numai după autorizarea prealabilă a DSVSA județean”, ne-au explicat reprezentanții autorității.

INFOGRAFIC: Topul județelor unde se cresc cei mai mulți iepuri (ianuarie 2014/capete)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă la spital! Detalii de ultimă oră
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Vanghelie râde de bucătarul Piedone: Peste patru ani o să candideze la Sectorul 2
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor