Draghi: Perspectivele economice se înrăutățesc; BCE este gata să activeze achizițiile de obligațiuni

Draghi: Perspectivele economice se înrăutățesc; BCE este gata să activeze achizițiile de obligațiuni
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 07/03/2016, 04:10

Perspectivele economice din Europa se înrăutățesc, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să activeze programul de achiziții de obligațiuni, dacă guvernele îndeplinesc condițiile necesare, a declarat joi președintele instituției, Mario Draghi, transmite Bloomberg.

„Suntem gata să efectuăm tranzacții monetare directe, care vor contribui la evitarea unor scenarii extreme”, a spus Draghi într-o conferință de presă la Frankfurt, susținută după ce BCE a menținut dobânda de politică monetară la minimul istoric de 0,75%.

El a arătat că se mențin riscurile de înrăutățire a perspectivei economice, iar presiunile inflaționiste vor rămâne modeste.

Draghi a alimentat miercuri speculațiile că BCE ar putea repune în discuție reducerea dobânzii cheie, după ce a afirmat că Germania, pilonul solidității economice în zona euro, începe să fie afectată de criza datoriilor suverane din regiune.

Cu toate acestea, Spania nu vrea să ceară un program de sprijin financiar, care ar deschide calea pentru achiziții directe de obligațiuni suverane de către BCE.

„Decizia aparține în totalitate Spaniei și guvernului spaniol”, a spus Draghi.

În același timp, de la anunțul programului de achiziții de obligațiuni au avut loc o serie de progrese pe piețele financiare, inclusiv o revenire a investițiilor provenite din afara zonei euro, a arătat șeful BCE.

El a adăugat că BCE va ține cont de înrăutățirea situației economiei europene, la publicarea noilor estimări ale băncii, luna viitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase